10 lecții de social media de la cele mai bune branduri ”sociale” ale acestui an (1)

[dropcap]V[/dropcap]i se pare că numai brandurile mari sunt cele care câștigă ”războiul” social media? Sau că promisiunea ”veniturilor” din social media este falsă? Sau că nu aveți cum să câștigați, pentru că brandul vostru nu are de-a face cu pisicile? Aflați că nu sunteți singurii. Astfel, întrebarea este: Ce pot să învăț de la marile branduri, în timp ce încă mă comport ca un competitor și nu abandonez jocul?

În primul rând, haideți să vedem de ce social media contează atât de mult? Câteva cifre ne dau răspunsul:

92% dintre consumatori au încredere în recomandările familiei și prietenilor, potrivit unui studiu realizat de Nielsen;

70% dintre consumatori au încredere în opiniile online ale unor străini, oameni pe care nu i-au întâlnit niciodată (Nielsen);

– încrederea în ”earned media” a crescut cu 18 procente din 2005 încoace (Nielsen).

Cifrele de mai sus ne arată că social media trebuie integrată în inbound marketing, pentru că, așa cum am spus într-un articol anterior, despre trendurile din 2014 în acest domeniu, social media nu mai este un moft, ci o necesitate. Iar rezultatele din social media ne arată că oamenii s-au săturat de brandurile care vorbesc vorbe, oamenii vor branduri care chiar acționează, care fac ceea ce spun că vor face, și fac asta în fiecare zi. Social media este practic testul suprem pe care îl dau brandurile, pentru că în social media acestea văd cu adevărat cât de iubite sunt, cât de bine își cunosc publicul țintă și cât de mult îl poate fideliza, dar mai ales cât de mulți clienți sau potențiali clienți pot transforma în evangheliști. Dar haideți să vedem de ce marile branduri sunt mari și în social media.

Lecția nr. 1 – Atragerea audienței impune acțiune

Pentru mult timp, fanii Manchester United puteau să își urmărească echipa favorită numai pe Facebook (și la un mic nivel, pe Twitter). Când brandul și-a creat pagini de profil pe Twitter, Google+ și Instagram, nu a presupus că fanii vor găsi aceste noi pagini în mod organic. De aceea, a lansat campania ”WE ALL FOLLOW UNITED”, activând toate canalele (nu numai pe cele din social media) pentru a construi comunitățile pe aceste platforme.

Astăzi, brandul este urmărit de peste 35 de milioane de fani pe toate cele patru platforme.

Lecția Atragerea audienței impune acțiune înseamnă că e timpul să încetați să postați fără să aveți o audiență semnificativă. Faceți-vă un plan de a atrage followers pe platformele de social media în care sunteți prezenți. Folosiți astfel toate canalele de care dispuneți pentru a le cere oamenilor să se conecteze cu voi în social media, dar spuneți-le și de ce ar trebui să facă asta. Cu alte cuvinte, acționați, acționați, acționați! Speranța nu este o strategie.

Lecția nr. 2 – Parteneriați-vă, pentru a ajunge la o audiență mai mare

slide-32-638

Dacă chiar vreți să aveți un brand ”social”, nu credeți că ar fi bine să socializați cu branduri asemănătoare? Văzând că un fan se plângea că urmărea și @KITKAT și @Oreo, KITKAT a simțit o oportunitate. Astfel, brandul a inițiat o luptă pentru @Laura_elllenxxx, un joc de tipul X și 0. Echipa din spatele Oreo a văzut oportunitatea de a intra în joc, și ambele branduri au avut de câștigat din această inițiativă.

Identificați ”branduri paralele” pentru compania voastră – competitori sau nu, dar care să împartă aceeași audiență. Stabiliți cu managerul de social media al celuilalt brand o strategie de parteneriat pentru o anumită platformă de socializare, așa cum au făcut și KITKAT și Oreo.

Lecția nr. 3 – Social Media fără Social Media

slide-36-638

 Foarte multe branduri s-au gândit ce glumă să facă de 1 aprilie pentru fanii lor din social media. JetBlue însă s-a gândit ce să le ofere clienților, astfel încât ei să posteze lucruri despre ei. Așa a apărut campania JetBlue ”April’s No Fool”.

Orice client cu numele April, care zbura pe 1 aprilie primea banii înapoi pe bilet. A ajuns peste tot în social media? Da. A început în social media? Nu. Dar asta înseamnă o idee excepțională.

Nu vă concentrați atât de mult pe următorul post, încât să pierdeți din vedere ceea ce contează cu adevărat: ideile strălucite. Care este ultima idee de acest tip pe care ați avut-o? Pentru a fi eficient în lumea social media, brandurile ar trebui să știe că nu e vorba numai de postări pe paginile de business. Gândiți-vă ce puteți face pentru consumatori, ca ei să creadă că merită să vorbească despre acest lucru.

Lecția nr. 4 – Puterea înțelegerii audienței

slide-41-638

Dove a încercat mereu să își înțeleagă cât mai bine audiența. Astfel, în acest proces, Dove a aflat că numai 4% din femeile din toată lumea se descriu ca fiind frumoase. Bazându-se pe această informație, brandul a lansat campania The Real Beauty, care continuă de peste 7 ani. Anul acesta, Dove a atins o coardă foarte sensibilă a audienței sale din toată lumea cu video-ul Real Beauty Sketches (despre care am vorbit aici). Acest video a devenit cel mai vizualizat video publicitar din toate timpurile.

 Înțelegerea consumatorilor nu ar trebui să se rezume numai la cum și de ce cumpără oamenii. Mergând dincolo de aceste informații, brandurile se pot conecta cu audiența la un nivel mult mai profund. Descoperă o informație, ceva interesant care are legătură cu brandul tău și creează un conținut atât de semnificativ, încât audiența ta să nu se poată abține și să distribuie mai departe.

Lecția nr. 5 – Întâi comunitatea, apoi business-ul

slide-45-638

Într-o industrie în care lipsește complet factorul diferențiator, divizia Power Quality de la Eaton, retailer de echipamente electrice și de automatizare, a creat o valoare unică pentru clienții săi. Un membru activ al comunității profesionale IT Spiceworks, Eaton a construit relații prin transformarea experților săi în ambasadori în cadrul acelei comunități. Astfel, pentru a crea o familiaritate mai mare cu brandul, Eaton a lansat Claw O’Matic, o campanie care a avut scopul de a atrage noi fani, din rândul celor care existau în comunitatea IT Spiceworks, de a crește engagement-ul în rândul acestora, dar și a fanilor existenți deja și de a-i recompensa pe aceștia pentru implicarea lor.

Cea mai neinspirată metodă de a crea o relație cu noii potențiali clienți este să le ceri să cumpere. În loc să faceți asta, concentrați-vă să deveniți un membru cheie și de încredere al comunităților în care este prezent publicul țintă. Când este timpul să chemați oamenii spre propria comunitate, aceia vor fi cei care vor deveni cei mai mari suporteri.

Următoarele 5 lecții vor fi prezentate în articolul de mâine. 

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0