8 lecții despre Pinterest (2)

[dropcap]P[/dropcap]interest a fost fondată în 2010 de Ben Silbermann, Paul Sciarra și Evan Sharp, fiind o rețea socială de photo-sharing care permite utilizatorilor să posteze grupuri de fotografii despre diferite teme sau subiecte, pe așa-numitele “pinboards”. Pinterest a crescut extrem de mult într-un singur an, de la 20 de milioane de utilizatori, cât avea înregistrați în iunie anul trecut, la 70 de milioane de utilizatori, cât a înregistrat în iulie anul acesta. Cu o asemenea audiență, Pinterest a devenit una dintre principalele rețele de socializare, utilizată inclusiv, sau mai ales, de branduri și companii. Însă cum putem utiliza această platformă pentru a avea succes. În articolul acesta am dezbătut patru lecții importante, acum este momentul pentru următoarele patru, la fel de importante și interesante ca și primele.

5. Experiența utilizatorului este mai importantă decât vizualizările paginii

Majoritatea startup-urilor online cred că următorul principiu este corect: cu cât mai multe vizualizări ale paginii, cu atât mai bine. Este adevărat că vizualizările reprezintă un parametru important pentru un website la început. Fiecare nouă vizualizare indică creșterea popularității și a potențialului pentru venituri din publicitate. Din păcate, unele site-uri doar asta urmăresc, numărul de vizualizări, distribuindu-și conținutul pe cât mai multe pagini posibile, în ideea de a augmenta statisticile referitoare la numărul de vizualizări. Pinterest face un pas înainte. Silbermann și compania sa au recunoscut că timpul petrecut de o persoană pe site și modul în care se conectează cu ceea ce găsește acolo sunt măsurători mult mai bune pe termen lung decât numărul de vizualizări. De aceea, Pinterest a fost unul dintre primele mari site-uri care au utilizat scroll-ul la infinit pe home page. Asta înseamnă că o persoană poate vedea, la propriu, mii de pin-uri, fără să fie nevoită măcar o dată să dea click pe un link sau să viziteze o nouă pagină. Numărul de vizualizări pe care le are un site este doar o statistică. Calitatea experienței utilizatorului, pe de altă parte, joacă un rol important în felul în care o persoană percepe și place site-ul tău. Dacă vrei succes pe termen lung, atunci ai grijă ca utilizatorii tăi să aibă parte de o experiență de calitate.

6. Nu trebuie să fii programator

Una dintre declarațiile foarte cunoscute ale lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, este: ”Sfatul meu numărul unu este: trebuie să înveți să programezi”. De multe s-a spus că Facebook datorează mult din succesul său faptului că Zuckerberg a fost capabil să scrie singur versiunile incipiente de cod ale site-ului. De fapt, majoritatea startup-urilor din IT, inclusiv Google și Microsoft, au fost fondate în parte de programatori sau de ingineri IT. Dar încă o dată Pinterest sparge tiparele. Silbermann este licențiat în științe politice, iar în timp ce Evan Sharp avea suficiente cunoștințe de dezvoltare web pentru a crea prima versiune a Pinterest (cu ajutorul unui inginer angajat de ei), Silbermann mai avea puțin să își ia diploma în arhitectură. Într-un articol din Forbes, Silbermann a povestit cum lipsa de cunoștințe tehnice ale fondatorilor au limitat interesul investitorilor. Programatorii și inginerii buni vor fi întotdeauna vitali pentru succesul unui startup online, dar Pinterest a dovedit investitorilor din Silicon Valley că un fondator nu trebuie să fie capabil să scrie cod, pentru a putea avea un succes enorm, chiar și în acest domeniu.

7. O comunitate bine îngrijită este o comunitate fericită

Twitter, Facebook și YouTube, toate funcționează sub aceeași paradigmă – pentru ei utilizatorii sunt creatori. Pinterest, în schimb, își vede utilizatorii drept curatori. În loc să își pună propriul conținut, un utilizator Pinterest folosește site-ul, în primul rând, pentru a examina conținutul altora și pentru a-l cerne apoi, prin repostarea pe board-ul lui a imaginilor lui preferate. Potrivit Flowtown, 80% dintre pin-uri de pe Pinterest sunt de fapt repin-uri, adică repostări. Prin comparație, doar 1,4% dintre tweet-uril sunt retweet-uri. Pentru Pinterest, asta înseamnă mai puțin conținut de auto-promovare, mai puțin conținut de tipul ”ce am mâncat la micul dejun” și mai mult din ce oamenii chiar iubesc, plac din sute de opțiuni diferite.

8. Nu abdica de la valorile tale

Autenticitatea este cea mai importantă valoare a Pinterest. La secțiunea ”despre Pinterest”, există un sfat important pentru utilizatori, și anume ”fii autentic”, pentru că ”noi credem că fiind autentic este mai important decât să ai o mulțime de oameni care te urmăresc. Fiind autentic, vei face din Pinterest un loc mai bun pe termen lung”. Silbermann a vorbit despre autenticitate și într-un interviu acordat Fast Company.
Când jurnalistul Max Chafkin l-a întrebat cum poate Pinterest să capitalizeze financiar fenomenul ”paid-for-pins”, răspunsul lui Silbermann nu a avut nimic de-a face cu monetizarea. El a spus simplu: ”Noi doar încercăm să prezervăm autenticitatea. Pinterest este o platformă tânără”. Silbermann încă are priorități potrivite, pentru că astfel menține ideea de comunitate socială, însă nu se știe pentru cât timp va face asta, dacă ne uităm și la alte exemple, care, din dorința de a face bani, au uitat motivul principal pentru care oamenii au aderat la acea rețea.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0