6 întrebări la care să răspunzi înainte de a crea o comunitate online

[dropcap]T[/dropcap]e gândești să intri în lumea comunităților din social media, dar nu ești sigur de unde să începi? Ai mai jos câteva întrebări la care ar trebui să răspunzi înainte de a face acest pas, fie că te gândești la o comunitate de business sau una internă, doar pentru angajați, pe una din platformele de social media cunoscute.

1. Ce vreau să obțin?

Gândește-te la obiectivele business-ului tău. Acestea se regăsesc, probabil, și în strategia ta de marketing, așa că întrebarea este: cum pot să îndeplinesc aceste obiective și prin intermediul unei comunități în mediul online? Pentru a putea măsura succesul unei comunități online, obiectivele ar trebui să fie de asemenea concrete, măsurabile și realizabile.

Astfel, ar trebui să creezi o comunitate online numai atunci când ai obiective clare de business, care pot fi îndeplinite prin intermediul acestui instrument de marketing.

2. Care este piața pe care o țintesc?

Având răspunsul la această întrebare înseamnă că înțelegi pentru cine construiești această comunitate. O comunitate online este un instrument bun de marketing doar dacă oamenii aderă la această comunitate.

În 2012, Gartner, companie americană de cercetare și consultanță în IT, a estimat că până în 2014, 70% dintre comunitățile de business vor eșua, unul dintre motivele principale fiind acela că nu știu cărui tip de public se adresează și cine sunt beneficiarii acestor comunități. Când oamenii îți vizitează comunitatea, ei ar trebui să se simtă bineveniți și să simtă de asemenea că se încadrează perfect în acea comunitate. Dacă au îndoieli în această privință sau dacă nu sunt siguri de locul lor în acea comunitate, ei vor pleca, iar comunitatea nu va crește.

3. Ce vor oamenii de la o comunitate online?

Pentru a-i face pe utilizatori să se reîntoarcă pe pagina ta, ei trebuie să simtă că acela este un loc în care pot dialoga și în care pot găsi informații de care au nevoie – fie că vorbim despre informații despre un anumit domeniu profesional sau doar despre un conținut distractiv. O comunitate trebuie să fie despre crearea unui spațiu pentru membrii săi, nu numai despre promovarea business-ului tău. Când vorbim despre conținut, acesta trebuie să fie targetat și interesant, pentru că numai așa poți obține o implicare din partea utilizatorilor și numai așa îi poți fideliza.

4. Oamenii din compania mea sunt activi în această comunitate?

Motorul din spatele oricărei comunități corporate de succes sunt angajații companiei. Astfel, trebuie să te asiguri, în primul rând, că toți oamenii din companie, începând de la vârf, înțeleg foarte bine obiectivele comunității online și beneficiile acesteia și fiecare angajat al companiei simte că este parte din acea comunitate. Am spus că aderarea la comunitate și înțelegerea acesteia trebuie să înceapă de la vârf, pentru că dacă social media nu este o prioritate pentru top-managementul companiei, nu va fi nici pentru ceilalți oameni din companie, iar comunitatea se va încadra în procentul de 70% al celor care vor eșua, potrivit estimărilor făcute de Gartner.

5. Cât timp pot să dedic acestei activități?

Managementul comunității poate deveni foarte ușor un full-time job, așa că timpul și resursele alocate sunt un must-have al unei comunități. Dacă nu poți face tu asta, sau nu știi cum să faci asta, ar trebui să te gândești la un manager al comunității, iar asta ne duce la următoarea întrebare.

6. Ar trebui să angajez un manager de social media?

Sunt multe aspecte ale acestui job, care nu este nici un job ușor, nici un job pentru începători. Astfel că, angajarea unui specialist în social media, a unui om cu experiență în acest domeniu, ar trebui să fie un aspect pe care să îl iei în considerare – dacă organizația este foarte mare, atunci s-ar putea să ai nevoie de un întreg departament de social media.

Managerul de social media are un rol esențial în conducerea spațiului social și poate avea un rol central în toată organizația, pentru că, așa cum am spus mai devreme, strategia de social media trebuie să includă toți angajații companiei, pentru că angajații sunt cei care pot distribui și promova cel mai bine mesajul unei organizații.

În concluzie, pentru a realiza care sunt beneficiile unei comunități online, ar trebui să înțelegi cu adevărat cine este audiența ta, ce vrei să transmiți acestei audiențe, sub ce formă vrei să transmiți mesajul și să ai o strategie foarte bine pusă la punct. Fără un plan bine realizat și fără resurse financiare alocate în această direcție, procesul de construire a unei comunități mari, active și loiale poate fi extrem de greoi, dacă nu chiar imposibil. Acestea nu sunt singurele întrebări la care ar trebui să te gândești înainte de a face acest pas, dar sunt cele de bază, care te fac să înțelegi dacă poți sau nu să începi și să susții, din toate punctele de vedere, o comunitate în social media.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0