Schimbare nouă, marca Facebook

 

[dropcap]Î[/dropcap]n următoarele câteva săptămâni, Facebook plănuieşte să facă noi update-uri ale News Feed-ului. Gigantul în Social Media schimbă algoritmul care determină ce subiecte vor apărea în primele poziţii ale News Feed-ului unui utilizator. Pentru un utilizator normal, acest lucru poate fi irelevant, dar pentru un marketer, aceasta este o schimbare importantă, care determină care este cel mai bun mod de a posta pe Facebook.

Sute de mesaje văzute, mii pierdute

Ideea unui News Feed Facebook este să furnizeze conţinut către useri care este şi relevant, dar şi important pentru ei. Dar acest lucru nu este uşor de realizat. Potrivit unui post recent de pe blogul Facebook, de fiecare dată când cineva vizitează News Feed-ul, există în medie 1.500 de potenţiale subiecte postate de prieteni, de oamenii pe care îi urmăresc sau paginile cărora le-au dat like. Sunt atât de multe subiecte potenţiale pe care ar putea să le vadă un utilizator, încât unii oameni chiar nu au timp să se uite prin toate. Înainte de update, News Feed-ul Facebook funcţiona prin scoaterea în faţă a conţinutului în funcţie de engagement-ul unui utilizator. Facebook ştia ce oameni urmărea un utilizator, cu cine s-a conectat, cât de apropiat era de prieteni şi ce conţinut postau aceştia. Ideea era relativ simplă: monitorizând ce anume le plăcea oamenilor pe Facebook, algoritmul decidea ce să îi arate utilizatorului. Potrivit blogului, algoritmul dinainte îi permitea Facebook-ului „să prioritizeze o medie de 300 de subiecte pe zi”.

Viaţă mai lungă pentru conţinut

Ideea noului update este să-i ajute pe utilizatori să vadă subiecte pe care înainte nu aveau şansa să le vadă: update-urile statusului comic, care s-a pierdut printre pagini şi reclame care îţi umplu news feed-ul sau poza de nuntă a verişorului tău pe care nu ai văzut-o nciodată pentru că primeai prea multe update-uri despre la ce nivel de Candy Crush te-a bătut cel mai bun prieten al tău. Toate acestea erau pierdute cu vechiul algoritm.
Facebook rezolvă problema prin prioritizarea postărilor populare care pot fi îngropate în News Feed. Noul algoritm creează şansa ca un post popular să reapară în topul posturilor din News Feed-ul unui utilizator. Testele recente au arătat că „schimbarea a însemnat o creştere de 5 procente” a like-urilor, comentariilor şi distribuirilor pentru paginile personale şi circa 8 procente pentru cele de business. Dar ce este cu adevărat interesant este ceea ce înseamnă update-ul acesta pentru agenţiile de social media şi branduri. Facebook oferă deja o multitudine de metode de advertising, iar acest update poate duce la şi mai multe. Facebook poate oferi un sistem în care brandurile pot plăti pentru ca postările de pe paginile de business să fie arătate de mai multe ori utilizatorilor, dând astfel posibilitatea ca un conţinut să nu mai fie atât de perisabil.

Conţinut mai atractiv

Pe de altă parte, poate fi şi o strategie mai eficientă din punct de vedere al costului pentru marketeri şi brandurile care au o prezenţă constantă pe site. Ei pot doar produce mai mult conţinut, în speranţa că o parte din el va câştiga popularitate şi va fi arătat de mai multe ori. Cu toate astea, s-ar putea să fie şi dezavantaje. Unii utilizatori Facebook văd publicitatea de pe site ca o mică iritare şi alţii ca un mod util de a se conecta cu ceea ce le place. Problema e dacă brandurile încep să producă mult mai mult conţinut, pentru că va deveni copleşitor pentru userii standard care nu caută decât să se conecteze cu prietenii. Îi va descuraja pe acei utilizatori de la a da like unei anumite pagini care postează foarte mult. Pe lângă metodele pe care brandurile le preferă, s-ar putea schimba şi felul în care acestea produc conţinut. Brandurile pot crea acel conţinut care ştiu că va fi parte din feed-ul îmbunătăţit, adică genul de postări care stârnesc discuţii aprinse printre utilizatori, care vor putea rămâne relevante chiar şi luni la rând.

Voi ce credeţi, este utilă această schimbare?

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0