Un studiu Snapchat arată cum și de ce oamenii folosesc rețelele sociale

Cu ce motiv deschizi o aplicație socială? O faci pentru a ține legătura cu prietenii și familia, pentru a vedea câte aprecieri a adunat cea mai recentă postare a ta? Sau pentru știri? Sunt diferite moduri în care aplicațiile social media pot fi folosite. Pentru a înțelege mai bine care sunt acestea, vom examina un studiu Snapchat făcut în parteneriat cu Murphy Research pe 1000 de persoane cu vârste între 13 și 44 de ani – vom vedea ce aplicații folosesc și în ce situații, dar și cum se simt utilizatorii folosindu-le.

Snapchat le aduce utilizatorilor bucurie

Studiul este cerut de Snapchat, așa că nu ar trebui să existe multă mirare că această rețea a ieșit pe primul loc în ceea ce privește starea de bine pe care o induce utilizatorilor.

„Într-o lume în care aplicațiile pot provoca anxietate, izolare și alte afecțiuni, Snapchat este văzută ca aplicația care aduce cea mai mare stare de bine. 95% dintre utilizatorii acesteia spun că platforma îi face să fie bucuroși, mai mult decât oricare altă rețea testată. Aceștia mai spun și că se simt jucăuși și naivi când o folosesc, asta datorită faptului că este un mediu unde pot fi ei înșiși, unde sunt aproape de prieteni și unde pot împărtăși lucruri din viața de zi cu zi.”

studiu snapchat

Studiul Snapchat vine ca o lovitură pentru Facebook, care, conform unui raport de la sfârșitul lui 2017, revela faptul că consumul „pasiv” de social media poate genera probleme de sănătate mentală. Cei de la Snapchat arată în cercetarea lor că aplicația lor face exact opusul; pot fi multe motive pentru care se întâmplă asta, cele mai importante părând a fi natura imersivă a aplicației și consumul activ al conținutului.

Însă există și un aspect negativ în ceea ce privește modelul de afacere al Snapchat. În partea a doua a studiului, care analizează motivele pentru care oamenii aleg o rețea sau alta, descoperim că aceștia folosesc Snapchat pentru a sta conectați cu prietenii, nu pentru business sau pentru a căuta produse.

După cum se poate vedea, fiecare rețea socială are elemente legate de afaceri – unul dintre ele este „Descoperă evenimente” al celor de la Facebook, un motiv principal pentru care persoanele aleg această aplicație. Snapchat a fost construit de la ideea de a fi conectata cu persoane apropiate și asta implică mai puține oportunități de afaceri.

Este bine cunoscut faptul că Snapchat necesită o înțelegere profundă a platformei și audienței pentru a avea campanii de succes – nu e suficient să faci o reclamă generică pentru a avea rezultate foarte bune. Însă datele din studiul Snapchat subliniază nevoia ca advertiserii să înțeleagă în amănunțime motivele pentru care oamenii folosesc o aplicație și cum pot ajunge la acești oameni fără să deranjeze prea mult.

Snapchat este folosit mai mult în situații sociale

Cercetătorii au căutat, de asemenea, să înțeleagă mai bine CÂND este folosită o anume aplicație:

„Compania Murphy Research a mai revelat faptul că oamenii folosesc rețelele în funcție de activitatea pe care o au. Snapchat și Twitter sunt cel mai mult folosite în călătorii, în timpul navetei, la ieșirile cu prietenii și la cumpărături. Pe de altă parte, atunci când o persoană nu face nimic este mai probabil să o găsim pe Facebook, Instagram și YouTube.”

Studiul Snapchat sugerează că această rețea este mult mai utilizată în situații sociale și – important din perspective de marketing – atunci când o persoană este la cumpărături. Aceste lucruri oferă oportunități de dezvoltare de brand prin metodele ei specifice, dar care, utilizate corespunzător, pot aduce rezultate frumoase.

Exemplul cel mai evident este folosirea Snapchat pentru oferte cu timp limitat, cu țintire geografică pentru a ajunge la oameni din apropierea magazinului tău. Aplicația permite țintire în funcție de zonă și categorii de locație – acestea din urmă permit brandurilor să țintească locuri cum ar fi plaje sau baruri dintr-o anumită zonă pentru a face reclamele mai relevante.

Având în vedere faptul că utilizatorii Snapchat sunt mai activi la evenimente sau la cumpărături oferă opțiuni relevante de țintire pentru promoții, acest lucru fiind valabil în special în cazul persoanelor tinere.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl