Cum se ajunge de la Like la Îl cumpăr?

[dropcap]S[/dropcap]ocial media nu mai este de mult folosită doar pentru socializare, ci este o unealtă de marketing, în care companiile investesc bani grei. Dar cum ajunge un client de la a-ți da Like la a da bani pe ceea ce comercializezi? Un studiu recent făcut Vision Critical și intitulat ”De la Social la Vânzare: 8 întrebări pe care să le adresezi clienților tăi” arată cum ajung oamenii să cumpere produsele pe care le văd și le plac pe Facebook, Pinterest sau Twitter, scrie inc.com. (Studiul a fost realizat pe un eșantion de 6000 de oameni, într-un interval de 17 luni.)

Datele sunt chiar promițătoare. Studiul arată că aproape 4 din 10 utilizatori de Facebook spun că au cumpărat un produs după ce i-au dat Like sau au comentat despre el pe rețeaua de socializare. Iar 43% dintre utilizatorii de social media au cumpărat un produs după ce l-au distribuit pe Facebook, Pinterest sau Twitter. Tot în urma studiului, a reieșit că utilizatorii Twitter au cumpărat în special produse IT, utilizatorii Pinterest au cumpărat în special băuturi și mâncare, în timp ce utilizatorii Facebook au cumpărat produse de IT, de beauty și haine. Tot studiul arată că Facebook aduce cei mai mulți cumpărători – 29% dintre respondenți, urmat de Pinterest, cu 22% si apoi de Twitter, cu 18 procente.

Cifrele sunt încurajatoare pentru business-urile care investesc în social media marketing, dar întrebarea este: nu cumva acești oameni erau oricum hotărâți să cumpere? Participanții la studiu au răspuns la această întrebare că se ”gândeau vag să cumpere”, indiferent de ce produs au cumpărat până la urmă. Ceea ce înseamnă că există o grămadă de oportunități prin care un brand poate ajunge la consumator, prin care o companie se poate conecta cu fanii și cu cei care o urmăresc în social media. Există însă un amendament: engagement-ul nu este despre o grămadă de poze și posturi în care să îi îndemnați pe fani să cumpere. Există o vorbă celebră, spusă de Jay Baer, specialist în social media marketing: The difference between helping and selling is two letters, but it makes all the difference in the world (Diferența dintre a ajuta (helping) și a vinde (selling) este de două litere, dar acestea fac toată diferența din lume – trad. rom.).

Asta înseamnă că oamenii vor cumpăra nu dacă le spui tu, ci dacă le dai motive reale să facă asta. Atunci când vii cu o valoare reală, iar în social media, valoarea se traduce printr-un conținut atractiv pentru fanii tăi, aceștia își vor dori să spună mai departe despre tine și să se transforme în cumpărători. Asta înseamnă că în social media nu e suficient să investești doar bani, ci mai ales timp, în care să încerci să creezi o relație apropiată cu fanii tăi, să încerci să îi cunoști și, evident, să le oferi ce vor ei și când vor ei. Numai așa poți să îți transformi fanii sau prietenii de pe social media în cumpărători.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0