Chatbotul – „Arma” secretă pentru sărbători

Tehnologia inteligenței artificiale se dezvoltă rapid și, în același timp, utilizările comerciale pentru aceasta cresc. Fă cunoștință cu chatbotul!

Chatbotul este noul mod prin care consumatorii și brandurile comunică, iar sărbătorile care se apropie oferă o ocazie nemaipomenită pentru a-l folosi la îmbunătățirea experienței de cumpărare și a vânzărilor. Dacă nu ești sigur că știi ce e un chatbot și cum să profiți de pe urma lui, continuă să citești! Companiile mari au luat-o înainte, însă și cele mai mici recuperează puternic, iar utilizatorii le așteaptă.

Ce este chatbotul?

Acesta este un program computerizat menit a simula conversația cu un om prin intermediul unei aplicații de mesagerie. În general, chatbotul este folosit în zona de customer support. El folosește tehnologie de procesare a limbajului natural pentru a realiza acțiuni similare celor făcute de Siri sau Cortana. Unii chatboți doar ghidează oamenii prin meniuri prestabilite – ca la liniile de suport automatizate – în timp ce alții oferă o experiență de conversație autentică.

Deși chatbotul este o invenție relativ nouă, 41% dintre companii deja l-au implementat sau se pregătesc să îl implementeze. În mod obișnuit, numele mari precum Microsoft, Apple, Amazon, Facebook ș.a. au început foarte devreme să lucreze la propriile lor aplicații. Însă un chatbot este pentru toată lumea. Așadar, ne putem aștepta la o acaparare de până la 85% a interacțiunillor dintre clienți și companii până în 2020.

Chatbotul devine tot mai mult metoda preferată a oamenilor de a conversa cu brandurile lor preferate atunci când caută informații sau doar vor să se distreze.

De ce oamenilor le plac chatboții?

Spre deosebire de liniile automatizate de suport, pe care oamenii le privesc cu dispreț, se pare că chatboții sunt chiar doriți. Probabil și pentru că aceștia se află acolo unde lumea deja își petrece timpul. Mai mult de 45% dintre cetățenii americani folosesc aplicații de mesagerie, iar numărul este în creștere.

Chatbotul este, de asemenea, mult mai rapid și mai eficient decât alternativa. E disponibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și oferă răspunsuri precise aproape instantaneu. Când un om are o întrebare simplă nu trebuie să caute pe o pagină de întrebări frecvente sau să asculte mesaje preînregistrate lungi sau să fie pus în așteptare de un angajat de la customer service.

Comoditatea îi atrage întotdeauna pe utilizatori și din cauza ei 56% dintre oameni mai degrabă ar da mesaj unui magazin decât să sune la suportul pentru clienți. Chatboții au cunoștințe vaste și le pun pe toate la îndemâna clienților. Nu ai niciun motiv pentru care să mergi în magazin sau să aștepți la telefon când poți avea o experiență mai bună cu ajutorul unei conversații online.

Chatbotul potrivit are potențialul de a schimba substanțial cumpărăturile de sărbători și a îți îmbunătăți vânzările în această perioadă. Iată și câteva recomadări de utilizare a chatbotului:

1. Recomandări de cadouri

Multe strategii de marketing în perioada sărbătorilor se bazează pe ideea de a dărui. 22% dintre clienții din Statele Unite spun că vor utiliza chatbotul pentru a găsi inspirație în alegerea cadourilor potrivite, acest număr urmând să crească pe măsură ce înaintăm în sezon. Chatbotul poate ghida utilizatorii prin întrebări de genul „Pentru cine este cadoul?” și ”Cât de mult dorești să cheltuiești?” Poți îmbunătăți experiența și mai mult adăugând imagini la sugestiile de cadouri în conversații și butoane de chemare la acțiune care îți vor aduce clienți în pâlnia de vânzări.

2. Liste de dorințe

De asemenea, îți poți încuraja clienții existenți să creeze liste de dorințe pe care să le trimită prietenilor și familiei cu un singur click. Listele de dorințe îi scapă pe oameni de dificultatea de a alege un dar potrivit. Părinții, în special, ar putea aprecia astfel de liste, iar copiii s-ar distra întocmindu-le. Bineînțeles, nu vrei să uiți să incluzi mai multe mesaje și butoane de acțiune pentru cei care se află la celălalt capăt al listei de dorințe. Comoditatea este cheia succesului unui chatbot.

3. Notificări push

Cum ți se pare o rată de deschidere de 75% în prima oră la fiecare mesaj pe care îl trimiți clienților? Având în vedere că pentru o campanie de e-mail marketing rata este de doar 5-10%, 75 sună incredibil – exact asta îți poate aduce chatbotul în Facebook Messenger!

Chatbotul îți oferă un mod direct de a ajunge la clienți prin notificări strategice și să-ți optimizeze campaniile de căutare locală. Poți încuraja conversiile oferind transport gratuit, discounturi pe o perioadă de timp limitată și alte tipuri de oferte de sărbători.

Ba chiar poți încerca să trimiți oferte speciale unei persoane care a mai interacționat cu chatbotul. De exemplu, dacă cineva a căutat idei de cadouri dar nu a plasat o comandă, îi poți oferi o reducere de 20% pentru a îl convinge să cumpere.

4. Informație de livrare

Livrarea este un subiect sensibil în perioada sărbătorilor – iar de modul în care se descurcă compania ta depinde viitorul afacerii. Poți folosi chatbotul pentru a îi ajuta pe clienți să găsească toate detaliile necesare despre livrări înainte să cumpere, incluzând timpul estimat, opțiuni și ultima zi când pot comanda dacă vor să le ajungă înainte de Crăciun. Chatbotul le poate oferi informații și clienților care au comandat deja, cum ar fi starea expediției sau cum să efectueze o returnare.

5. Informații despre rezervări

Dacă deții un hotel sau restaurant, tot chatbotul e cel care te poate ajuta. O treime dintre clienți spun că sunt de acord să facă rezervări prin intermediul chatbotului. Dacă nu accepți rezervări la localul tău poți folosi această unealtă pentru a oferi informații despre cât timp durează pregătirea unei comenzi sau despre meniurile zilei. Gândește-te la ce întreabă oamenii și pune-le răspunsul la dispoziție fără ca ei să trebuiască să sune undeva.

6. Perioadele de după sărbători

Nu uita să îți folosești chatbotul pentru a convinge oamenii să cumpere în perioada de după sărbători, când au bugetele diminuate. Poți folosi notificările push pentru a anunța reduceri. De asemenea, este o oportunitate de a aminti oamenilor că și-au pus produse în coș, dar nu au finalizat o comandă. Vei găsi persoane gata să își cheltuie banii rămași pe ceea ce tu oferi.

Concluzia

Chatbotul este o modalitate excelentă de a comunica cu clienții oricând aceștia se gândesc la cumpărături. Acesta poate face o afacere mică să crească și să îmbunătățească experiența oamenilor înainte, în timpul și după achiziție. Într-o piață foarte competitivă, felul în care se simt clienții face diferența dintre un brand puternic și unul slab – așa că nu-ți lăsa compania în urmă în timp ce chatbotul devine un standard în marketing.

Dacă vrei sa afli mai multe despre construirea unui chatbot pentru afacerea ta mergi aici: www.messengermarketing.ro

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl