Introducere în utilizarea Pinterest

[dropcap]P[/dropcap]interest are peste 70 de milioane de utilizatori în toată lumea, fiind foarte populară în America, cu 47,7 % dintre vizitatori, dar și în țări precum Spania (2,5%), Italia (1,8%), Franța (2,3%), Germania (2%), Anglia (3,9%), Canada (3,6%) sau India (8,7%), potrivit alexa.com. În România, ultimele date despre numărul de utilizatori Pinterest sunt din 2012, când crescuse, în numai două luni, de la 22.000 la 110.000 de vizitatori.

Este drept că Pinterest nu a prins încă foarte bine în România, însă este una dintre rețelele de socializare care ar trebui luate în considerare de către companii sau branduri. De ce? Pentru că succesul înregistrat de aplicațiile de photo-sharing și video-sharing precum Vine, Instagram și Instagram Video, Snapchat arată că una dintre tendințele din social media este concentrarea pe partea vizuală. Am scris într-un articol trecut, că unul dintre trendurile din social media care vor domina în 2014 ar fi că rețelele centrate pe imagine vor cunoaște un succes enorm, iar una dintre aceste platforme va fi chiar Pinterest, care va continua să își răspândească reputația de ”rețeaua femeilor” și va deveni o parte integrantă din strategiile de marketing ale retailerilor.

Astfel că și brandurile și companiile din România ar trebui să se gândească serios la introducerea Pinterest în strategia lor de social media marketing, chiar dacă această platformă nu este încă în top cinci platforme de socializare preferate de români. Este însă o platformă de nișă, care ar putea aduce exact oamenii de care un brand are nevoie.

Dar să vedem cum poate fi folosită această rețea de socializare, atât de business-uri, cât și de utilizatori.

Ce fel de board să creez?

Sunt câteva întrebări pe care noii utilizatori și le pun înainte de a începe activitatea pe Pinterest. Una dintre ele este ”Ce fel de board să creez?” Dacă ești o persoană, nu un brand, poți crea un board cu orice dorești. Sunt multe categorii pe Pinterest, dar nu este neapărat nevoie ca board-ul tău să coincidă cu altul, astfel că îți poți crea propria categorie. De exemplu, poți crea boardul ”Filme clasice pe care le-am văzut” sau ”Jucării homemade” sau orice altceva vrei tu.

În ceea ce privește business-urile, acestea ar trebui să se focuseze pe domeniul lor de activitate, dar și pe ceea ce își doresc să vadă clienții lor. Dacă, de exemplu, vorbim despre o firmă de cosmetice, aceasta poată să creeze mai multe board-uri, pentru mai multe categorii de clienți – Creme antirid, Creme hidratante, Loțiuni de corp, Produse cosmetice pentru copii, Produse cosmetice pentru bărbați, Produse cosmetice organice etc. Dacă vorbim despre un business coach, care folosește Pinterest în scop de business, poate avea board-uri precum Lideri de succes, Despre mine, Strategii de leadership și așa mai departe.

Unii utilizatori de Pinterest își creează doar board-uri care cred că îi interesează pe cei care îi urmăresc. Alții, în schimb, își fac și board-uri cu tot ceea ce îi interesează și le place lor, astfel că un utilizator poate avea și board-uri de specialitate, despre un anumit domeniu (de exemplu: Social Media, Marketing, PR etc.), dar și board-uri personale, cu teme precum Gătit, Fitness, Pescuit etc. Evident că business-urile vor merge numai pe domeniul în care activează, dar ar trebui să încerce să creeze și board-uri care să arate latura umană, pentru că, până la urmă, într-un business e vorba tot despre oameni – aici ar putea intra teambuilding-urile, petrecerile de crăciun, zilele de naștere ale angajaților și orice alte poze care i-ar putea apropia și mai mult pe followers de brandul/business-ul respectiv.

Ce să pun pe board sau pe ce să îmi pun pin-urile?

Răspunsul simplu ar fi: imagini. Puteți folosi Pin Bookmarklet (găsiți pe Google tutoriale despre cum să instalați Pin Bookmarklet pe orice tip de browser sau pe iOS, dacă aveți iPhone sau iPad) pentru a ”înțepa” orice vedeți online și vă place, dar trebuie să rețineți că există imagini care sunt mai eficiente decât altele pentru popularitate, iar acestea sunt:

– Pozele cu text

– Infograficele

– Pozele care arată mai multe stadii ale unui produs sau cum se realizează un produs

– Grafice cu text

Cum găsesc oameni pe care să îi urmăresc?

Fiecare pin pe Pinterest îți dă posibilitatea să vezi cine a mai dat pin acelei imagini. Odată ce găsești un pin care să îți placă, dă click pe imaginea de profil a utilizatorului și vei fi dus pe profilul acestuia. Pe pagina de profil a unui utilizator poți da click pe Follow All sau poți căuta printre board-urile acestuia și da Follow doar acelora care te interesează.

Cum pot să atrag followers?

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a avea cât mai mulți oameni care să te urmărească este să fii cât mai activ. Social media înseamnă să aloci timp, iar Pinterest nu este excepția de la această regulă. Cu cât dai ”pin” sau ”re-pin”, cu atât mai multă expunere vei avea și, evident, mai mulți oameni care te vor urmări. În principiu, ai mai mult succes cu pin-urile decât cu re-pin-urile pentru creșterea numărului de followers, însă acestea din urmă sunt importante pentru a îndeplini scopul comunității.

Pinterest este o rețea de socializare foarte distractivă, iar pentru business-uri este excelentă, dacă știi să o folosești, dar asta e valabil pentru orice rețea de socializare. Și așa cum am zis mai sus, business-urile ar trebui să ia în considerare faptul că Pinterest este o rețea de socializare folosită în special de femei, iar femeile factorul decizional în ceea ce privește cumpărăturile pentru gospodărie.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0