Catalogul IKEA 2014 – mariajul perfect între tehnologie și media tradițională

Există o mulțime de business-uri și branduri care surprind mereu prin creativitatea conținutului și prin folosirea tehnologiei în cele mai interesante moduri. Cel mai recent exemplu de creativitate, în cel mai pur sens al cuvântului, este catalogul Ikea 2014. Ok, știu, mulți veți întreba: ce poate fi atât de creativ la un catalog de prezentare, însă nu trageți concluzii pripite! După ce veți vedea despre ce este vorba, comentariul va fi însoțit, cu siguranță, de un WOW!

Ce au făcut?

Catalogul Ikea 2014 este exemplul mariajului perfect între media tradițională și tehnologie. La o primă vedere, catalogul arată absolut normal, ca orice catalog Ikea de până acum. La o cercetare mai amănunțită, veți observa că cei de la Ikea au inclus funcția de Realitate Augmentată pentru mai multe piese de mobilier, permițându-le cititorilor să folosească dispozitivele lor mobile pentru a vedea cum ar arăta acele piese în casele lor. Pentru a vedea cum funcționează, vizionați aici video-ul de prezentare.

De ce este creativ?

Cataloagele nu sunt, de obicei, ceva despre care să scrii sau să vorbești. Pagină după pagină cu produse, descrieri și prețuri. Așa arată un catalog tipic. Ikea a transformat ceea ce era în trecut un catalog standard, de multe ori plictisitor, într-o experiență interesantă pentru consumator. Este fun, este suficient de interesant încât să nu te poți abține să nu vorbești despre el, este util și, în plus, din câte se pare, acesta va schimba modul în care oamenii vor cumpăra de acum înainte.

Ce poate fi aplicat la business-ul tău?

Utilitatea aduce valoare adăugată

În mod normal, când ne gândim să dăm ceva în plus consumatorilor, ne gândim la entertainment, educație sau oferte tangibile. Însă, atunci când oferim utilitate consumatorilor, oferim, de fapt, o valoare adăugată extrem de relevantă. Gândește-te cum poți să faci viața mai ușoară consumatorilor prin intermediul unor intrumente și resurse pe care să le creezi pentru ei.

Integrează tehnologia cu media tradițională

Numărul consumatorilor care au un smartphone crește de la o zi la alta, așa că profită de acest lucru și integrează tehnologia cu media tradițională pentru a spune povestea brandului tău într-un mod mai atrăgător, încercând mereu să crești calitatea experienței consumatorilor prin modul în care intri în dialog cu ei. Nu trebuie să mai vezi media tradițională ca fiind singurul canal de comunicare prin care poți genera awareness. Ar trebui să o vezi  însă ca pe un catalizator, pentru o implicare la un nivel mult mai profund.

Ține-ți consumatorii aproape

Fiecare consumator atins este o oportunitate de care trebuie să te bucuri, dar și de care să profiți. Dacă nu faci asta, pierzi o oportunitate pe care concurența ta sigur o va capitaliza. Ar fi fost foarte ușor pentru Ikea să lanseze un catalog neinspirat, dar nu a făcut-o și iată că acum vorbim despre asta.

Lasă-ți ideile să se materializeze

Întotdeauna poți face lucrurile mai interesante, mai creative și mai de impact. Dar pentru asta încearcă să nu pierzi din vedere nicio componentă a business-ului tău, oricât de plictisitoare sau neinspirată ți se pare. Dacă știi că nu ești un om creativ, angajează oameni care pot gândi outside the box și încurajează-i în direcția asta.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0