Twitter îți poate prezice comportamentul, chiar dacă nu îl folosești

Avem vești proaste pentru cei care nu folosesc rețelele sociale pentru a își păstra intimitatea – un nou studiu a revelat faptul că datele tale confidențiale nu sunt în siguranță nici dacă te ferești de social media. Rezultatele cercetătorilor de la Universitatea din Vermont arată că „intimitatea în social media este ca fumatul pasiv – este controlată de către cei din jurul tău.”

S-au folosit date de la aproximativ 14 000 de utilizatori de Twitter, cercetătorii analizând informații despre conținutul postărilor acestor persoane. A fost descoperit faptul că, folosind informații din tweeturile a câteva contacte (8 sau 9), este posibilă prezicerea tweeturilor unei persoane ca și cum i s-ar fi analizat propriul feed. Asta înseamnă că este posibil să prezici tweeturile cuiva fără a avea acces la profilul lui, doar studiing postările prietenilor.

Și mai îngrijorător, comportamentul celor care și-au dezactivat contul de Twitter sau care nu au avut niciodată poate fi prezis în același mod. Dacă prietenii tăi sunt pe Twitter, datele lor pot conduce la o predicție cu o precizie de 95% a comportamentului tău viitor în platformă.

Matematicianul James Bagrow, principalul autor al cercetării, indică faptul că crearea unui cont pe o rețea socială implică o mai mare responsabilitate decât se bănuia: când te înscrii pe Facebook sau Twitter nu oferi doar informațiile tale, ci și pe cele ale prietenilor.

În această cercetare s-a pus întrebarea dacă oamenii fac alegeri individuale în ceea ce privește confidențialitatea. În mod tradițional, utilizatorii știu că oferă o parte dintre datele lor pentru a putea folosi gratuit un serviciu pe care ei îl găsesc util. Aceste rezultate arată că intimitatea este problematică și că un individ nu poate să controleze felul în care informațiile lui se propagă prin social media. Chiar dacă nu ai cont pe nicio rețea socială, încă este posibil să fii profilat prin intermediul prietenilor, iar companiile și guvernele să aibă acces la informații despre afilierea ta politică, convingeri religioase, obiceiuri de cumpărare ș.a.

„Nu ai unde să te ascunzi de o rețea socială” spune Lewis Mitchell, co-autor al studiului. Bagrow confirmă: „O persoană nu deține controlul complet asupra intimității sale pe platformele sociale. Prietenii au un cuvânt foarte important de spus!”

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl