Trenduri pe YouTube

Având 2 miliarde de utilizatori activi lunar, YouTube este un gigant al internetului care nu poate fi ignorat. Fie că îl consideri rețea socială sau motor de căutare, YouTube este cu siguranță lider în ceea ce privește conținutul video, cel mai popular format prin care poți ajuge la audiențe.

Dar, la fel ca alte canale, pentru a profita la maximum de această platformă trebuie să înțelegi cum funcționează și de ce o folosesc oamenii. Pentru a pune aceste lucruri în context, echipa de la Pew Research a realizat un studiu pe cele mai populare canale pentru a vedea ce se postează, cum și care sunt cele mai importante trenduri pe YouTube.

Cercetătorii s-au concentrat pe canalele cu cel puțin 250 000 de abonați și au analizat conținutul postat de acestea în prima săptămână din 2019 – acesta însumând peste 43 000 de videoclipuri. Iată ce au găsit:

În primul rând, cel mai mare procent din încărcări vine de la un număr mic de creatori de conținut. „10% dintre canalele populare identificate au produs 70% din conținutul analizat.” Un trend similar se întâmplă și pe Twitter.

Aceste date vin în sprijinul marketingului prin influenceri – dacă un număr de canale produce cele mai multe clipuri, pe acele canale trebuie să te promovezi. Ar putea costa mai mult, însă rezultatele ar putea fi mai bune. „Toate canalele populare au postat aproape un sfert de milion de videoclipuri în primele 7 zile ale anului, care însumează aproape 50 000 de ore de conținut. Dacă o persoană s-ar uita la ele timp de 8 ore în fiecare zi, ar avea nevoie de mai mult de 16 ani pentru a le vedea pe toate.”

Există foarte mult conținut pe YouTube, mai mult decât poate fi văzut, iar acest lucru schimbă obiceiurile de vizualizare. Conform studiului, videoclipurile țintite către persoane cu vârsta sub 13 ani sunt cele mai populare. „Videoclipurile care conțin un copil care pare a avea mai puțin de 13 ani, chiar dacă clipul nu este neapărat adresat acestui public, au de 3 ori mai multe vizualizări.”

Pentru a clarifica lucrurile, Pew Research spune că majoritatea videoclipurilor populare sunt adresate direct copiilor, așa că nu prezența acestora e cea care le face populare. De reținut aici este că obiceiurile de consum video se schimbă – următoarea generație de consumatori are o probabilitate mai mare să știe cine e Selly decât un anumit personaj de desene. Acesta este un indicator cheie cu privire la direcția către care se îndreaptă entertainmentul.

În spirjinul acestor afirmații vine și un alt studiu recent realizat în SUA și UK care spune că copiii de azi își doresc mai degrabă să fie YouTuberi atunci când cresc în loc de astronauți. Generația următoare este deja „prinsă” de YouTube.

Alte informații revelate de studiul făcut de Pew Research:

– durata medie a unui clip postat de canalele populare este de aproximativ 12 minute, ceea ce se aliniază cu pragul de 10 minute setat de platformă pentru afișarea reclamelor și preferințele algoritmice. Dacă videoclipul tău are mai mult de 10 minute, îți poți mai bine plasa manual reclamele acolo unde vrei, în loc să lași YouTube să o facă automat.

– foarte popular este conținutul de gaming. 18% dintre videoclipurile în limba engleză a fost despre/cu jocuri.

– clipurile care aveau în titlu unul dintre cuvintele „Fortnite”, „prank” sau „worst” au avut de 5 ori mai multe vizualizări decât cele care nu aveau aceste cuvinte. De asemenea, clipurile care conțineau „Trump” au avut creșteri semnificative. 36% dintre clipurile publicate de canalele studiate conțineau cuvintele „președinte” sau „Trump”.

70% dintre clipurile studiate menționează alte platforme, precum Instagram și Twitter, în descriere fie ca link, fie ca text. Aceste videoclipuri au mai multe vizualizări decât cele care nu pomenesc alte rețele.

Aceste trenduri pe YouTube pot părea evidente, dar iată că acum există și un studiu care să le confirme. Ele ne arată către ce se îndreaptă următoarea generație de consumatori. Întregul studiu poate fi găsit aici. – https://www.pewinternet.org/2019/07/25/a-week-in-the-life-of-popular-youtube-channels/

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl