Cea mai mare oportunitate ratată din Social Media

[dropcap]C[/dropcap]ând a fost ultima dată când cineva din departamentul tău de IT a participat la o discuţie pe Twitter despre dezvoltarea industriei, în timp ce era la muncă? Sau e cineva de la contabilitate care a dat Like paginii de Facebook a companiei? Sau când a fost ultima dată când cineva din echipa de vânzări a răspuns la o întrebare pusă pe Quora? Din păcate, niciunul dintre aceste scenarii nu se întâmplă foarte des într-o companie, scrie Clayburn Griffin pe socialmediaexplorer.com, iar asta este, de fapt, o oportunitate enormă în social media, pe care firmele o pierd.

Să înţelegem problema!

Afacerile de peste tot din lume fac aceeaşi greşeală când vine vorba de social media: ele eşuează în a-i determina pe angajaţi să amplifice eforturile companiei de a se promova în social media. Business-urile au o resursă incredibilă la degetul mic, dar nu ştiu să o capitalizeze. De cele mai multe ori, antreprenorii sau top managerii uită că fiecare angajat este un potenţial ambasador de brand şi că fiecare dintre ei reprezintă o reţea extinsă. Ce face situaţia şi mai uimitoare este că majoritatea brandurilor cheltuie sume mari de bani pe social media marketing, dar ei nu se folosesc de angajaţii care pot creşte popularitatea firmei, aşa cum doar cu bani grei o poţi face.

De ce se întâmplă asta?

Multe firme intră în vârtejul social media fără să aibă o strategie de bază, aşa că nu e chiar suprinzător că omit oportunitatea de a implica propriii angajaţi în eforturile social media. Dar ce se ascunde în spatele acestei „orbiri”? O parte din problemă este că în multe organizaţii, social media este un efort izolat – de obicei asociat cu departamentul de marketing. Acest tip de structură este limitată, pentru că întăreşte ideea că social media este o activitate promoţională şi este „jobul altcuiva”. Cu o mică investiţie, companiile pot foarte uşor să îi facă pe angajaţi baza eforturilor pe care le fac în social media. Dar pentru asta, companiile ar trebui să accepte social media la nivel de corporaţie. Ideal, ei ar putea să facă din social media parte din cultura organizaţională. Dezvoltând un mediu de lucru în care social media este foarte importantă, îi va încuraja pe angajaţi să participe la conversaţiile care au loc online, în sfera lor de expertiză profesională.

Ce este de făcut?

1. Evaluează cunoştinţele de social media ale angajaţilor

Pentru a avea cea mai bună implicate a angajaţilor tăi în eforturile companiei de a-şi creşte vizibilitatea şi notorietatea în social media, mai întâi ar trebui să vezi care sunt cunoştinţele angajaţilor despre acest domeniu. Ai putea începe cu un chestionar despre social media, care să conţină întrebări despre cele mai cunoscute platforme de social media, de tipul: „Câte caractere poate conţine un tweet?” sau „Care e cel mai bun mod de a folosi LinkedIn?” sau „Ce tip de conţinut se postează pe Pinterest?”. Apoi, ar trebui să existe şi întrebări subiective, de genul „Cât de des foloseşti Twitter?” sau „Ai dat Like la brandul companiei pe Facebook?” sau „Care este platforma de social media pe care o foloseşti cel mai des?”. În plus, chestionarul ar trebui să conţină şi întrebări deschise. De exemplu, dacă angajaţii tăi nu te urmăresc pe Twitter, ai putea să afli lucruri interesante dacă i-ai întreba „De ce nu o fac?” sau cei care te urmăresc, „De o fac?”. Asigură-te că angajaţii vor răspunde la chestionar sub anonimat şi luptă pentru o participare de 100% – nu permite nicio scuză!

2. Învaţă-i un lucru sau două despre social media

Rezultatele chestionarului despre social media ar trebui să îţi spună multe despre cunoştinţele angajaţilor în acest domeniu. În plus, te şi ajută să vezi care sunt lacunele lor, astfel că poţi dezvolta o serie de training-uri de social media. Ar fi bine să lucrezi cu un expert din industrie, care să ţină cont de nevoile diferite ale audienţei. De exemplu, nu toţi angajaţii vor ca social media să fie parte din munca lor zilnică. De altfel, vor exista angajaţi care nici nu se descurcă bine cu utilizarea internetului. Dar, alocând timp pentru a-i învăţa pe angajaţi astfel de lucruri, îi va ajuta şi pe ei, dar mai ales compania. Aşteaptă-te însă şi la rezistenţă din partea lor. Crezi sau nu, unii angajaţi se pot teme de social media. Nu uita, asta este o reacţie normală la necunoscut. Încurajează-i şi încearcă să reduci teama!

3. Cultivă un mediu de lucru prieten cu tot ce înseamnă social media

Să îmbrăţişezi scial media la nivel de companie poate fi motorul de care angajaţii au nevoie pentru a se implica. Dar schimbarea nu se întâmplă peste noapte. De ajutor poate fi încurajarea departamentelor din companie pentru a dedica un anumit timp pe săptămână pentru distracţia în grup pe anumite reţele de socializare. Fiind o acţiune „impusă” de companie, vor intra în joc şi cei care nu sunt atât de familiarizaţi cu acest domeniu, însă totul trebuie să fie ca un team building, o acţiune relaxantă, care să îi facă să înţeleagă de ce este important ca fiecare angajat să fie un ambasador de brand în social media.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0