Put another dime in the YouTube, baby!

[dropcap]Y[/dropcap]ouTube vrea să lanseze un serviciu premium pentru utilizatori, care ar urma să coste 10 dolari. Acest serviciu va permite utilizatorilor să asculte muzică fără să fie deranjați de reclamă, dar și să stocheze melodiile, pe care le vor putea asculta ulterior chiar și dacă nu vor fi conectați la internet.

Acest serviciu ar urma să fie lansat anul viitor, potrivit AFP, scrie Mediafax.

Serviciul premium de la YouTube nu va schimba regulile pentru ceilalți utilizatori – toți vor putea accesa în continuare gratuit ”catalogul” de piese muzicale și videoclipuri de pe acest site. Însă, pentru cei care s-au săturat să fie nevoiți să se uite câteva secunde la un spot publicitar, înainte de a vedea videoclipul pe care îl doresc, sau vor doar să aibă o bibliotecă video, care să fie disponibilă și fără conexiune la Internet, acest tip de serviciu YouTube – al cărui abonament lunar va fi de 10 dolari- este soluția. În plus, noul serviciu va putea fi accesat și de pe smartphone-uri sau tablete. Crearea unui serviciu muzical cu plată va permite totodată YouTube, deținut de grupul Google, să limiteze situațiile de încălcare a drepturilor de autor, generate de încărcarea de videoclipuri muzicale în mod liber pe acest site. În prezent, YouTube le permite deținătorilor de drepturi de autor să blocheze conținutul postat ilegal sau să plaseze publicitate pentru a câștiga venituri.

Lansarea acestui serviciu muzical cu plată se înscrie în strategia companiei Google de creștere a veniturilor atrase de YouTube, pe care l-a cumpărat în 2006, pentru suma de 1,65 de miliarde de dolari. Odată cu lansarea acestui nou serviciu, YouTube va intra în competiție cu nume mari precum Spotify, Deezer, Pandora sau Rhapsody.

Pe de altă parte, YouTube a lansat în luna mai, în parteneriat cu câțiva producători și distribuitori de conținut, primele sale canale care pot fi accesate în baza unor taxe.

De asemenea, compania Google a lansat, tot în luna mai, în SUA, serviciul Google Play Music All Access, care poate fi accesat în baza unui abonament tot de 10 dolari pe lună. Serviciul este disponibil din iulie și în Australia și Noua Zeelandă, iar din august în Marea Britanie, Austria, Belgia, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia și Spania.

Google Play Music All Access permite accesul la un catalog cu milioane de melodii, care pot fi ascultate atât direct de pe acest portal, cât şi cu ajutorul telefoanelor inteligente şi al tabletelor.

În SUA, redevențele plătite de site-urile de streaming au reprezentat circa 15% din veniturile totale ale industriei muzicale anul trecut, potrivit asociației RIAA, citată de AFP.

În ultimii ani, YouTube a investit în lansarea de noi canale în SUA, pentru extinderea și dezvoltarea acestui site de partajare de fișiere video. În acest sens, YouTube a plătit peste 150 de milioane de dolari unor celebrități precum Jay-Z şi Madonna, care vor crea conținut special pentru acest site.

În același sens, YouTube a încheiat parteneriate cu mari companii, precum Walt Disney și Endemol.

Site-ul de partajare de fișiere video YouTube a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat în Statele Unite în luna iulie 2012. Acest studiu a evidențiat faptul că subiectele de actualitate au fost cele mai căutate pe YouTube într-o perioadă de 15 luni, între 2011 și 2012.

Totodată, YouTube susține că peste 72 de ore de înregistrări video sunt postate pe site în fiecare minut şi că peste patru miliarde de fişiere video sunt vizionate în fiecare zi.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0