5 tactici prin care să crești și să menții prezența online a business-ului tău

[dropcap]S[/dropcap]untem acaparați de tehnologie, asta e clar. Tot clar este și că business-ul nostru nu va putea supraviețui dacă nu îmbrățișăm tehnologia. Problema este că de multe ori nu știm de unde să începem? Se vorbește mult despre importanța prezenței unui business în online – printr-un site, pe platformele de social media, prin intermediul unui blog de companie etc. – dar toate acestea sunt extrem de greu de realizat într-un mod coerent, dacă avem un business mic și nu suntem vreun guru al marketingului.

”Una dintre principalele provocări ale unui business mic în termeni de influențare – sau chiar inițiere – a conversației online este că există pur și simplu prea multă informație”, spune Annie Tsai, autor al ”The Small Business Online Marketing Handbook: Converting Online Conversations to Offline Sales” (Ghidul marketingului online pentru business-urile mici: Transformând conversațiile online în vânzări offline – trad. rom.). ”Este dificil să știi de unde să începi, pe ce să te concentrezi și unde să investești banii și timpul pe care le ai. Și, așa cum sigur credeți, recompensele sunt pe măsură, dar dacă nu te conectezi cu consumatorii în modul potrivit și nu investești în canalele de social media potrivite, toate eforturile tale nu vor avea niciun impact sau, și mai rău, îți vor face un deserviciu.” Vedeți mai jos care sunt cele 5 tactici prin care vă puteți crește și menține prezența online.

Scoate scheletele din dulapul tău online

Dacă ești nou pe scena Internetului, s-ar putea să fii surprins să afli că el este familiar cu tine. Cu siguranță că măcar unul dintre nenumăratele directoare de business conține câteva informații despre business-ul tău, ceea ce se numește ”profil schelet”. Problema este că multe astfel de profiluri conțin informații incomplete și/sau incorecte. Același website s-ar putea chiar să aibă două sau mai multe profiluri diferite pentru același business. ”De aceea, prima sarcină de-a ta ar trebui să fie aceea de a căuta online business-ul tău. Apoi, fă o listă cu profilurile schelet pe care le găsești și notează fiecare rectificare care trebuie făcută. Majoritatea directoarelor online îți permit să te loghezi și să faci modificări”, spune Tsai.

Pune-te pe hartă

Cel mai probabil, ai identificat câteva profiluri schelet ale firmei tale atunci când ai căutat business-ul tău pe cele mai populare directoare online. Acum însă e timpul să le augmentezi strategic. În funcție de locația ta, identifică cele mai bune 3 directoare online pe care consumatorii le folosesc atunci când caută produsele sau serviciile pe care le oferi. Unele dintre cele mai utilizate astfel de site-uri în toată lumea sunt Yelp și Foursquare. Nu uita însă de motoarele de căutare Google, Yahoo sau Bing.

”Odată ce ai identificat cele mai folosite 3 directoare, creează-ți pe fiecare un profil de business”, spune Tsai. ”Pe lângă informațiile de bază, adaugă poze și o descriere a business-ului, care să spună o poveste potențialilor cumpărători. Acum, ești în poziția de a monitoriza și de a interacționa cu potențialii tăi consumatori. Ține minte că valoarea pe care o vei obține din reputația ta online depinde aproape în întregime de calitatea conectării tale cu clienții.”

E timpul pentru social media marketing

Doar dacă ai trăit cumva într-o peșteră până acum, nu știi cât de popular a devenit fenomenul de social media. Dar știi și că, folosite eficient, platformele de social media îți pot crește vizibilitatea business-ului? Dă-ți șansa să-ți prezinți business-ul într-un mod mai personal și să te conectezi cu clienții și potențialii clienți la un nivel mai profund. E timpul să îți creezi pagini de business pe cele mai populare platforme de socializare: Facebook, LinkedIn, Twitter sau Instagram. Dacă nu poți fi prezent pe toate, alege-o pe cea care e folosită mai mult de consumatorii tăi țintă. În plus, nu uita că zicala ”o poză face cât o mie de cuvinte” este foarte adevărată în mediul online. Este demonstrat faptul că un status update cu o poză pe Facebook generează aproape de 4 ori mai mult engagement decât un simplu text.

Ia în considerare să angajezi profesioniști

După ce ți-ai stabilit o prezență online de bază, nu mai există nicio limită în termeni de cât de implicată, creativă și extinsă poate fi interacțiunea ta cu clienții. Dar pentru a ajunge la un nivel înalt de interacțiune, va trebui să aloci mult timp și resurse, dar și să ai cunoștințe despre marketingul online. Astfel, ar trebui să te gândești să angajezi o firmă care să se ocupe de servicii de social media marketing, dar și de SEO, pentru a ști că ești cât mai sus în pagina de căutări de pe unul sau mai multe motoare de căutare. Dacă nu vrei să apelezi la o firmă, te poți gândi să aduci în echipa ta oameni care să se ocupe full time de aceste sarcini.

Nu risipi banii

Într-un aspect important, stabilirea și creșterea prezenței online nu diferă prea mult de stabilirea și creșterea prezenței în offline: și într-un caz, și în celălalt, trebuie să știi cum și pe ce să cheltui banii. ”Mai ales la început, să îți dai seama cât de mult ar trebui să aloci marketingului online poate fi destul de complicat”, spune Tsai. Ar trebui să vă faceți o listă cu canalele în care doriți să investiți și apoi să vă gândiți care dintre acestea ar fi cel mai eficient – faceți un mic research înainte. Nu vă aruncați din prima la un buget enorm, ci ați putea investi câte puțin în mai multe direcții, pentru a testa care vă aduce cele ma bune rezultate. ”Nu vă speriați că trebuie să faceți toate astea de unul singur”, adaugă Tsai. ”Căutați în companie angajați care au abilități în această direcție și care doresc să se ocupe și de astfel de proiecte.” În plus, nu vă fie teamă să încercați și să vă lăsați mintea să gândească ”out-of-the-box”. Numai încercând, și uneori greșind, veți putea avea cele mai bune rezultate.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0