Doar 3 din 10 companii folosesc social media pentru vânzări

Conform studiului „Like & Share 2017”, lansat de Valoria, eficienţa marketingului în cadrul reţelelor de socializare este recunoscută de 80% dintre companii.
De asemenea, 63% dintre acestea spun că social media reprezintă un canal eficient de creare a oportunităţilor de vânzare, dar numai 3 din 10 folosesc social media pentru vânzări.

Majoritatea companiilor recunosc eficienţa marketingului în cadrul reţelelor de socializare, 63% dintre acestea afirmând că social media reprezintă un canal eficient de creare a oportunităţilor de vânzare. Cu toate acestea, doar 3 din 10 companii folosesc social media pentru vânzări.
„Studiul Like & Share se înscrie în seria cercetărilor pe care le-am făcut în ultimii ani pe acest subiect. Este un studiu de percepţie privind rolul pe care îl are social media marketing în companiile din România. Chiar dacă unghiurile de analiză s-au diversificat de-a lungul timpului, corelat cu dinamica social media, întrebările esenţiale au rămas. Din acest studiu aflăm informaţii despre cele mai utilizate platforme, proporţia companiilor care au o strategie de promovare pe social media, de cât timp utilizează companiile social media, cu ce frecvenţă, în ce scop, care sunt beneficiile şi bugetele alocate sau care este rolul social media în procesul de vânzare al companiilor”, spune Elena Badea, Managing Partner Valoria, coautoarea studiului.

Cele mai folosite platforme de social media

Social media este deja parte din mixul standard de marketing. Dacă, în urmă cu patru ani, 22% dintre companii îşi puneau întrebarea dacă să includă social media în planul lor de marketing, acum doar 5% au în continuare un anumit tip de rezistenţă la această abordare. Mai exact, 87% dintre companiile din România spun că utilizează reţelele sociale în marketing, iar 8% spun că vor începe să le utilizeze în perioada următoare.
Cele mai folosite platforme pentru social media marketing în România sunt: Facebook – 96%, LinkedIn – 70%, Youtube – 44%. Conform Social Media Examiner, pe primele trei locuri la nivel global se află: Facebook – 93%, Twitter – 76% şi LinkedIn – 67%. Este de remarcat faptul că atât Facebook, cât şi LinkedIn au procente mai mari de utilizare în companiile din România decât la nivel global.
Platformele cele mai folosite de companiile din România pentru reclamele sponsorizate sunt: Facebook – 81%, Google – 50% şi LinkedIn – 14%. Tot Social Media Examiner arată că, la nivel global, primele trei locuri sunt ocupate de: Facebook – 87%, Google – 39% şi Twitter – 18%, urmat abia apoi de LinkedIn cu 17%.

Abordarea strategică a social media marketing

Doar 25% dintre respondenţi spun că au o strategie privind social media marketing la nivelul întregii companii, 51% spun că au o astfel de strategie la nivelul echipei de marketing, iar 4% au o strategie de social media marketing numai la nivelul echipei comerciale. În continuare, două din 10 companii nu au niciun fel de strategie pentru social media marketing.
Conform rezultatelor cercetării, cele mai multe companii folosesc social media marketing în România de 2-3 ani (25%), dar, la nivel global, procentul cel mai mare este cel al companiilor care folosesc social media marketing de peste 5 ani (21%). Companiile care folosesc social media marketing de mai puţin de un an este de 15% în România şi de 20% la nivel global.

Bugete şi activităţi de social media marketing

37% dintre companiile din România au investit sub 1.000 de euro în promovarea prin intermediul reţelelor sociale în ultimul an, 25% au investit între 1.000 şi 3.000 de euro, 11% au investit între 3.000 şi 5.000 de euro, în timp ce 9% au investit între 5.000 şi 10.000 de euro pentru acelaşi demers. Un procent de numai 13% dintre respondenţi au afirmat că au investit peste 10.000 de euro în promovarea companiilor lor prin social media în ultimul an.
Cele mai multe companii (82%) oferă followerilor conţinut despre produsele şi serviciile companiei, 66% dau informaţii despre companie, iar 58% au conţinut despre campanii, promoţii, vânzare directă sau indirectă. Ofertele de locuri de muncă apar pe social media la doar 41% dintre companii. La nivel global, 41% dintre companii măsoară randamentul investiţiilor în social media, comparativ cu 59% în România.

Timpul alocat şi frecvenţa postărilor în social media

În ce priveşte timpul săptămânal alocat pentru promovarea companiei în social media constatăm că atât în România (59%), cât şi la nivel global (36%), cele mai multe companii spun că alocă maximum 1-5 ore pentru această activitate. Totuşi, la nivel global, 21% dintre companii alocă 11-20 de ore, pe când în România doar 7% alocă acest buget de timp, aceasta fiind cea de-a doua cea mai importantă diferenţă dintre cele două analize.
Rezultatele cercetării arată că 37% dintre companiile din România au postări zilnice pe canalele de social media, 31% o dată la 2-3 zile, iar 27% au o postare pe săptămână. Corelat cu aceste rezultate, ştim că există în continuare o provocare majoră în companii legată de capacitatea de a genera conţinut pentru social media, ceea ce a condus la scăderea cu 12% a procentului de companii cu postări zilnice în ultimii trei ani.

Beneficiile social media marketing-ului

Dacă la nivel global principalele trei beneficii aduse de social media marketing sunt: creşterea notorietăţii companiei – 90%, creşterea expunerii pe piaţă – 89% şi fidelizarea clienţilor, în România primele două locuri se păstrează cu procente de 84%, respectiv 57%, dar pe locul al treilea găsim generarea de oportunităţi de vânzare cu 50%. Cea mai mare discrepanţă este generată de faptul că la nivel global 66% dintre companii au ca beneficiu generarea unei perspective asupra pieţei cu ajutorul social media, dar în România numai 19% dintre companii au această capacitate.
„În condiţiile în care social media devine cea mai importantă sursă de informare, acest studiu arată care este abordarea companiilor privind marketing-ul în acest mediu şi cu ce rezultate. Informaţiile despre companii au evoluat de la simple imagini cu logo-ul companiei şi mesajul text care să justifice scopul postării la ceea ce în prezent vedem exprimat ca mesaj sub forma 360°video, live streams, conţinut vizual cât mai dinamic (realitatea augmentată). Deoarece informaţia se consumă tot mai mult prin news feed în social media, este important să urmărim cum vor evolua marketing-ul şi comunicarea companiilor în acest mediu. Studiul Like & Share oferă instantaneul de care avem nevoie ca să ştim direcţia în care mergem”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendinţe şi Tehnologii Emergente, coautor al cercetării.

Sursa: curierulnational.ro

""
1
Dacă ai o afacere și vrei să afli mai multe despre serviciile de promovare prin Social Media lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta imediat:
Număr de telefonyour full name
Previous
Next

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl