Poate Facebook să prezică o tentativă de sinucidere?

[dropcap]O[/dropcap] inițiativă numită Proiectul Durkheim va utiliza algoritmi de Inteligență Artificială (IA) pentru a identifica fraze sau cuvinte comune printre cei care s-ar putea gândi la suicid. Programul, lansat pe 2 iulie, targetează pentru moment doar veterani de război, în rândul cărora rata de suicid este foarte mare. Veteranii care au optat pentru a fi incluși în Proiectul Durkheim își vor instala o aplicație pe computerele personale sau device-uri mobile care au sistemele de operare iOS sau Android. Această aplicație înregistrează ce postează un utilizator și încarcă aceste informații într-o bază de date medicală. Informațiile sunt monitorizate prin intermediul algorimilor de IA în timp real, alegând diferite pattern-uri care pot arăta că acel utilizator vrea să își facă rău. Proiectul Durkheim monitorizează conținut de Facebook, Twitter și LinkedIn. În plus, înregistrează și analizează și conținutul de pe device-ul folosit. O bază de date de la Școala de Medicină Geisel din cadrul Universității Dartmouth va înregistra locația utilizatorilor și mesajele text, iar proiectul presupune ca aceste informații să nu fie furnizate către terțe părți. ”Proiectul pe care l-am început cu partenerii noștri ne va ajuta să contruim o bază de date foarte importantă, care va putea să faciliteze intervenția din partea profesioniștilor de sănătate mentală”, spune Chris Poulin, unul dintre inițiatorii proiectului.

Totuși acest proiect are și o parte întunecată: în timp ce versiunile viitoare ale aplicației ar putea notifica un profesionist atunci când un individ pare că ar vrea să își facă rău singur, versiunea sa curentă este complet non-intervenționistă. Dar pentru că veteranii de război comit suicidul mult mai des decât populația generală, Proiectul Durkheim poate câștiga câteva informații extrem de valoroase prin urmărirea utilizatorilor activi de social media care sunt, practic, predispuși la suicid.

Acestea fiind spuse, cercetarea se bazează pe un teren solid. Poulin și o echipă de investigatori au dat drumul la prima fază a programului în 2011, când au examinat activitatea din social media a veteranilor activi online. Informațiile strânse arată că peste 65% dintre utilizatorii care au avut tentative de sinucidere scriau mereu anumite cuvinte sau fraze cheie în postările lor de pe social media.

Se poate totuși ca Proiectul Durkheim să nu își atingă obictivul pe termen lung: programul presupune ca utilizatorii să opteze ei înșiși pentru aplicație, iar cei care se gândesc la sinucidere nu prea sunt înclinați spre a mai cere ajutorul. Chiar și așa, un proiect care speră că va reduce rata de sinucideri printre veteranii de război este un obiectiv nobil, iar Durkheim Project îi primește pe toți cei care vor ajutor. Prin cooperarea experților de medicină mentală și experții în tehnologie, o pagină de social media a unui veteran poate fi mult mai mult decât o colecție de statusuri triste care pot duce la moartea acestuia.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0