Postările pe care le faci în Social Media îți pot sabota cariera

[dropcap]R[/dropcap]ecrutorii scormonesc printre platformele de social media după informații despre candidații la un job, înainte de a lua decizia de a-i angaja sau nu. Cum știu ei însă că au ales candidatul ideal și l-au respins, în mod corect, pe cel nepotrivit?

Potrivit unui studiu nou, majoritatea angajatorilor evaluează în mod eronat conturile de social media ale aplicanților cu talente extraordinare, în condițiile în care ei dau imediat la o parte un aplicant care a scris pe contul lui de social media statusuri neplăcute, remarce caustice sau care are poze nepotrivite, scrie Social Barrel.

Studiul, care se numește ”Cele mai importante 5 trăsături de personalitate reflectate de postările în social media ale aplicanților la joburi”, a observat legăturile dintre comportamentele online și caracteristicile de personalitate ale aplicanților la job care pot afecta performanța muncii. Autorii studiului, J. William Stoughton, masterand în psihologie, Lori Foster Thompson, doctorand în psihologie și Adam W. Meade, doctorand în psihologie (cei trei studiază în Departamentul de Psihologie din cadrul Universității din Carolina de Nord, SUA), au descoperit că tot conținutul nefiltrat de pe social media, care se referă la poze și referințe despre alcool și droguri sunt semne cheie ale trăsăturilor de personalitate pe care aplicantul respectiv chiar le are.

Potrivit autorilor, activitățile din social media ale unui aplicant la job dezvăluie 5 trăsături de personalitate: caracterul agreabil, caracterul extrovertit, stabilitatea emoțională, conștiinciozitatea și deschiderea către cunoaștere. Cercetătorii au clasificat postările din social media care au arătat un comportament al unui om care vorbește urât și postările în care a fost amintit consumul de alcool sau droguri. Studiul a demonstrat că cei care stau bine la capitolele conștiinciozitate și caracter agreabil nu ar putea să fie răutăcioși cu alți oameni din social media. Dar asta nu înseamnă că cei care nu sunt caracterizați de conștiinciozitate trebuie neapărat să aibă postări pe care recrutorii le găsesc alarmante. Co-autorul dr. Thompson a spus că recrutorii examinează în mod frecvent și în grabă profilul de Facebook al aplicantului, pentru a vedea dacă este vreo dovadă că acel candidat consumă alcool sau droguri. Companiile consideră că acest comportament este un indicator care arată cât de scrupulos sau auto-restrictiv este un candidat.

Cercetătorii au mai spus că nu există totuși o conexiune substanțială între tendința de a pune conținut despre droguri sau alcool pe Facebook și conștiinciozitate. Cel care a condus acest studiu, prof. Stoughton, a spus că angajatorii refuză de multe ori candidați foarte scrupuloși din cauza prezumțiilor pe care le fac cu privire la comportamentul lor în social media.

O altă trăsătură de personalitate interpretată greșit este caracterul extrovertit. Studiul arată că extrovertiții au o tendință de a posta pe Facebook conținut despre alcool și droguri, iar mulți angajatori cu siguranță îi vor descalifica pentru asta. Însă, un motiv pentru care angajatorii ar trebui să refuze un candidat, fiind siguri că fac alegerea corectă, este limbajul caustic al unui candidat, pe care îl folosește când se referă la alte persoane. Un om care critică un alt om, dar folosind cuvinte licențioase și fără să argumenteze elegant critica respectivă, este un om care cu siguranță așa este și în lumea reală.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0