5 lecții de Social Media pe care le poți învăța de la Virgin America

[dropcap]V[/dropcap]irgin America a crescut într-un brand foarte bine poziționat, vânzând experiența la fel de mult ca transportul. Compania a investit mereu în promovare, iar campaniile Virgin America sunt incredibil de haioase și reușesc mereu să atragă un public inteligent. Însă, cei de la Virgin nu se limitează la promovarea tradițională.

Brandul s-a relansat în 2007, când social media tocmai își luase zborul. Primele conturi de social media ale companiei au fost făcute în 2008, echipa de social media a fost creată în 2009, iar de atunci, compania a lansat tot timpul campanii de social media inovative. Fără doar și poate Virgin America este un lider în social media, iar prezența lor se traduce prin:

483.246 de fani pe Facebook

471.790 de followers pe Twitter

1,4 milioane de oameni pe care îi au în ”circles” pe Google+

29.488 de followers pe Instagram

5335 de followers pe Pinterest

14.667 de subscribers pe YouTube

 

Aceste date ne arată că Virgin America chiar are o prezență în social media impresionantă. Dar, fanii nu sunt singurul lor obiectiv și nici cel mai important. Mai importante pentru companie sunt rata de engagement și comunicarea cu acești fani. Iată, deci, 5 lecții de social media importante, pe care le putem învăța de la Virgin America.

1. Cunoaște-ți audiența!

Brandul Virgin America gândește, respiră și acționează precum consumatorii lui, fiind mereu updatat cu ultimele știri și știind mereu ce își doresc fanii/consumatorii. Majoritatea booking-urilor lor se fac prin canalele web, în condițiile în care clienții Virgin America sunt pasionați de tehnologie și prezenți pe aceste platforme, de aceea, compania comunică în mod constant pe toate platformele pe care este prezentă și menține o relație bună cu acestia.

Exemplu: Ați observat că promovarea și comunicarea brandului este mereu îndrăzneață, relaxată și fresh? Așa este și brandul, așa este și audiența lui.

2. Acceptă provocări și fii inovativ

Cei de la Virgin America sunt dispuși să riște în social media, fie că vorbim de customer care, de comunicare sau publicitate. Ei cred în experimentare și în distracție și nu se iau prea tare în serios. Încă de la începuturile lor în social media, au experimentat mereu și au descoperit mereu moduri noi de a-și crește brand awareness-ul. De exemplu, Virgin America a fost prima companie aeriană care s-a promovat prin Groupon – promoția celebra o nouă destinație a companiei, la Chicago, astfel că au oferit un bilet care valora 77 de dolari la doar 7 dolari. Când biletele s-au epuizat în numai 8 minute, compania a știut: din acel moment avea să facă foarte multe oferte zilnice.

Exemplu: Acum două luni, ei au făcut un nou video cu măsuri de siguranță pe care să îl prezinte la bord. Video-ul a devenit viral și a atras peste 8,3 milioane de vizualizări pe YouTube.

3. Socializează, nu vinde

Cei de la Virgin America cred în relaționarea cu clientul, în condițiile în care brandul se definește prin conversațiile lor pe web. Astfel, ei cred în conectarea cu audiența lor prin sharing-ul de conținut și prin ascultarea dorințelor fanilor lor. Totul este despre aplecarea urechii asupra clienților și atragerea lor în conversații care gravitează în jurul brandului. Dacă știi ce gândesc consumatorii, poți să îmbunătățești constant imaginea brandului tău și te poți împrieteni cu fanii tăi la un nivel mai personal. Virgin America știe cât de important este acest aspect și are o armată de oameni care se ocupă de marketingul în social media.

Exemplu. Un pasager, care utiliza rețea de al bord, a scris un tweet prin care spunea că nu este fericit pentru că mâncarea sa nu a fost fost livrată. Cei din departamentul de social media au văzut tweet-ul lui și au contactat imediat staff-ul avionului, iar clientul nemulțumit și-a primit porția de mâncare.

4. Folosește aplicații ale altor companii

Organizarea este vitală, mai ales dacă ești o companie foarte mare. Virgin folosește dashboard-ul aplicației de social media management HootSuite, pentru ca fiecare echipă să se conecteze cu restul companiei. Prin HootSuite, toată activitatea în social media este făcută în același loc, eliminând astfel nevoia de programe multiple. Cu ajutorul unor aplicații externe de organizare este mult mai simplu procesul de a sta conectat tot timpul cu audiența și de a răspunde nevoilor și cerințelor clienților.

5. Conectează-te in social media cu o voce sinceră

Virgin America nu folosește social media doar pentru a transmite mesaje de marketing. În spatele acelor postări pe Twitter sunt oameni adevărați, iar acești oameni se conectează cu consumatorii prin conversații sincere, distractive și de ajutor. Cei de la Virgin au angajați care se ocupă de prezența online a companiei, iar aceștia sunt disponibili aproape 24X7, pentru a răspunde comentariilor pozitive sau negative. Dacă îți iei timpul de a asculta și a răspunde pe canalele de social media, vei vedea că în mod constant atragi fani, iar fanii existenți se transformă în clienți și în promotori ai brandului tău.

Exemplu: Sezonul sărbătorilor a început, așa că cei de la Virgin au share-uit un articol despre cum călătoriile în timpul sărbătorilor pot fi o bestie. Cu acest articol funny pe care l-au share-uit, ei au încercat să construiască o relație cu utilizatorii lor, ceea ce înseamnă că sunt sinceri, haioși și de ajutor.

Dacă vrei să își construiești un brand, online sau offline, gândește-te, în primul rând, la consumatori. Ce vor aceștia? Cum poți să le faci experiența mai bună? Cum poți să te diferențiezi de competitorii tăi? Iar dacă vrei să ai succes în social media, pe lângă atenția la detalii și la gândurile și dorințele consumatorilor, fii creativ și îndrăznește mereu lucruri noi, pentru că numai așa îți vei găsi calea. Provoacă-te mereu să gândești în afara standardelor, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Asta este ce face Virgin America în social media și excelează la acest capitol!

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0