5 lecţii de social media de la Ford

Iată cinci dintre cele mai importante lecţii de social media de la Scott Monty, director global de social media al companiei Ford Motors, lecţii pe care el şi echipa sa le-au învăţat în ultimii ani.

1. Dacă ai un produs bun, lasă la o parte frica şi lasă-i pe alţii să îţi spună povestea.

Una dintre primele campanii de social media ale Ford a fost Mişcarea Ford Fiesta, în 2009. Într-o încercare de a creea buzz în jurul maşinii în Statele Unite, Ford a dat la 100 de oameni conectaţi digital o Fiesta, timp de 6 luni. Fiecare a trebuit să creeze un video tematic în fiecare lună, dar şi să prezinte pe social media timpul lor petrecut cu maşina. Ford apoi a postat conţinutul în timp real, needitat şi nefiltrat, ca un gest prin care li se oferea brandul consumatorilor.

Monty spune că au făcut asta cu încredere, pentru că aveau produsul în spate. Iar rezultatele au arătat aşa: campania a avut 132.000 de oameni care au vrut informaţii suplimentare, dintre care 82% nu erau clienţi Ford, iar 30% erau sub 25 de ani.

2. Social media nu este o campanie, este un angajament. Mereu trebuie să fim acolo.

Ford a creat propriul Social Hub, ca un loc în care fanii şi clienţii să găsească informaţii, să interacţioneze cu alţi useri şi să poată da feedback şi sugestii despre brand. Dintre toate ideile date de utilizatori, Monty spune că 40% dintre ele ori există deja la automobile, ori sunt în lucru. Ford a creat şi un sistem de mărci, din care userii pot selecta mărcile care contează pentru ei şi le pot apoi distribui pe reţelele lor de social media. Ford poate astfel să îşi targeteze audienţa şi să distribuie conţinut relevant, bazat pe tipurile de mărci selectate de utilizatori.

3. Integrarea completă a mediei plătite, deţinute şi câştigate poate avea un impact semnificativ.

În 2010, Ford a vrut să lanseze noul Explorer într-un mod nou. Aşa că s-a folosit de Facebook pentru a le arăta fanilor că ei fac lucruri într-un mod diferit. Până la lansarea oficială, Ford a dat câteva detalii, interviuri cu echipa de design şi cu scene behind-the-scenes cu inginerul şef. În plus, au fost tot felul de evenimente prin care Ford şi-a putut securiza media căştigată, la fel ca şi publicitatea digitală targetată. Echipa de marketing a Ford a integrat complet media platită (publicitatea platită), cu cea deţinută (social media) şi cu cea câştigată (prin intermediul evenimentelor atractive). Rezultatul: în ziua lansării, Ford a primit 100 de milioane de impresii pe social media, 400 de milioane de căutări şi a atins 66 de milioane de americani.

4. Oamenii se conectează cu personalităţi, nu cu funcţii ale produsului.

În 2011, Ford a vrut să schimbe percepţia despre Focus, “maşina de închiriat pe care nimeni nu o vrea”, după cum spune Monty. Ei au apelat la o păpusă vorbitoare portocalie, numită Doug, şi la amicul său John şi a angajat regizori TV de succes pentru a realiza o serie de video-uri care au atins o audienţă formată, în principal, din bărbaţi de 20 de ani. Ideea: vorbeşte limba clientului, fii conștient de tine şi încearcă să distrezi. Rezultatele au fost palpabile: video-urile au avut peste 4 milioane de vizualizări şi a fost o îmbunătăţire de 77% a opiniei despre Focus, cu o rată de apreciere de 61%.

5. Îmbrăţişează platformele pe care audienţa ta le foloseşte.

Ford a creat încă o serie web, anul trecut, intitulată “Escape My Life”, în care unei actriţe care joacă rolul unui asistent de producţie i-a fost dat un nou Ford Escape. Dar această mașină a venit cu un specialist de produs enervant, care o urmărea peste tot. Cele 8 filmulețe au fost distribuite pe YouTube și Tumblr, dar și pe alte canale media plătite. În plus, specialistul de produs, Barry, are propriul său blog pe Tumblr, în care crează pamflete și discută despre zombi, unde a strâns 19.000 de impresii. Per total, campania a atins 1.5 milioane de vizite, cu o audiență foarte mare pe Tumblr.

Aceste lecții au fost publicate pe blogul Salesforce Marketing Cloud.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0