12 sfaturi cu care să profiți de algoritmii rețelelor sociale

Smartphone and social media concept

Nu e ușor să îți construiești o comunitate activă pe rețelele sociale, mai ales cu algoritmii Facebook, Instagram etc. care se tot schimbă, făcând dificilă transmiterea organică a mesajelor de la afaceri către clienți.

Au trecut de mult zilele când companiile puteau atrage trafic considerabil postând de câteva ori pe zi sau chiar pe săptămână; reach-ul organic a tot scăzut începând cu 2014, limitând considerabil expunerea postărilor. Asta va continua să se întâmple pe măsură ce algoritmii sunt „îmbunătățiți” constant. Astfel, ai de ales între pierderea traficului sau lucrul după cum dictează aceste sisteme.

Ce poți face pentru a te ajuta de algoritmii Facebook în căutarea eficienței maxime?

Aceste „trucuri” nu sunt tocmai noi, însă s-au dovedit funcționale pentru atragerea comunității unei afaceri în discuții sau pe website.

Ce anume favorizează algoritmii Facebook

Mark Zuckerberg spunea anul acesta că „veți vedea mai puțin conținut de la pagini ale companiilor sau brandurilor, ceea ce vedeți trebuie să încurajeze interacțiunile între persoane.

Concret, Facebook va prioritiza următoarele postări:

 • Cele care generează interacțiuni între oameni, exemplu – faptul că o persoană a comentat sau apreciat conținutul altei persoane
 • Cele care măresc interacțiunile, de exemplu – postările distribuite de prieteni
 • Cele care declanșează interacțiuni între comentatori
 • Cele care sunt trimise pe Messenger

Ce prioritizează Instagram

 • Interesul – Postările asemănătoare cu cele care au avut parte de interacțiuni în trecut
 • Actualitatea – vechimea postării contează foarte mult în poziția la care va fi afișată pe feed
 • Relație – o nouă fotografie are șanse mai mari să apară unei persoane cu care ai interacționat recent

Ce preferă algoritmul Twitter

 • Engagement – retweeturi, like-uri și răspunsuri la alte tweeturi
 • Autor – cât de multe interacțiuni a avut o anumită persoană cu autorul în trecut
 • Prezența – în funcție de cât de des folosești Twitter și câte interacțiuni primești

 

Acum că am înțeles pe ce se bazează algoritmul, să vedem niște moduri dovedite de a mări performanța postărilor! 

 1. Încarcă videourile direct

Nu este o noutate, însă este o opțiune foarte utilă pentru a ajunge organic la oameni.

Studiile arată ca videoclipurile încărcate direct pe Facebook (spre deosebire de linkurile spre clipuri externe) au un impact un impact cu 86% mai mare și sunt share-uite de 10 ori mai mult decât cele de pe alte site-uri

 1. Micro-clipuri video

Dacă, din diverse motive, nu poți produce un clip lung, elaborat, atunci este suficient un clip scurt, editat rapid; va avea în continuare impact mai mare decât al unei fotografii.

 1. Transmite live pe Instagram și Facebook

Clipurile live sunt vizionate de 3 ori mai mult decât cele obișnuite, fiind un mod extraordinar de a ajunge la urmăritori într-un mod autentic.

De avut în vedere că durata live-ului ar trebui să fie mai mare (mai degrabă 10 minute, în loc de 2) pentru a le da timp spectatorilor să se adune. Live-urile sunt potrivite pentru a dezvălui informații „din spatele scenei”, lansarea de noi produse sau pentru a răspunde la întrebări pe loc.

 1. Colaje foto

Companiile care nu au resursele necesare pentru a produce conținut video pot face clipuri extraordinare folosind combinații de fotografii și text. 85% dintre videouri sunt urmărite fără sunet, așa că textul pe clipuri chiar poate atrage atenția. În plus, Facebook are și o unealtă cu care poți face conținut video din imaginile statice.

 1. Organizează interviuri live

Poți folosi un serviciu specializat pentru a organiza interviuri în split-screen pe ambele platforme sociale Instagram și Facebook.

 1. Folosește GIFuri pentru a împărtăși conținut amuzant

GIFurile sunt scurte animații, preluate de obicei din filme sau televiziune, și sunt folosite pentru a reda anumite emoții.

Acest tip de conținut este foarte share-uit și nu necesită un mare efort din partea brandului. De fapt, Facebook și Twitter au funcții dedicate găsirii și distribuirii de GIFuri.

 1. Meme

Memeurile sunt, de obicei, o fotografie sau GIF cu un text atașat, făcute pentru transmite o anumită emoție. Datorită naturii lor amuzante, și aceasta sunt foarte distribuite, fiind potrivite pentru toate rețelele sociale.

Memeurile pot ajuta brandurile să creeze conținut viral (Heinz a făcut o memă în care întreba dacă roșiile sunt fructe sau legume; au avut impact de peste 4 milioane de persoane și 80 000 de reacții).

 1. Folosește conținut produs de fani

Atunci când clienții scriu despre brandul tău poți prelua postarea (sau parte din ea) și distribui pe pagină. Fie că utilizatorii rețelei creează acest conținut de bună voie sau ca urmare a unui concurs, e un mod bun de a îți împrospăta pagina.

 1. Folosește-te de evenimente locale

De la sărbători și până la lansari TV, pot fi (și ar trebui) create postări relevante pentru momentul sau locul unde se află audiența.

 1. Creează un sondaj

Oamenilor le place să-și dea cu părerea, așa că sondajele de pe toate platformele sociale sunt bune căi pentru a genera interacțiuni rapide de la urmăritori.

 1. Răspunde-le clienților

Pentru a face oamenii să interacționeze cu brandul tău, cel mai bine e ca și brandul să interacționeze cu ei. Iar răspunsurile nu trebuie să fie dintre cele banale.

 1. Cere etichetări

Un mod ușor de îți trimite postările la mai mulți oameni este să le ceri fanilor să își eticheteze prietenii în comentarii.

 

Cu puțină creativitate, haz și o planificare atentă, poți crea un calendar de conținut cu postări diverse și prietenoase atât cu oamenii, cât și cu algoritmii.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl