10 lecții de social media de la cele mai bune branduri ”sociale” ale acestui an (2)

[dropcap]A[/dropcap]m prezentat în articolul de ieri primele 5 lecții. Astăzi continuăm cu alte lecții de social media pe care ni le-au ”predat” cele mai bune branduri sociale ale acestui an.

Lecția nr. 6 – Informațiile reale contează

Majoritatea brandurilor înțeleg importanța informațiilor când vine vorba despre vânzarea de produse și servicii, însă puține sunt cele care creează un simț al comunității folosindu-se de informațiile despre consumatorii lor.

Înainte ca bebelușul regal (copilul cuplului regal William & Kate), MINI USA și-a pus fanii să facă predicții despre sexul acestuia. Apoi, după nașterea copilului, brandul a dezvăluit și rezultatele pariurilor fanilor săi, într-un mod specific brandului (printr-un MINI albastru, cu coroană și cu oglinzile îmbrăcate în steagul britanic). Cei de la MINI pregătiseră, evident, și varianta roz, pentru un bebeluș regal de sex feminin.

Într-o eră în care aproape totul este transparent, informațiile reale (chiar dacă sunt folosite într-un mod distractiv) rezonează cu consumatorii. Chiar dacă informațiile nu au legătură cu brandul tău, dacă ele sunt interesante pentru consumatorii tăi, prin integrarea lor în strategia de comunicare, le poți arăta fanilor alte informații despre tine, pe care ei nu le știau înainte.

Lecția nr. 7 – Cunoaște-ți platforma

Poate că brandul Paula Deen nu o duce prea bine zilele astea, dar cu siguranță știe să facă foarte bine un lucru: să își înțeleagă audiența de pe Pinterest.

Revista Wired a dat exemplul rețetei postate de Deen (cea din imagine) ca exemplul perfect de conținut potrivit pentru Pinterest: fără fețe umane, fără prea mult decor, culori multiple (inclusiv roșu) și poză tip portret. Această fotografie a fost redistribuită de peste 360.000 de ori, a primit peste 8.000 de like-uri și a fost comentată de peste 300 de ori. Ăsta este un adevărat succes pe Pinterest!

Fie că este vorba de o rețetă de salată sau de un inforgrafic, înțelegerea în detaliu a funcționalității platformei de social media pe care o folosești face diferența. Optimizează-ți postările în funcție de cele mai bune practici ale platformei – timpul de postare, mărimea pozelor, poziționarea lor și alte opțiuni proprii rețelei respective, care te vor ajuta să ai o pagină de succes.

Lecția nr. 8 – Invită ”voci” influente

Când a venit timpul să planifice evenimentul anual Cotton 24 Hour Runway Show, brandul a vrut să extindă acest eveniment dincolo de cele 24 de ore în care avea loc. Astfel, Cotton a apelat la 6 persoane influente în modă, cu mult timp înaintea show-ului, rolul acestor fashionisti fiind acela de a căuta stiluri reprezentative pentru regiunea din care venea fiecare.

În plus, aceștia au ales și conținutul pentru show-ul online, pentru a fi cât mai atrăgător pentru fanii brandului, astfel încât ei să dorească să distribuie mai departe.

”Vocile” influente din industrie te pot ajuta să îți promovezi mult mai bine brandul, dar și să câștigi încrederea consumatorilor. Aceste voci pot fi, de asemenea, și persoane care nu lucrează în industria din care face parte brandul tău, dar pot fi persoane care au un public comun cu tine și care au putere de influență asupra acestui public. Aici pot intra persoanele publice, cântăreți, vedete de televiziune, politicieni, modele de renume sau bloggeri cunoscuți.

Lecția nr. 9 – Împărtășește-ți expertiza

Unul dintre lucrurile pe care consumatorii le iubesc la Lowe’s este nivelul de suport pe care brandul îl pune la dispoziție prin intermediul staff-ului din magazin. Dar, cu o forță de vânzare dispersată, brandul nu poate mereu să își pună la dispoziție toată expertiza în mod egal în toate magazinele sale.

Când s-a lansat Vine, Lowe’s a fost unul dintre primele branduri care au și-au făcut cont pe această aplicație, oferind o serie întreagă de clipuri video de 6 secunde cu sfaturi basic pentru probleme de gospodărie (#lowesfixinsix).

Nu numai că fanii brandului apreciază aceste sfaturi, dar ei le și distribuie mai departe, acestea fiind un mare succes în social media.

Împărtășind expertiza ta înseamnă să oferi ceva fanilor și consumatorilor tăi, iar dacă o și faci într-un mod ”share-uibil”, atunci vei fi sigur învingător.

Lecția nr. 10 – Creează valoare adăugată pentru consumatorii tăi

În loc să ofere sucuri, Coca Cola a creat un echipament, pe care l-a montat în aeroport, care oferea steaguri daneze tuturor celor care aterizau în Danemarca. Aceasta a fost campania Coca-Cola Open Happiness, iar ideea distribuirii steagurilor a fost o ancoră perfectă pentru această campanie, în condițiile în care Danemarca este ”cea mai fericită țară din lume”, potrivit clasamentului World Happiness.

Gândește-te cum poate brandul tău să ofere un moment de pozitivitate, productivitate sau altă formă de valoare în viața oamenilor, în afară de ceea ce le oferi prin intermediul produselor sau serviciilor tale.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0