Marketerul nu-și ia vacanță

Vacanța de vară este considerată acea perioadă a anului când compania își ia timpul necesar pentru a se reface după încheierea primului semestru de activitate. De cele mai multe ori însă, în funcție de industrie, desigur, aceasta poate fi și cea mai oportună perioadă pentru firme.

Pornim totuși de la faptul că vara aduce, în funcție de domeniul de activitate, o scădere a vânzărilor și că echipele de marketing trebuie să se mobilizeze și mai mult pentru a se menține vizibile pe piață, ba chiar să își suplimenteze resursele. Deși perioada aceasta poate fi o resetare sănătoasă pentru majoritatea echipelor, se dovedește a fi o adevărată provocare pentru marketeri și vânzători care doresc să mențină un flux continuu de noi clienți și o afacere cât mai prosperă.
Tocmai în această perioadă, marketerul ar trebui să analizeze rezultatele semestrului încheiat și să își contureze planificarea strategică pe următoarele luni, și, nu în ultimul rând, să creeze și să valorifice oportunitățile din perioada verii.

Online-ul va rămâne aliatul în vacanțe

Mediul online poate fi partenerul oricărei echipe de strategie. Perioada aceasta poate fi o ocazie bună pentru a aduce prospectul pe site, nu înainte de a reorganiza conținutul și designul website-ului companiei sau a blogului prin scrierea de articole targetate. Și campaniile de Adwords au un rol important în acest moment, prin asocierea directă cu conținutul nou creat și mai ales dacă se folosesc programe de marketing automatizat. În plus, prezența în rețelele Social Media prin publicitate targetată (pe Instagram, Facebook, Linkedin, Twitter) este un pas firesc, iar prin imagini și video-uri se pot crea interacțiuni valoroase. Iar dacă își mai consultă din când în când emailul, consumatorii pot fi surprinși cu un newsletter adaptat sezonului estival.
Totodată, este știut faptul că relațiile din online se consolidează și se concretizează în offline. Acum poate fi și momentul să încheiați totuși parteneriate și să inițiați întâlniri de business în avans. Iar campaniile de lead generation pot fi o activitate inspirată care aduce prospecții mai aproape de încheierea contractelor. Mai mult decât atât, și campaniile de promovare (de exemplu a evenimentelor cu tematică) în orașele turistice, mai ales, duc brandul mai aproape de consumator.
În perioada de relaxare, în mod clar, nimeni nu vrea să fie asaltat de mesaje comerciale stridente. Aici își găsește locul inspirația unui marketer ce gândește o campanie în ton cu atmosfera și care îi poate fi de real folos unui consumator. În plus, dacă reușim să acaparăm atenția publicului în momentele lui de odihnă, în mod cert îl vom avea client și în toamnă.

Nu aștepta să vină toamna

Vorba românului gospodar: „Vara să-ți faci sanie, iar iarna, căruță“, venită pe calea oralității, din bătrâni. Expresia nu este totuși un paradox, ci vine mai degrabă din înțelepciune și experiență, pentru a pregăti totul din timp, pentru a anticipa de ce este nevoie în viitor.
Iar în marketing, se traduce în planificări pentru campaniile din toamna și iarnă. E timpul pentru evaluarea semestrială și pentru a vedea imaginea de ansamblu a business-ului, dar și timpul pentru a reconfigura întreaga strategie a următoarelor 6 luni (stabilirea obiectivelor, a publicului, a întregului mesaj, a tacticilor, a instrumentelor și a canalelor, a tuturor resurselor).

Ultima strigare pentru marketingul sezonier

Desigur, sezonul de vară este un moment bun pentru recreație și mai ales pentru re-creare. În contextul actual al pieței, nu există pauză dată unui business sau a unei echipe de marketing. Ea trebuie să susțină în permanență nevoile consumatorului și să treacă în online sau offline, în funcție de obiective, dar și de caracteristicele mediului.

 

Sursa: http://www.marketwatch.ro/

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl