5 greșeli de evitat pe LinkedIn

[dropcap]C[/dropcap]e îi separă pe specialiștii în social media de amatori? Primii greșesc mai puțin.

Am vorbit de multe ori despre cum să creezi un profil de LinkedIn bun, cum să găsești grupurile potrivite la care poți adera, cum să alegi cea mai bună poză de profil… Odată învățați acești pași, e timpul să înțelegem LinkedIn mai în profunzime. Astfel, pentru a exploata cu adevărat puterea LinkedIn, ar trebui evitate următoarele greșeli.

1. Dai numai pentru că aștepți să primești.

Conectează-te cu oamenii pe LinkedIn și poți scrie o recomandare care va apărea pe profilul lor. Este extraordinar, numai dacă nu dai aceste recomandări pentru că vrei și tu una în schimb. Atunci e de prost gust.

Spre exemplu, să spunem că ești un instalator. O țeavă se sparge și te sun la 3 dimineața. Tu vii imediat și rezolvi problema. Eu sunt foarte recunoscător și îți scriu o recomandare extraordinară, pe care, de altfel, o meriți. Apoi, îți cer să faci și tu același lucru cu mine. Problema este că tu nu mă cunoști din punct de vedere profesional. Singurul lucru pe care îl știi despre mine este că țipam pe fundal, ca o fetiță speriată, când soția mea te-a sunat. Cum poți să mă recomanzi tu pe mine? Păi nu poți. Și nici nu trebuie să o faci. Și nici nu trebuie să ți se ceară.

Lecția este că trebuie să scrii recomandări profesionale sincere. Recomandă pe cineva pentru că vrei, nu pentru că aștepți o recomandare la schimb. Oamenii care te cunosc și te respectă s-ar putea să îți întoarcă această ”favoare”. Dacă se întâmplă asta, e foarte bine. Dacă nu, e la fel de bine. În oricare din cazuri, tu ai dat credit cui îl merita.

2. Aștepți până când ai o nevoie.

Dacă ai așteptat să îți faci conexiuni solide până în ziua în care ai avut nevoie de ceva – clienți, angajați, un job sau doar un profil mai bun-, atunci ai așteptat prea mult. Gândește-te unde ai vrea să fii într-o zi și începe să îți construiești rețeaua de cunoștințe, de conexiuni și tot ce ai nevoie pentru a-ți îndeplini obiectivul. Construirea unei rețele de conexiuni este o sarcină paralelă, nu succesivă. Mai târziu e întotdeauna prea târziu.

3. Uiți unde ești.

Majoritatea oamenilor folosesc LinkedIn ca o platformă de social media profesională. Așa că, atunci când vrei să lași comentarii, să distribui conținut etc., încearcă să îți cenzurezi personalitatea ta mai ciudată, rebelă sau copilăroasă. Nu știi niciodată când un potențial angajator, angajat, client, vânzător – oricine – te poate refuza din cauza asta. Prudența, în ceea ce privește partea profesională, înseamnă să nu faci nimic de care să îți fie rușine.

4. Ignori semnele.

LinkedIn aspiră cu siguranță la a fi mai mult decât un loc unde se conectează milioane de oameni. În mai puțin de doi ani, LinkedIn Today a devenit un agregator de știri foarte puternic. Postarea unui articol pe pagina unei categorii generează un trafic imens; postarea unui articol pe homepage poate însemna căderea serverelor tale. LinkedIn Today oferă și conținut original de la lideri din toate domeniile profesionale și îți permite – fie că ești sau nu conectat cu ei – să îi urmărești, să le comentezi postările, să le distribui conținutul etc. În prezent doar ”influencerii” pot fi urmăriți (Richard Branson are peste un milion de followers), dar ne putem aștepta ca în viitor toți utilizatorii să poată posta direct propriul lor conținut și să își poată crea astfel propria lor rețea. Până atunci nu sta degeaba, ci fii atent, urmărește ce se întâmplă, care sunt noutățile și începe acum să îți construiești brandul personal. Oamenii deștepți folosesc la capacitatea maximă un instrument. Oamenii foarte deștepți fac la fel, dar ei își fac și planuri despre cum pot folosi la capacitate maximă ceea ce un instrument ar putea deveni.

5. Ești generic.

“I’d like to add you to my professional network on LinkedIn.” Da, știu, ești foarte ocupat. Și totuși, să folosești acest text auto-generat de LinkedIn e tot ceea ce poți să faci? Șterge acest mesaj și ia-ți câteva secunde să spui de unde cunoști persoana. Sau să spui ce aveți în comun. Sau să îi faci un compliment. Dacă nu încerci să adaugi pe oricine, doar de dragul de a avea mulți membri, înseamnă că ai un motiv pentru care vrei să te conectezi cu o persoană, așa că spune care este motivul. Crearea unor conexiuni reale începe cu cuvântul ”real”. Fii real.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0