8 lecții despre Pinterest (1)

[dropcap]P[/dropcap]interest a fost fondată în 2010 de Ben Silbermann, Paul Sciarra și Evan Sharp, fiind o rețea socială de photo-sharing care permite utilizatorilor să posteze grupuri de fotografii despre diferite teme sau subiecte, pe așa-numitele “pinboards”. Pinterest a crescut extrem de mult într-un singur an, de la 20 de milioane de utilizatori, cât avea înregistrați în iunie anul trecut, la 70 de milioane de utilizatori, cât a înregistrat în iulie anul acesta. Cu o asemenea audiență, Pinterest a devenit una dintre principalele rețele de socializare, utilizată inclusiv, sau mai ales, de branduri și companii. Dar iată 8 lecții despre cum să utilizăm această platformă de socializare, pentru a avea succes.

1. Vizualul face legea în lumea online

barack-obama-four-more-years-tweet

Președintele Americii, Barack Obama, a bătut recordul pentru cel mai popular tweet al tuturor timpurilor, pe 6 noiembrie 2012. Textul tweet-ului lui Obama nu a fost nimic special (“Încă patru ani“). Dar ce a împins tweet-ul în stratosferă a fost poza care îl însoțea (cea de mai sus). Poza aceasta a avut un succes la fel de mare și pe Facebook. Potrivit Mashable, pozele de pe Facebook obțin de 20 de ori mai mult engagement decât link-urile, statusurile sau clipurile video. În timp ce imaginile sunt populare pe Twitter și Facebook, acestea înseamnă totul pe Pinterest. Site-ul își datorează popularitatea faptului că toate pin-urile sale (care se referă boldurile cu care fixăm poze sau alte lucruri pe o tablă) sunt imagini puse aleator, aranjate într-un design fără sens.

 

2. Învață de la cei mai mari

FACEBOOK-GOOGLE

Din 2006 până în 2008, Silbermann a lucrat în divizia de advertising a Google, făcând customer support. În 2010, chiar când Pinterest a fost lansat, co-fondatorul Evan Sharp s-a angajat la Facebook. Lucrând cu două dintre site-urile cele mai mari și cu cele mai rapide evoluții, lui Silbermann și lui Sharp sigur le-a fost de folos  în dorința lor de a duce Pinterest pe culmile succesului online. Concluzia este: dacă ai șansa să înveți de la cei mai buni din industrie, fă-o! 

3. Învață din greșeli

the-tote-logo-iphone-app

În 2008, Silbermann și-a dat demisia de la Google și a început un startup cu prietenul său din facultate, Paul Sciarra. Startup-ul era o aplicație de comerț online, denumită Tote, la care ambii au lucrat extrem de mult timp de un an. Din păcate, aplicația nu a devenit niciodată populară. Mai mult, puținii oameni care au luat aplicația nu o foloseau pentru a face cumpărături. În schimb, ceea ce făceau ei cu aplicația este extrem de interesant. Silbermann a observat că utilizatorii își trimiteau între ei imagini cu produsele care le plăceau, pentru a le putea vedea din nou mai târziu. Din această observație s-a născut ideea a ceea ce astăzi este Pinterest. Cu siguranță că aceasta este doar una dintre sutele de greșeli din care Silbermann și Sciarra au învățat în timp ce dezvoltau Tote. În plus, acesta este încă un exemplu de așa-numit eșec care a fost de fapt piatra de temelie a succesului.

4. Crește câte-o comunitate pe rând

Get-an-Invitation-to-Pinterest

Iată ce are Pinterest în comun cu Facebook: amândouă au început ca fiind comunități exclusive. Facebook a fost valabilă inițial doar pentru studenții de la Harvard. Numai după ce Facebook a devenit extrem de populară la Harvard, Zuckerberg și echipa sa s-au gândit să adauge și alte piețe. Ei au inclus apoi toate școlile Ivy League, apoi toate universitățile și apoi pe toată lumea, începând cu 2006. Co-fondatorul Pinterest Ben Silbermann s-a asigurat că Pinterest începe ca o comunitate mică, făcând posibil accesul numa pe bază de invitație către site. Potrivit publicației Fast Company, multe dintre invitațiile de la început au mers către un grup de bloggeri de design, pe care Silbermann i-a recrutat personal. Le-a dat fiecăruia un număr limitat de invitații, rugându-i să invite doar oameni ale căror gusturi ei le respectau. Grație selecției lui Silbermann, Pinterest a început ca o comunitate vizuală mică a designerilor amatori. Dându-le acestora un număr limitat de invitații, el a încurajat creșterea socială organică. Creșterea unei comunități online necesită răbdare. Începe cu un grup mic, exclusiv și loial de oameni și extinde-te încet, dar sigur, având grijă să nu sari pași importanți, să nu arzi etape. Pe 10 august 2012, rețeaua Pinterest a fost în sfârșit deschisă pentru toată lumea, fără să mai fie nevoie de invitație.

Citiți următoarele 4 lecții în articolul de mâine. 

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0