În viitor, vom avea 15 minute de intimitate

[dropcap]M[/dropcap]ișcările făcute de Facebook și Google, prin care vor să îi facă pe utilizatori să fie (mai) publici, sunt știri extraordinare pentru marketeri, dar pot avea și consecințe neprevăzute.

E ca un făcut acum. Unii membri ai societății distribuie și ultra-distribuie atât de multe informații pe platformele de social media, încât mai lasă puțin spre deloc frâu liber imaginației. Conceptul de așa-zis ”lifestreaming” a fost popularizat acum vreo 6 ani, dar ubicuitatea Facebook-ului, Twitter-ului și a altor platforme similare a făcut foarte ușor de înțeles acest concept, scrie, pentru The Guardian, Scott Monty, șeful departamentului de comunicare digitală al Ford.

Andy Warhol, o mare personalitate a curentului artistic Pop Art în S.U.A., a spus odată: ”În viitor, fiecare om va avea 15 minute de celebritate.” Dar cu mulțimea de detalii personale pe care imediat le facem disponibile pentru public, opusul acestui citat este mai aproape de adevăr. Și de ce nu ar fi? Noi, ca ființe umane, avem nevoia de a fi ascultați și cunoscuți. Ceea ce distribuie publicul și afirmațiile care vin odată cu aceste informații dezvăluite par că sunt o extensie naturală. Totuși, anunțurile recente făcute de Facebook și Google ar trebui să îi facă pe utilizatori să gândească altfel. Facebook a anunțat că schimbă parametrii de search și acum, numele tău, poza de profil, sexul și poza de copertă vor fi imediat accesibile prin acest nou sistem de căutare. În cazul Google, dacă ești utilizator al platformei de socializare Google+, numele tău și fața vor putea fi utilizate în scop publicitar, în funcție de recomandările de produs pe care tu le-ai făcut.

Pentru onoarea lor, ambele platforme au informat utilizatorii cum să evite aceste capcane ale confidențialității, dându-le acestora instrucțiuni despre cum să seteze postările sau cum să debifeze o opțiunea de a apărea în reclame, cum este cazul lui Google. Dar în realitate, câți dintre utilizatori își vor lua din timp pentru a înțelege nuanțele, dar și pentru a face aceste schimbări, bazate pe instrucțiuni? Cu siguranță că Facebook și Google speră că vor fi puțini, pentru că modelele lor de advertising se bazează pe asta.

Marketerii ar trebui să spere la același lucru, în vreme ce informațiile personale sunt ceea ce face ca Facebook să fie atât de bine ”targetabilă”, iar reclamele Google atât de umane și personale. Dacă un număr mare de utilizatori vor dezerta de la aceste practici sau de la aceste platforme, acest lucru va fi o problemă pentru marketeri. Într-o lume în care ”tot ceea ce se întâmplă în Vegas rămâne pe Google”, este riscat să ai o asemenea dominație asupra intimității și confidențialității. Pot fi multe ramificații, mult mai departe pe drum, pe care nimeni nu le-a prevăzut încă. Dar încă o dată, dacă nu vrei ca hoinărelile, părerile sau fețele tale caraghioase să fie publice, atunci poate că ar trebui să nu le mai postezi online, în primul rând.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0