Crește numărul de reclame pe Instagram

„Reclamele sunt arătate pe baza interacțiunilor tale în aplicațiile deținute de Facebook: pagini pe care tu sau prietenii tăi le apreciază, informații de pe profilurile tale, locuri în care dai check-in.”

În ultimele zile a fost observată o creștere a numărului de reclame pe Instagram. Acum acestea s-ar regăsi în aproximativ 1/4 din numărul postărilor sau al Stories. Peter Stringer, un consultant pe reclame Facebook și Instagram, a făcut o analiză mai detaliată a situației.

Numărul de reclame variază în funcție de interacțiunile utilizatorilor

”În prezent văd o reclamă după fiecare 3 postări organice” spune Stringer, care crede că acest lucru se datorează naturii meseriei lui, „Dau click pe multe reclame pentru a vedea landing pages și alte informații ceea ce este un semnal pentru Facebook că interacționez des în cadrul platformei”.

Reprezentanții Instagram au fost întrebați despre acest lucru și au oferit un răspuns asemănător: „Îmbunătățim constant experiența pe care utilizatorii o au cu reclamele”. „Numărul de reclame fluctuează în funcție de modul în care este folosită rețeaua. Monitorizăm constant felul în care oamenii se raportează la reclame și la conținutul comercial în general”.

De asemenea, documentația Facebook spune clar că reclamele sunt servite pe baza interacțiunilor în toate platformele deținute: „Reclamele sunt arătate pe baza interacțiunilor tale în aplicațiile deținute de Facebook: pagini pe care tu sau prietenii tăi le apreciază, informații de pe profilurile tale, locuri în care dai check-in.”

Cu alte cuvinte, utilizatorii care interacționează mai des cu reclame sau cu branduri au o probabilitate mai mare de a vedea mai multe reclame; însă acest lucru nu se întâmplă doar celor mai susceptibili de a da click pe reclame.

Din informațiile agențiilor, volumul de reclame este în creștere

Josh Thompson, strategist social media la Portent Digital, spune că a observat un trend de creștere a volumului de reclame atât în Feed, cât și în Stories și Messenger. „Corelăm acest lucru cu numărul în creștere de marketeri din platformă”. Andrew Foxwell, co-fondator al Foxwell Digital, spune că a început să vadă trenduri similare după căderea din 13 martie a platformei.

Pentru mai mulți marketeri e nevoie de mai mult spațiu pentru reclame pe Instagram

Stringer, la fel ca cei de mai sus, leagă creșterea numărului de reclame pe Instagram de creșterea sumelor cheltuite pentru reclame în platformă. Acest lucru este în special valabil pentru campaniile de remarketing din comerțul electronic și ale brandurilor DTC, care au nevoie să fie văzute de mai multe ori pentru a genera o vânzare.

„Având în vedere toate discuțiile despre creșterile CPM și CPC, singura cale de a rezolva problema este vânzarea de mai mult spațiu publicitar” spune Stringer. „Ceea ce văd în ultima vreme este faptul că campaniile de remarketing tind să aibă un CPM mai mare decât cele pentru trafic rece sau de conversii. Însă, în cele din urmă, este vorba de costul de a genera un client nou și a realiza o vânzare, dar și de profitul realizat pe baza acestor reclame pe termen scurt vs timpul total cât va fi client.”

Thompson indică faptul că un număr mai mare de companii care fac reclame pe Instagram duce la o competiție mai mare în ceea ce privește licitațiile pentru reclame. Acesta spune „În trecut puteam vedea 10 marketeri care participau la licitație. În prezent sunt 20+ care țintesc același utilizator.”

Thompson mai spune că Facebook are acum 7 milioane de utilizatori activi – mai mulți decât cei 5 milioane din urmă cu 2 ani. „Numărul mare de advertiseri va conta în numărul de reclame pe Instagram chiar dacă vor fi adăugate noi plasări în platformă.”

Ce înseamnă acest lucru pentru marketeri

Foxwell spune că nu a văzut un impact măsurabil asupra numărului de reclame ascunse de către utilizatori pentru că i-ar deranja, însă performanța acestora a fost mixtă pe Feed, în funcție de țară și de domeniu.

„Ne temem că, pe termen lung, Feedul Instagram va trebui să continue să evolueze pentru a oferi experiență optimă atât utilizatorilor, cât și advertiserilor” spune Foxwell. „Modificarea strategiilor de campanie nu este un rezultat direct al acestei competiții, ci o reacție la o concurență continuă per ansamblu. Am continuat să testăm audiențe cu grad mai mare de similaritate, licitare cu limită de cost, creative dinamie și optimizarea bugetului de campanie pentru a combate creșterea de prețuri.”

De ce trebuie să ne pese

Creșterea numărului de reclame pe Instagram îi pune pe advertiseri într-o poziție dificilă. Într-un peisaj deja aglomerat, câte reclame sunt prea multe până când vor fi afectați utilizatorii și nu îi vor mai urmări pe cei de la care văd prea multe anunțuri. Advertiserii deja văd costuri ridicate pentru achiziția de clienți și își ajustează tacticile pentru a menține campaniile eficiente. „Costul de achiziție client crește și, pentru a câștiga, trebuie să ne asigurăm că folosim personalizarea activelor în ceea ce privește plasarea și să asigurăm eficiența și învățarea la nivelul setului de anunțuri. Încă ceva, motivul pentru care reclamele de tip Colecție sau Carusel sunt populare pe Instagram este faptul că pot arăta mai multe produse într-un singur anunț” a mai spus Foxwell.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl