Cum moare o relaţie pe Facebook

Walter Wood și Patrick Cederberg au renunțat amândoi la Facebook în urmă cu aproape un an. ”Am simțit că am dezvoltat o adicție nesănătoasă de a ține secrete și de a merge pe burtă”, spune Cederberg, care are 23 de ani. Seara târziu, se trezea holbându-se la ecranul computerului său, dând click, nepăsător, de pe o pagină pe alta. ”Am ajuns pe pagina de Facebook a unei fete din Bangladesh și am devenit nervos, pentru că nu am putut să îi văd profilul.”

”Chiar nu văd care sunt plusurile”, spune Woodman, care are 22 de ani. El simte lipsa de încredere printre amicii săi – ”Tu încerci doar să fii super cool când spui că nu ai Facebook”, dar, încearcă el să explice, ”nu sunt o persoană foarte publică.”

Atitudinea celor doi cu privire la social media s-a schimbat dramatic în câțiva ani, de când erau adolescenți, și și-au arătat criticile în mod fățiș într-un film de scurt metraj de 7 minute, care se numeste ”Noah” și care a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto la jumătatea acestei luni. Întreaga poveste se desfășoară pe ecranul computerului personajului principal, un senior de liceu, care se numește Noah, şi care schimbă frenetic de pe un site porno pe Facebook, apoi pe Skype, iTunes și Chatroulette. Văzând monitorul în timp ce Noah se uită la el, începi să simţi senzația voayoristică a urmăririi, hărțuirii pe Facebook – este deopotrivă fascinant și toxic. Woodman și Cederberg au vrut să prezinte un tablou mai realistic al tehnologiei decât cel pe care îl văd în mod normal în filme, cu ”personaje care tastează foarte repede sau google-esc într-un mod ciudat”, spune Cederberg, pentru că ”noi am crescut cu computerul”.

Cei doi s-au întâlnit în cel de-al doilea an de studiu la Ryerson University din Toronto, specializarea film. ”Noah” a fost proiectul lor de compoziție și prima lor incursiune în partea regizorală. ”Ne-a costat 300 de dolari să îl facem – bere și pizza”, a spus Cederberg. În perioada în care au început să filmeze povestea, cei doi au petrecut ore împreună surfând pe Chatroulette, un site de dating la întâmplare, ca o ruletă rusească, creat de un adolescent din Rusia care a renunțat la liceu. (Site-ul are o reputație proastă din cauza aparițiilor frecvente ale bărbaților care își arată părțile genitale.) Dar, anonimatul îi dă un farmec aparte lui Chatroulette.
”Chatroulette este antidotul perfect pentru Facebook”, spune Woodman, ”Facebook expune tot și nimic despre tine, în același timp, în vreme ce cu Chatroulette te poți ascunde în spatele nonentității sale. Este acel tip de pericol care este necesar pentru o conversație sinceră.”

În film, Noah o urmărește pe iubita sa, Amy, pe Facebook și, având tot mai multe suspiciuni cu privire la fidelitatea sa, se loghează pe contul său pentru a-și confirma cele mai mari temeri. După ce îi arată dispreț pentru gestul făcut – blocându-i accesul pe pagina sa – el se refugiază în discuții de o sinceritate dezarmantă cu diverși străini de pe Chatroulette.

Emoțiile lui Noah pare că sunt legate complet de social media; aceste interacțiuni online sunt sursa lui atât de angoasă, cât și de eliberare. ”Pot să devin destul de nevrotic. Am tendința să analizez prea mult lucrurile”, spune el. Woodman mi-a spus că cea mai întâlnită reacție pe care el și Cederbeg au avut-o pentru film este ”Oo, Dumnezeule. Asta mi se întâmpla mie acum 5 ani.”
”Oamenii sunt atât de izolați atunci când sunt în fața computerului”, a adăugat el. ”Sunt toate aceste lucruri care devin normale, ca răsfoitul albumelor foto ale cuiva. Dar nimeni nu şi-a dat jos vălul şi nu s-a întrebat ”Ce înseamnă asta?” sau ”De ce facem noi asta?””.

Un studiu recent realizat de Centrul Pew Research a descoperit că adolescenţii sunt foarte prudenţi cu share-uitul excesiv, cu postările dramatice sau creşterea prezenţei adulţilor pe Facebook. Dar ei continuă să folosească reţeaua, pentru că este crucial pentru viaţa lor socială. 19% dintre adolescenţi postează update-uri, poze sau alt tip de conţinut pe care ulterior îl regretă, iar 74% au şters oameni din cercul lor de prieteni de pe reţea. În plus, mai bine de 60% postează dacă sunt sau nu într-o relaţie.

Cel mai cunoscut studiu despre îmbolnăvirea relaţiilor pe Facebook se numeşte ”More Information than You Ever Wanted: Does Facebook Bring Out the Green-Eyed Monster of Jealousy?” (Mai multe informaţii decât ai fi vrut: Facebook scoate la iveală monstrul cu ochi verzi al geloziei? – trad. rom.). Publicată în 2009, lucrarea descrie ”o buclă a feedback-ului prin care gelozia sporită duce la creşterea verificării paginii de Facebook a partenerului” şi atenţionează că ”verificările stăruitoare au ca rezultat o expunere mai mare la informaţiile care provoacă gelozie” – un comentariu mai fără perdea sau un like curios de la un pretendent insistent.

La acest studiu se adaugă şi noile descoperiri făcute de Russell Clayton, doctorand la Şcoala de Jurnalism din cadrul Universităţii din Missouri, care a chestionat 205 utilizatori de Facebook despre conflictele din relaţie care au avut legătură cu Facebook. “Studiul nostru arată că cei care utilizează excesiv Facebook-ul cel mai probabil se conectează sau se reconectează cu alţi utilizaori Facebook, inclusiv cu foştii lor parteneri, ceea ce poate duce la infidelitate emoţională şi fizică“, spune Clayton, care adaugă: “Facebook poate fi o ameninţare pentru relaţiile care nu sunt cu adevărat mature.“
Aşa cum a fost pentru Noah şi Amy. După ce a vorbit cu viitoarea sa fostă iubită pe Skype, Noah a cerut sfatul prietenului său, cu username-ul kanye east, care i-a spus: “Uită-te în inbox-ul ei, acolo este casa infidelităţii“.

Recent, pentru a-şi promova filmul, Cederberg şi Woodman s-au reîntors pe Facebook, ca Noah şi Amy – “Ne-am făcut conturi false de Facbook, dar Facebook ni le-a şters“, spune Woodman. Aşa că şi-au refăcut conturile vechi. Cu toate astea, spune Cederberg, “Am încetat să mai folosesc Facebook ca un instrument de marketare a ego-ului meu“. Între timp, ei şi-au făcut conturi false pe Twitter cu numele protagoniştilor din film. 

Articol scris de Betsy Morais în The New Yorker
Traducerea şi adaptarea de Victoria Bidea

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0