Cum să compari mărimea audienței pe Instagram și Facebook

Instagram continuă să crească în ritm amețitor și responsabilii de promovare pe rețelele sociale din cadrul companiilor îl iau tot mai des în considerare pentru plasarea anunțurilor. În același timp, Instagram adaugă noi posibilități de a ușura crearea reclamelor. Această rețea socială a trecut recent de 1 miliard de utilizatori și brandurile se întreabă oare care este mărimea audienței căreia se pot adresa. Din fericire, există unelte pe care le putem folosi ca să răspundem la această întrebare. Astfel putem compara mărimea audienței pe Facebook și Instagram.

De ce contează mărimea audienței?

De obicei se recomandă concentrarea pe obiective clare, mai degrabă decât pe mărimea audienței atunci când se setează reclamele. Totuși, odată cu creșterea Instagram, multe companii se întreabă dacă nu cumva ar trebui să rămână permanent pe acest canal și dacă ar trebui să creezi campanii speciale pentru această platformă.

Deși Facebook a făcut ca reclamele pe Instagram să fie o simplă opțiune de amplasare, recomandările sunt de a optimiza conținutul pentru fiecare platformă în parte. Acest lucru e cu atât mai important cu cât numărul de opțiuni este în creștere, cum ar fi Stories. E mai bine să ai conținut specific canalului pe care te adresezi decât o imagine statică care să apară și aici. Mărimea audienței poate fi, pentru început, o unitate de măsură care să te ajute să îți plasezi mai bine Instagram în strategia de promovare.

Cum să accesezi dimensiunile audiențelor

Pentru a estima mărimile audiențelor se creează o campanie de test, pe care nu o vom porni, însă ne va ajuta să ne înțelem publicul. Pentru asta accesăm business.facebook.com sau facebook.com/manage, apoi dăm click pe Creează.

mărimea audienței

Dăm click pe Creare rapidă și se va deschide caseta de mai jos; putem lăsa setările la valorile prestabilite.

mărimea audienței

Cel mai bine ar fi să folosim un nume care să conțină cuvântul TEST atât pentru numele campaniei, cât și pentru cel al setului și al reclamei. Asta ne va ajuta să o recunoaștem în manager și să nu o pornim accidental. Salvați ca schiță! Managerul va lista campaniile, de unde te va duce în tabul Seturi de reclame. Click pe creionașul de editare, alegem tabul din mijloc și mergem la audiență.

Pentru a vedea mărimea publicului în funcție de platforma folosită e suficient să ne jucăm cu amplasările reclamelor. Din moment ce comparăm Facebook cu Instagram, putem fi foarte specifici (de exemplu, să comparăm doar feedurile celor două platforme). Însă numerele rezultate nu înseamnă că aceia sunt utilizatori unici ai rețelei respective. Pentru a afla asta selectăm ambele amplasări, iar din numărul afișat scădem audiența Instagram pentru a afla câți oameni sunt disponibili doar pe Facebook și viceversa. Dacă vrem să aflăm câți oameni sunt simultan și pe Facebook și pe Instagram, scădem din numărul mare cele două rezultate aflate mai sus.

Ce s-ar mai putea face de aici mai departe?

Ar fi interesant dacă s-ar face unelte separate pentru cele două platforme, astfel încât cei care le utilizează pentru promovare să înțeleagă mai bine diferențele de public. Până atunci ne vom folosi în continuare de metodele disponibile de măsură a audienței pentru identificarea tipurilor de conținut pe care utilizatorii le-ar putea prefera.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl