Ai nevoie de influenceri în strategia ta de marketing?

În urmă cu 15 ani, termenul influencer nici măcar nu apărea pe majoritatea listelor de strategii de marketing. Social media era în primele etape de dezvoltare în 2003. Singurele site-uri demne de menţionat erau Myspace şi LinkedIn, până când Facebook a luat naştere în 2004 şi li s-a alăturat.

Cât de mult s-au schimbat lucrurile între timp…

Numărul utilizatorilor de social media în întreaga lume va ajunge cel mai probabil la 2.77 miliarde în 2019. Dar lucrurile cu adevărat interesante apar abia când începi să te uiţi mai atent la cercetările referitoare la influencer marketing.

Cum ar fi această informaţie preţioasă:

Influencerii generează un randament al investiţiei de 6.50 dolari pentru fiecare dolar cheltuit de companii. Mai mult, influencer marketing-ul generează anual un randament al investiţiei de 11 ori mai mare decât formele tradiţionale de publicitate!

Aşadar, cine sunt influencerii şi cum poţi să-i incluzi în strategiile tale de marketing?

Cine sunt influencerii?

Conform Influencer Marketing Hub, influencerii au două trăsături distinctive:

 1. „Un influencer este o persoană care are puterea de a influenţa deciziile de cumpărare ale celorlalţi, datorită autorităţii, cunoştinţelor, poziţiei lor sau a relaţiei cu publicul lor.”
 2. „O persoană care este urmărită de mulţi utilizatori dintr-un anumit domeniu de nişă şi cu care interacţionează în mod activ. Numărul de utilizatori care urmăresc un anumit influencer depinde de amplitudinea domeniului.”

Ideea de bază care reiese din aceste două trăsături distinctive este aceea că un influencer are puterea de a influenţa deciziile de cumpărare ale celorlalţi.” Asta înseamnă că influencer marketingul are capacitatea de a duce la creşterea profitului, ceea ce reprezintă un adaos binevenit pentru orice strategie de marketing.

Influencerii se împart în 3 grupuri:

 1. Micro-influenceri: Aceştia au în mod obişnuit între 5,000 şi 100,000 de utilizatori care îi urmăresc.
 2. Macro-influenceri: Aceşti influenceri sunt de obicei experţi într-un anumit domeniu, lideri de opinie şi creatori de conţinut profesionişti, cu de la 100,000 la 1 milion de utilizatori care îi urmăresc. 
 3. Mega-influenceri: Aceştia sunt jucătorii importanţi, cu mai mult de 1 milion de utilizatori care îi urmăresc şi printre ei se numără adesea celebrităţi din curentul principal din mass-media. 

Repartizarea influencerilor:

 • Micro-influencerii reprezintă cel mai numeros grup şi au cel mai puternic nivel al interacţiunilor dintre cele trei categorii, în medie între 25%-50% pentru fiecare postare.
 • Macro-influencerii au în medie un nivel al interacţiunilor între 5%-25% pentru fiecare postare şi pot ajunge la de 10 ori mai mulţi oameni decât alţi influenceri.
 • Mega-influencerii generează de obicei un nivel al interacţiunilor între 2%-5% pentru fiecare postare şi au cel mai numeros public.

Puterea influenţei sociale

Influenţa socială joacă un rol important în crearea unei relaţii de încredere, pentru că oamenii percep influenţa ca pe o formă de aprobare.

Din acest motiv evaluările inter pares şi recomandările transmise direct sunt mai de încredere decât orice altă formă de publicitate.

Cu alte cuvinte, o recomandare de la un prieten sau o rudă are un impact mai puternic decât o cercetare proprie, un sfat de la un profesionist sau o campanie de persuasiune a unui brand. Conform celor de la Expercity, „92% dintre consumatori au încredere în recomandări de la cunoştinţe, în timp ce doar 32% au încredere în anunţuri.” Din fericire, influencer marketingul  – atunci când este aplicat cum trebuie – este văzut ca fiind mai autentic şi mai demn de încredere de către public, ceea ce înseamnă că în general nu este asociat cu aspectele discutabile ale publicităţii tradiţionale.

Pentru a asocia brandul tău cu eficienţa influenţei sociale, poţi lua în considerare un parteneriat cu un influencer care are acces la publicul tău ţintă. Acesta deja a stabilit o colectivitate activă în jurul său, care îi apreciază recomandările şi care are încredere în opiniile sale.

Colaborarea cu personalităţi de încredere se poate dovedi un ajutor însemnat pentru succesul campaniilor tale de marketing.

Cum poate inflencer marketingul să aducă beneficii brandului tău

Influencer marketingul are diferite aspecte, iar multe dintre ele pot fi extrem de profitabile. Reclamele influencerilor pot arăta ca nişte postări obişnuite în social media, fără editare profesionistă, sau pot arăta de-a dreptul ca nişte reclame, cu modele, elemente de Photoshop şi tehnici evidente de plasare de produse.

Iată 6 modalităţi în care brandurile lucrează în mod obişnuit cu influencerii:

 1. Postări sponsorizate
 2. Recenzii ale produselor
 3. Articole scrise de influenceri pe blogul companiilor
 4. Colaborări la evenimente sau campanii
 5. Oferirea de produse cadou
 6. Recunoaşterea influencerului ca asociat

Influencerii nu muncesc pe gratis. Menţionarea brandului tău în ultima lor postare de pe blog te va costa. Modul în care lucrezi cu influencerii este adesea condiţionat de bugetul pe care îl ai. Îţi permiţi să plăteşti un mega-influencer cu 5.000 – 1 milion de dolari pentru o postare sponsorizată? Sau va fi mai eficient să plăteşti 5 micro-influenceri pentru a scrie 5 postări pe blogul tău, pentru 100 de dolari pe postare?

Iată mai jos 5 strategii care te vor ajuta să stabileşti valoarea colaborării cu un influencer:

 1. Alege finalitatea parteneriatului cu un influencer (aducerea brandului în atenţia publică, vânzări, etc.)
 2. Alege un influencer care are acelaşi public cu al brandului tău
 3. Calculează costul unei postări sponsorizate şi apoi evaluează cât ar costa ca echipa ta să creeze acelaşi mesaj şi să atingă un nivel similar de expunere
 4. Alege un influencer autentic care va reprezenta avantajos brandul tău şi va distribui conţinut care rezonează cu publicul
 5. Analizează cât de multe alte postări sponsorizate publică influencerul, pentru a te asigura că efectul conţinutului tău nu se va disipa într-o mare de anunţuri

Compară toate opţiunile pentru a decide dacă beneficiile parteneriatului cu un inflencer merită timpul investit.

Reclamele din influencer marketing (sau postările promovate)

Să folosim exemplele dinainte (conturi ale micro, macro şi mega-influencerilor) pentru a examina câteva mostre de postări promovate.

Începem cu @george_and_troja: observăm o poză frumoasă cu simpatica Troja. Dar în imagine mai e ceva uşor de remarcat: un ceas poziţionat strategic, plasat în planul secund. Citind comentariul, constatăm că este o postare sponsorizată şi contul companiei de ceasuri a fost etichetat. Este o variantă elegantă şi Troja rămâne în prim-plan, ceea ce contează de fapt pentru fanii lor.

Uitându-ne la un exemplu al unui macro-influencer, @lisadanielle_, nu este o mare diferenţă în felul în care postarea promovată este afişată, doar că produsul este vedeta acestei postări. Sigur că Lisa este în prim-plan, dar este evident că postarea a apărut pentru a promova hainele celor de la @sir_thelabel.

Iată-ne ajunşi la un exemplu al unui mega-influencer: Selena Gomez, cu cei peste 120 de milioane de „followers” ai săi. Aceasta este în mod cât se poate de evident o postare sponsorizată. Este o poză produsă profesionist, care include emblema Coach, o plasare clară a produsului şi etichetarea a două campanii.

Aţi observat tiparul care s-a reliefat în fiecare postare sponsorizată, pe măsură ce am trecut de la micro la mega-influenceri?

Influencer marketingul tinde să devină mai puţin personal şi să evidenţieze mai mult brandul, cu cât numărul de utilizatori care urmăresc influencerul este mai mare.  

Subtilitatea din postarea sponsorizată pe contul @george_and_troja este înlocuită complet  de o reclamă stridentă, pe contul @selenagomez.

Haideţi să vedem şi valorile interacţiunilor pentru fiecare postare:

 • Micro: @george_and_troja au avut interacţiuni de aproximativ 13% la postarea lor sponsorizată
 • Macro: @lisadanielle_ a avut interacţiuni de aproximativ 6% la postarea ei sponsorizată
 • Mega: @selenagomez a avut interacţiuni de aproximativ 3% la postarea ei sponsorizată

Valorile interacţiunilor pentru fiecare postare au scăzut cu aproape exact 50% de fiecare dată când influencerul se poziţiona pe un nivel superior faţă de cel anterior. Ceea ce are sens, pentru că conturile mai mari au tendinţa de a pierde acea notă personală şi nivelul de autenticitate care rezonează cu utilizatorii care urmăresc conturile micro-influencerilor.

Concluzia este că micro-influencerii au valori ale interacţiunilor mult mai mari şi asta este o oportunitate perfectă pentru afaceri să interacţioneze cu publicul lor, mai ales dacă funcţionează într-o nişă de piaţă.

În acest moment te-ai putea întreba de ce ar folosi cineva un mega influencer, dacă un procent mare din publicul său nu este atât de implicat?

Există câteva motive, dar principalul este că ai ocazia să ajungi la un public mai numeros, indiferent de procente: de exemplu, un micro-influencer cu 100.000 de „followers” poate determina o rată a interacţiunii de  13% la postarea ta sponsorizată — 13.000 reacţii — în timp ce un mega-influencer cu 1.3 milioane de „followers” poate determina o rată a interacţiunii de 3% — 169.000 reacţii.

Uitându-ne la numere, ai o şansă mai mare de a ajunge la mai mulţi oameni cu un mega-influencer. Avantajul micro-influencerilor este acela că publicul lor este mai de nişă, mai implicat şi probabilitatea să acorde încredere postărilor sponsorizate şi chiar să cumpere produse este mai mare.

Transparenţă şi conformitatea postărilor sponsorizate

Timp de mulţi ani, influencerii puteau să publice pur şi simplu o postare sponsorizată, fără să-şi anunţe în niciun fel publicul că era o reclamă.

Federal Trade Commission (FTC) a început să adopte o atitudine mai severă faţă de influenceri şi marketerii care „nu dezvăluie în mod clar şi vădit relaţia lor cu brandurile când promovează sau susţin produse prin intermediul social media.”

Câteva dintre principiile prezentate de către FTC:

 • Să fie clar că postarea este o reclamă, folosind hashtag-uri ca  #reclamă, #anunţ, sau #sponsorizat
 • Să se facă cunoscut faptul că este un anunţ, deasupra butonului „mai mult”
 • Nu este îndeajuns de clar doar să se mulţumească brandului

Când lucrezi cu un influencer, asigură-te că ambele părţi sunt 100% în conformitate cu principiile FTC. Asta va conta foarte mult pentru promovarea transparenţei şi pentru a fi sigur că  influencerul îţi reprezintă brandul cum trebuie.

Aproximativ 93% din toate postările influencerilor de top încalcă condiţiile FTC. Asta e o mare problemă! Branduri importante ca Lord & Taylor, Warner Bros sau Home Entertainment Inc. au ajuns recent la înţelegeri cu FTC, pentru că nu s-au supus regulilor legate de postările promovate. De fiecare dată când un influencer e plătit — în bani, produse sau servicii — să posteze ceva, trebuie să respecte principiile FTC.

În 2016, Scott Disick — un influencer cu peste 20 de milioane de fani — a făcut una dintre cele mai mediatizate gafe din toate timpurile. A copiat de-a dreptul conţinutul pentru postarea sa sponsorizată  şi a inclus emailul de la sponsor.

Desigur, utilizatorii au observat imediat greşeala sa şi restul e istorie:

Importanţa transparenţei nu trebuie subestimată în influencer marketing. Publicul tău va reacţiona mai bine la o postare sponsorizată care le spune că e o reclamă, faţă de o postare care e clar sponsorizată, dar nu se menţionează acest lucru.

Cum poate un brand influencer să aducă beneficii afacerii tale

Pe lângă accesul direct către un segment de public vast şi valoros, sunt şi alte beneficii importante ale unui parteneriat cu influencerii:

 • Colaborarea în vederea depăşirii lipsei de comunicare între brandul tău şi public
 • Ai acces la serviciile unui purtător de cuvânt care vizează publicul tău şi atrage simpatia pentru brand
 • Creşterea traficului direct şi a vânzărilor

Până la urmă, totul se rezumă la a genera venituri mai mari. Influencer marketingul poate fi cea mai bună cale de a face reclamă, dar e inutil dacă afacerea ta nu produce profit.

Din fericire, influencerii s-au dovedit a fi foarte eficienţi în vederea îmbunătăţirii cotelor de conştientizare a brandurilor şi în vederea creşterii vânzărilor. De fapt, un număr enorm de oameni, 49%, se bazează pe recomandări din partea influencerilor pentru a face achiziţii.

Cum să găseşti influenceri

Să zicem că eşti interesat de un parteneriat cu un influencer. Cum îl identifici pe cel potrivit?

Trebuie să aibă un public comun cu unul dintre segmentele tale de public şi tu trebuie să decizi ce tip de influencer cauţi. Să fie la modă, tânăr şi aventuros sau cu gândul la afaceri, matur şi serios?

Oricare ar fi cazul, influencerul pe care îl alegi trebuie să fie în linie cu personalitatea brandului tău pentru a se crea un parteneriat de succes.

Iată 3 metode de a găsi un influencer:

 1. Caută printre fanii tăi din social media: uneori poţi găsi  influencerul perfect, doar căutând în lista ta de „followers”. Dacă sunt deja fanii brandului tău, sunt şanse ca ei să se potrivească profilului pe care îl cauţi.
 2. Caută printre hashtag-uri. Aceasta este cea mai simplă — şi cea mai eficientă — cale de a găsi influenceri relevanţi. Caută rapid printre hashtag-uri pentru a descoperi postări ale influencerilor relevanţi din domeniul tău.
 3. Caută bloggeri de nişă. Caută cu un cuvânt — cheie — de exemplu, dacă vinzi snack-uri vegane, ai putea folosi , „vegane”— şi adaugă „blog-uri” la început. Caută folosind cuvintele tale cheie şi identifică un blogger care are un public interactiv, din unul dintre segmentele tale de public.

Iată un exemplu de cum poţi identifica influenceri pe Instagram prin  căutarea hashtag-urilor:

 1. Caută hashtag-ul dorit:
 2. Alege o postare cu multe reacţii:
 3. Verifică profilul utilizatorului:
 4. Stabileşte dacă influencerul se potriveşte: 
  • Are un public interactiv?
  • Publicul lui/ei este comun cu al brandului tău?
  • Este publicul lui/ei destul de numeros şi de interactiv pentru a aduce beneficii brandului tău?
 5. Contactează influencerul:

Asta a fost. E uşor să găseşti influenceri. Partea mai dificilă vine când trebuie să stabileşti dacă influencerul se potriveşte cu brandul tău. Cel mai bine este să alegi un influencer care are un public comun cu un segment al publicului tău ţintă şi care va reprezenta cu onestitate valorile şi personalitatea brandului tău.

Statistici de încheiere

Folosirea influencerilor în strategia ta de marketing poate duce la creşterea profitului şi la întărirea  impactului  şi a conştientizării brandului tău.

„70% dintre abonaţii la YouTube adolescenţi spun că se regăsesc mai mult în  creaţiile autorilor de pe YouTube, faţă de cele ale celebrităţilor tradiţionale” şi 74% dintre deciziile de cumpărare  ale consumatorilor sunt influenţate de reţelele sociale. Este un procent impresionant.

Aceste statistici sunt uluitoare. Ele reprezintă o oportunitate solidă  pentru brandurile care vor şi pot să intre în parteneriate cu influenceri, pentru a creşte performanţa campaniilor lor de marketing.

Sunt două observaţii importante pe care trebuie să le reţii:

 1. Influencer marketingul generează profit
 2. Influencer marketingul poate să întreţină şi să amplifice o imagine de încredere a brandului tău

Influencer marketingul este în esenţă o formă de promovare de la o persoană la alta şi având în vedere că 83% dintre consumatori au încredere în recomandările prietenilor mai mult decât în reclamele tradiţionale, influencerii devin din ce în ce mai valoroşi.

Stabileşte cum arată influencerul ideal al brandului tău şi apoi caută să realizezi o colaborare, când eşti pregătit să integrezi influencer marketingul în strategia ta generală.

Contactează-ne pentru a te ajuta să-ți găsești cei mai buni influenceri pentru afacerea ta și să-ți contruim o strategie de promovare cât mai bună.

Laurențiu Barbu
Social Media Specialist
Tel. 0769.656500
laurentiu.barbu@socialmedia.ro

1
Dacă ai o afacere și vrei să afli mai multe despre serviciile de promovare prin Social Media lasă-ne numărul tău de telefon și te vom contacta imediat:
Număr de telefonyour full name
Previous
Next

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl