Cum să ai o pagină de Facebook eficientă (1)

[dropcap]T[/dropcap]e-ai decis să creezi o pagină de Facebook pentru business-ul tău. Pare foarte simplu: te înregistrezi şi completezi toate câmpurile referitoare la nume şi la alte informaţii despre companie. Pui o poză de profil, îţi inviţi prietenii să dea Like şi la sfârşitul zilei te trezeşti cu 10-20-30 de fani. Şi acum? Cu siguranţă că vrei ca pagina ta să fie foarte populară şi să atragă clienţi, dar cum faci asta? Ce face ca unele pagini de Facebook să fie mai eficiente decât altele?

„Pentru a construi o pagină de Facebook atractivă, care să aibă rezultate măsurabile, antreprenorii trebuie, în primul rând, să identifice principalele obiective”, spune, pentru inc.com, Mari Smith, relationship marketing expert şi co-autor al „Facebook Marketing: An Hour A Day” (Marketing pe Facebook: O oră pe zi – trad.rom). „Sunt atât de multe afaceri mici care eşuează în a beneficia în întregime de ceea ce oferă Facebook, din cauza lipsei de obiective clare şi a unei strategii prin care să fie atinse acele obiective”, mai spune aceasta.
Aşa că prima întrebare ar trebui să fie aceasta: de ce sunt eu pe Facebook şi ce vreau să obţin? Fie că vrei să vinzi mai multe produse, să îmbunătăţeşti serviciul de clienţi sau să creezi noi relaţii, determinând ceea ce vrei să obţii cu pagina ta de business, ar trebui să fie primul pas. Apoi, va fi mai uşor să utilizezi Facebook într-un mod mai eficient. 

„Există o mulţime de modalităţi prin care business-urile pot utiliza Facebook”, spune Grady Burnett, director de vânzări şi operaţiuni la Facebook. „Lumea a fost socială mereu şi web-ul a fost, în mod tradiţional, destul de anonim, iar rețeua Facebook e foarte concetrată să pună la dispoziţie instrumente şi un mediu propice pentru conectarea şi iniţierea discuţiilor între oameni şi comunităţi, instituţii, branduri, companii mari şi mici”, mai spune acesta.
Inc.com a vorbit cu specialiști de la Facebook şi cu câţiva dintre experţii de top în social media şi a identificat o listă de 4 paşi necesari pentru a crea o pagină de Facebook eficientă. Iată care sunt aceștia:

1. Înţelege regulile de funcţionare.

„Să îţi creezi corect o pagină şi să înţelegi ce tip de conţinut trebuie să pui acolo reprezintă, probabil, punctul de plecare”, spune Burnett. „Există a mulţime de funcţii, iar dacă te concentrezi doar pe una, s-ar putea să nu obţii rezultatul de care ai nevoie”, mai spune acesta. De la crearea de evenimente la postarea de poze cu produsele tale sau updatarea statusului care anunţă un nou serviciu sau produs, înţelegând care sunt posibilităţile pe care le ai la degetul mic te va ajuta să dezvolţi o strategie solidă şi un look atractiv pentru pagina ta. „Dacă ai un restaurant, distribuind un video în care bucătarul şef le dă utilizatorilor câteva sfaturi de gătit, de exemplu, asta este o oportunitate foarte bună în care funcţionalitatea este o însuşire valoroasă a paginii tale”, spune Burnett. „Dacă un business se foloseşte de tot ce are, va putea crea un mediu extrem de plăcut în care să îi atragă pe utilizatori”.

Să îţi dai seama ce funcţii ar trebui să foloseşti pentru a îmbunătăţi aspectul paginii tale, poate părea copleșitor la început, dar este mai uşor decât crezi. Iată câteva funcţii populare care s-au dovedit a fi eficiente pentru multe pagini de business:

Wall Posts – Aceasta este platforma care permite clienţilor să se exprime şi care îţi spune ţie exact ce cred ei despre produsele sau serviciile tale. Orice feedback, indiferent că e pozitiv sau negativ, este extrem de util. Aşa că pentru a încuraja interacţiunea dintre fani, asigură-te că ţi-ai făcut setările potrivite. Apasă pe opţiunea de privacy settings (setările de confidențialitate – trad. rom.), pe care o găseşti în dreapta sus a paginii, la primul buton din dreapta şi asigură-te că ai bifat „Everyone” (toată lumea – trad. rom) la opţiunile „Friends can post on my Wall” (Prietenii pot posta pe perete – trad. rom.) şi „Can comment on posts” (Pot comenta la postări – trad. rom.).

Upload Photos  – multe companii utilizează această funcţie pentru a posta poze cu produsele lor şi cu clienţi care folosesc produsele lor. Însă, un mod unic de a utiliza această funcţie este să permiţi fanilor să se tăguiască în pozele lor în care folosesc produsele tale şi să le pună ei pe pagina ta. Bifând „Everyone”  la opţiunea „Photos and videos I am tagged in” (Fotografii și video-uri în care sunt menționat – trad. rom.) este o modalitate prin care să îţi aproprii fanii.

Direct Purchase – Să îți construiești pagina ca fiind o modalitate prin care consumatorii să interacţioneze, să se conecteze şi să îţi cumpere produsele, s-a dovedit a fi extrem de eficient pentru companii. Adăugând un product tab pe pagina ta, le permiţi fanilor să vadă toate produsele şi să cumpere fără să fie nevoiţi să iasă de pe Facebook şi să îţi viziteze site-ul cu care e posibil să nu fie atât de familiari.

Custom Page Apps – aici este zona în care poţi fi foarte creativ. Facebook îţi dă posibilitatea să integrezi o aplicaţie în pagina ta. Astfel, poţi crea concursuri, jocuri sau alte lucruri interactive pentru fanii tăi. Pentru vedea cum se creează o aplicaţie, vezi tutorialul Facebook  şi urmează paşii de acolo. E mai simplu decât crezi.

Facebook Ads – este o altă funcţie extrem de utilă, care te ajută să obţii trafic pe pagină şi să îţi creşti comunitatea. Pentru a crea un anunț publicitar pe Facebook, intră aici. Poţi vedea, prin intermediul datelor puse la dispoziţie de Facebook, şi ce rezultate a avut publicitatea făcută de tine.

Pasul 2 în crearea unei pagini de Facebook eficiente este Dezvoltarea Strategiei, despre care puteţi citi în articolul de mâine. 

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0