Cum pot profita brandurile de comerţul prin social media?

Woman uses a credit card for online payments. The concept of online shopping

În ultimii ani am putut observa o schimbare în peisajul reţelelor de socializare.

Pe vremea când noi abia începeam să folosim social media, reţelele de socializare erau doar locuri unde puteam să adăugam statusuri sau poze şi prin care puteam păstra legătura cu prietenii şi familia.

În ziua de azi, putem urmări videoclipuri, citi articole, asculta podcast-uri şi avem posibilitatea de a face cumpărături direct dintr-o postare pe Instagram. Petrecem cu aproximativ 20 de minute mai mult pe reţelele de socializare decât la televizor, iar pentru cei din generaţia Z vorbim chiar de o diferenţă de o oră şi jumătate.

Acest lucru dovedeşte faptul că, atunci când este gestionat în mod eficient, avantajul obţinerii unui impact prin intermediul social media aproape că-l depăşeşte pe cel TV.

Acum reţelele de socializare se află în competiţie directă cu reţelele de televiziune. Comerţul prin intermediul Facebook, Instagram, Snapchat sau Twitter generează profit pentru aplicaţii precum WeChat în Asia, aşa că nu e nicio surpriză faptul că Facebook încurajează cumpărăturile din aplicaţie adăugând butonul “Cumpără acum”. Următorul pas ar fi ca brandurile să afle cum ar putea să se folosească de această creştere a comerţului prin intermediul reţelelor de socializare.

Social media este cheia cercetării

În ziua de azi, orice brand trebuie să fie prezent pe social media.

Rețelele ce socializare pot aduce un impact masiv, din moment ce pot fi folosite de către oricine are acces la internet. Rolul acestora a evoluat de la a ajuta la păstrarea legăturii cu familia și prietenii la a reprezenta un element activ in procesul de achiziție.

Un studiu recent făcut de Global Web Index, demonstrează faptul că 4 din 10 utilizatori de internet cu vârste între 16 și 64 ani caută informații despre branduri sau produse folosind social media.

De fapt, 37% din utilizatorii de internet caută informații despre branduri sau produse pe social media – o creștere considerabilă față de cei 28% în 2015.

Având în vedere faptul că în special generația tânără a produs această schimbare, nu va dura mult până când reţelele de socializare vor deveni portalul principal de căutare a produselor.

Din 10 consumatori, 4 urmăresc brandurile preferate pe rețelele de socializare, iar cifrele sunt în continuă creștere.

În funcție de felul în care consumatorii interacționează cu bradurile folosind social media, acestea ar trebui să își marketeze produsele folosind aceste platforme. Este important să știi unde și când să comunici mesajul unui brand, iar asta depinde de publicul țintă, nevoile acestuia și locul în care se plasează în pâlnia de vânzări.

Unul din patru consumatori a urmărit un review pe YouTube, în timp ce aproape 4 din 10 au urmărit un tutorial în ultima lună. Toate acestea sunt dovada puterii impactului pe care această platformă îl oferă.

Tot mai des, brandurile oferă posibilitatea de a duce la finalizare cumpărăturile prin intermediul social media. Instagram a anunțat recent faptul că poți afla mai multe detalii despre un produs cu ajutorul Poveștilor Instagram, apăsând iconița în formă de pungă de cumpărături.

Experiența cumpărătorului devine astfel mai ușoară. Brandurile au posibilitatea de a adăuga butoane precum “cumpără acum” sau “achiziționează”, înlesnind tranzacțiile și împingând utilizatorul să cumpere din impuls.

Tradiționala pâlnie de vânzări s-a schimbat și ea datorită social media. Ea a devenit “călătoria deciziilor consumatorului”, o combinație între experiența consumatorului și susținerea brandului.

Este critic ca brandurile să înțeleagă felul în care această schimbare influențează consumatorii în momentele cheie.

Consumatorii sunt fragmentați, în funcție de platformele, canalele și dispozitivele de comunicare pe care le folosesc. Prin atingerea unui buton, aceștia pot avea acces la orice informație. Drept urmare, față de trecut, consumatorii iau în considerare mai multe branduri și produse atunci când își încep călătoria. Astfel, brandurile au mai multe ocazii de a se întrece cu competitorii, având mai multe modalități de comunicare prin care să interacționeze cu publicul țintă.

Acestea includ:

 • Reclamele TV și online
 • Chatbot-urile
 • Social Media
 • Ambalajele inteligente – consumatorii pot atinge logo-ul brandului cu telefonul pentru a deschide cinci experiențe digitale, printre care concursuri, rețete sau un playlist.
 • YouTube
 • Influencerii online

Conținut video – 96% din utilizatorii Facebook urmăresc videoclipuri pe orice dispozitiv digital, iar pe Instagram, Twitter sau Snapchat vorbim chiar de 99% din utilizatori care urmăresc clipuri.

Cercetările arată faptul că majoritatea factorilor critici care influenţează fiecare etapă a pâlniei de vânzări necesită o abordare diferită pentru fiecare categorie de vârstă.

De exemplu:

 • 71% din “baby boomers” consideră livrarea gratuită esenţială.
 • 59% din generaţia “millenials” cer părerea cuiva informat înainte să facă o achiziţie.
 • 47% din Generaţia Z caută informaţii despre branduri folosind social media.
 • 63% din Generaţia X sunt fideli brandului preferat.
 • 71% din Generaţia Z descoperă brandurile prin intermediul celebrităţilor.

Un studiu făcut de Institutul Baymard în iulie 2017 arată că 61% din cumpărători vor abandona coşul de cumpărături din cauza costurilor prea mari de livrare sau din cauza taxelor adiţionale. Brandurile care înţeleg acest lucru au posibilitatea de a corecta problema şi de a crea conversaţii la momentul oportun. Asics, de exemplu, trimite un email dupa orice coş de cumpărături abandonat, amintind beneficiile politicii sale de livrare gratuită, pentru a duce la conversii.

Cele mai recente statistici arată că 57% dintre cei care fac cumpărături online folosesc dispozitivele mobile pentru această activitate. Aşadar, website-ul tău trebuie să fie optimizat pentru acestea, iar postările în social media trebuie să ţină cont de acest aspect.

Instagram şi Pinterest sunt platforme în care pozele sunt elementele centrale şi care oferă opţiuni atractive brandurilor, pentru ca acestea să prezinte un stil de viaţă şi să-şi creeze propria poveste.

IKEA a adoptat această posibilitate pe Instagram, unde distribuie conţinut inspiraţional. Rezultatul acestei strategii este o creştere medie cu aproximativ 10% a valorii achiziţiilor digitale.

Instagram Stories umanizează brandurile şi ajută la crearea unei relaţii la un nivel mai profund cu publicul.

Secţiunea de modă a New York Times a găsit abordarea potrivită în relatarea despre prezentarea de modă a lui Ralph Lauren, oferind şi informaţii despre rochiile care puteau fi cumpărate. Au integrat de asemenea şi interviuri cu celebrităţi şi momente de la petrecerea de după, folosind Instagram Stories.

Probabil te gândeşti că produsul tău este plictisitor şi că domeniul tău este anost.

Dar pentru cineva din afară ar putea să fie interesant. Nu ar trebui să îţi fie teamă să creezi un video scurt din culise, sau să iei câteva interviuri angajaţilor, în care să prezinţi ce înseamnă jobul lor sau ce le place la companie.

Scopul este să-ţi personalizezi brandul, astfel încât publicul să poată creea o relaţie cu acesta.

Lumea cumpără de la companii cu care au o legătură şi în care au încredere. Indiferent de domeniu, să dai o notă familiară produselor te poate ajuta să realizezi această legătură.

Menţinerea unui echilibru între conţinutul vizual şi text

Există un echilibru care trebuie menţinut între marketingul de conţinut eficient şi ofertele agresive.

Astăzi, 4 din 10 consumatori îşi urmăresc brandurile preferate pe reţelele de socializare, dar asta nu înseamnă că sunt consumatori loiali. Cel mai dăunător lucru pe care îl poate face un brand este să încarce prea mult feed-ul cu poze ale produselor şi butoane prin care să faciliteze achiziţia: acest lucru va deranja repede oamenii.

Adevărata putere a ofertelor speciale şi a butoanelor care să faciliteze achiziţiile iese în evidenţă atunci când mesajele ajung la clienţii care sunt interesaţi de produsele tale şi de compania ta.

Principalul element este menţinerea echilibrului pentru consumatorii interesaţi între conţinutul care nu are legătură cu vânzarea şi conţinutul care promovează produsele direct. Această abordare accelerează cumpărarea.

Facilitarea procesului de achiziţie

Astăzi, 50% dintre consumatorii online fac achiziţii folosind dispozitivele mobile, iar informaţiile cerute în acest proces pe ecrane de dimensiuni mici pot cauza anularea tranzacţiei. Procesul trebuie să fie unul de tip integrat, ceea ce în acest moment se poate realiza cu uşurinţă cu ajutorul Apple Pay sau Google Pay.

Comerţul prin social media este încă la început, dar dacă îţi faci timp pentru a înţelege cum să interacţionezi cu publicul tău ţintă şi cum să îi aduci un plus de valoare, brandul tău se va bucura de rezultate pozitive.

Laurențiu Barbu
Social Media Specialist
Tel. 0769.656500
laurentiu.barbu@socialmedia.ro

1
Dacă ai o afacere și vrei să afli mai multe despre serviciile de promovare prin Social Media lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta imediat:
Număr de telefonyour full name
Previous
Next

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl