10 hashtaguri care au schimbat lumea în 2014

Social media este un instrument important în cazul unor subiecte care influențează părți largi ale societății, având în vedere că platforme ca Facebook și Twitter permit conectarea oamenilor la scală globală. Iată o listă cu 10 hashtag-uri care au avut o influență majoră asupra unor teme fierbinți din 2014, conform HLNTV.com

#BringBackOurGirls

760x0-00-65

“Rugaciunile nostre se indreapta catre fetele din Nigeria care au disparut si familiile acestora. Este timpul sa #BringBackOurGirls (trad. sa ne aduceti fetele inapoi)”. Acesta este mesajul postat de prima doamna a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama, pe Instagram.

Hashtagul denunta rapirea a peste 200 de eleve din Nigeria de catre militanti islamisti.

#HandsUpDontShoot

760x0-00-65 (1)

Gestul si hashtagul “Hands up, don’t shoot (trad. mainile sus, nu trageti)” a devenit popular datorita protestatarilor din Ferguson, Missouri.

Protestele au izbucnit dupa ce un tanar de culoare in varsta de 18 ani, pe nume Michael Brown, a fost impuscat de un politist. Unii martori sustin ca tanarul tinea mainile sus atunci cand a fost impuscat de politistul Darren Wilson.

#CarryThatWeight

760x0-00-65 (2)

Acest hashtag a fost creat dupa ce o studenta de arte de la Universitatea Columbia, Emma Sulkowicz, a promis ca va cara o saltea mare oriunde va merge pana cand baiatul acuzat ca a violat-o va fi exmatriculat.

Miscarea a luat amploare, iar hashtagul a devenit un “fel de a o sustine pe fata si pe aliatii ei care transporta greutatea pentru a pune capat violentei sexuale si domestice”, se arata pe site-ul dedicat acestei campanii.

#IAmLiberianNotAVirus

760x0-00-65 (3)

Hashtagul care se traduce “sunt liberiana, nu un virus” a fost creat de Shoana Solomon, de origine liberiana, dupa ce fetita ei in varsta de noua ani s-a confruntat cu discriminarea la scoala din Statele Unite unde invata.

Campania pentru social media a fost creata cu scopul de a opri stigmatizarea cu virusul Ebola a celor din Liberia.

#WhyIStayed/#WhyILeft

760x0-00-65 (4)

Aceasta campanie a fost creata dupa ce a aparut o filmare in care fostul fotbalist Ray Rice o lovea pe logodnica lui de atunci, Janay Rice.

In urma aparitiei acestor imagini, persoanele care au fost victime ale violentei domestice au inceput sa-si impartaseasca experientele pe Twitter sub hashtagurile #WhyILeft (trad. de ce am plecat) si #WhyIStayed (de ce am ramas).

#ICantBreathe

760x0-00-65 (5)

Acest hashtag a fost creat dupa ce un baiat de culoare neinarmat pe nume Eric Garner a fost omorat prin strangulare.

Intr-un material video cu acest incident, Garner a strigat de cateva ori “Nu pot sa respir”. Fraza a devenit hashtagul care a generat o miscare sociala menita sa stopeze violenta in randul politistilor.

#HeForShe

760x0-00-65 (6)

“Prietena mea @emmawatson a tinut un discurs extrem de puternic la Natiunile Unite. Sustin egalitatea. #HeForShe (trad. el pentru ea)”, a scris actorul Logan Lerman pe contul sau de Instagram.

O miscare de solidaritate fata de egalitatea de gen, campania #HeForShe a inceput dupa ce actrita Emma Watson a tinut un discurs extrem de interesant pe acest subiect in fata Natiunilor Unite.

#UmbrellaRevolution

760x0-00-65 (7)

Protestele pro-democratie din Hong-Kong au fost popularizate sub conceptul de “Revolutia umbrelelor”, iar umbrelele chiar aveau un scop practic. Protestatarii le foloseau pentru a se proteja de spray cu piper si gaze lacrimogene, dar si impotriva caldurii.

Sursa foto: Shutterstock.

#YesAllWomen

760x0-00-65 (8)

Un barbat inarmat de la Universitatea din California – Santa Barbara a postat un material video pe social media -numit “Retribution” (trad. razbunare) – in care a promis ca va “pedepsi” fetele care il refuza si il trateaza cu superioritate.

Ca reactie la acest clip a fost creata campania “YesAllWomen”, care le permite femeilor sa isi impartaseasca eventuale experiente de hartuire, viol si alte acte violente.

#CosbyMeme

760x0-00-65 (9)

Un tweet postat de actorul Bill Cosby a generat o adevarata isterie in social media. Acesta a pus o poza cu el insusi si si-a indemnat pe cei din lista de followeri sa creeze meme-uri pe baza acestei poze, sub hashtagul #cosbymeme.

Provocarea a atras multe reactii, majoritatea pozelor de tip meme referindu-se la Cosby la la un violator, dupa ce peste 20 de femei l-au acuzat pe comedian de acte de violenta sexuala.

Sursa: wall-street.ro

Articole corelate: http://www.socialmediaromania.ro/hashtag

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl