9 tipuri de postări de evitat în social media

Cel mai mare neajuns al unei postări, să-i zicem nefericite, este că poate duce în derizoriu toată munca depusă pentru crearea sau menținerea credibilității online a unui brand. Nimeni nu își dorește acest lucru, așa că am alcătuit o listă cu 9 tipuri de postări pe care nu ar trebui să le faci pe o rețea socială.

1. Promovarea insistentă a propriilor produse

Ceea ce contează cel mai mult într-o strategie este să oferi conținut valoros audienței tale. Unele branduri fac greșeala de a crede că ce e important pentru ei este, de asemenea, important pentru audiență, ceea ce se traduce în mesaje de „cumpără, cumpără, cumpără!”, în loc să ia în considerare ce contează cu adevărat pentru oamenii la care vor să ajungă.

În loc să folosești platformele sociale pentru a transmite mesaje ca cele de mai sus trebuie să te alături conversațiilor existente. Vezi despre ce discută audiența, citește ce scriu influencerii și formulează-ți conținutul pentru a rezolva problemele identificate. Poți folosi regula 5-3-2: 50% distribui conținutul altora, 30% îți creezi propriul conținut relevant și 20% ar trebui să fie conținut amuzant și relaxat care umanizează brandul.

2. Conținut politic sau religios

Religia și politica sunt subiecte de care oamenii se simt foarte atașați. De fiecare dată când postezi conținut care se referă direct la acestea, există riscul de a nu fi pe placul întregii audiențe – ceea ce poate însemna în cel mai bun caz irelevanță, iar în cel mai rău, discurs ofensiv.

Dacă nu reprezinți o organizație politică/religioasă (dar chiar și atunci trebuie să ai grijă), evită să postezi orice lucru care poate deveni controversat pentru a nu îți supăra urmăritorii. Încearcă să găsești un „teren” neutru înainte să publici o astfel de postare.

3. Postări virale irelevante

Pare tentant să distribui cea mai nouă memă virală atunci când duci lipsă de postări și de timp. Însă este foarte probabil ca urmăritorii tău să o fi văzut deja. În loc să faci asta poți să faci un plan editorial pentru a te asigura că ceea ce postezi este relevant.

4. Conținut negativ sau denigrant

Părerile despre clienți sau competitori nu trebuie menționate pe rețelele sociale. Dacă primești comentarii negative nu trebuie să răspunzi cu aceeași monedă. Dacă îi tratezi pe oameni cu respect și le vorbești politicos (chiar în privat, dacă este posibil) poți chiar să îi transformi în clienți.

5. Postări cu greșeli de scriere sau de gramatică

Profilurile de pe rețelele sociale, la fel ca site-ul tău, sunt vitrinele tale virtuale. Dacă faci o greșeală în conținut, chiar dacă e un simplă tastare eronată sau o gafă gramaticală, acest lucru poate arăta că nu îți pasă de audiență. Atunci când îți creezi conținutul asigură-te că recitești și corectezi textul înainte de a-l publica. Sau poți ruga un coleg să facă acest lucru.

6. Conținut inconsistent

Profilurile social media sunt o extensie a brandului tău și, chiar dacă ești limitat de formatul platformelor pe care postezi, ai în continuare controlul creativ asupra tonului și vocii de brand. Atunci când îți faci planul de conținut acordă atenție caracteristicilor acestuia. Gândește-te ce ar spune brandul tău și cum ar face asta. Asigură-te că conținutul nu se abate de la acest stil.

7. Același mesaj pe toate rețelele sociale

Chiar dacă încerci să menții o voce de brand consistentă, este o greșeală să postezi același lucru pe toate platformele sociale. Fiecare rețea este diferită prin prisma persoanelor care le folosesc, iar fiecare audiență apreciază tipuri diferite de conținut. LinkedIn, de exemplu, e bazat mai mult pe text și pe cadrul formal, Instagram e preponderent vizual, iar Twitter e pentru postări scurte și animații.

Gândește-te la ce tipuri de conținut se potrivesc cel mai bine rețelei pe care vrei să postezi. Chiar dacă spui același lucru, fă-o în stilul caracteristic platformei vizate.

8. Conținut pentru care nu creditezi autorul

Nu este nimic în rău în a distribui conținutul altor oameni, acest lucru este recomandat. Însă există destul de multe branduri care copiază conținutul direct de la alții, fără a da numele autorilor. Acest lucru se aplică de la citate inspiratoare până la imagini – ultimul caz fiind destul de neplăcut pentru că pot fi încălcate drepturi de autor, ceea ce poate duce la procese și timp/bani pierduți.

Data viitoare când vezi conținut care crezi că merită distribuit, folosește-l ca pe o oportunitate de crea legături personale. Folosește butonul de distribuire, astfel încât sursa să fie inclusă automat în postare. Dacă, cumva, acest lucru nu este posibil, poți pune conținutul pe pagina ta, neapărat menționând sursa în descriere.

9. Conținut cu prea multe hashtaguri

Hashtagurile sunt utile – măresc vizibilitatea conținutului tău și îl fac mai ușor de distribuit. Totuși, dacă îți umpli conținutul cu aceste semne, mai ales dacă sunt și irelevante, îți vei face postările greu de parcurs și vei dilua importanța celor importante. Înainte de a posta documentează-te cu privire la hashtagurile relevante pentru tine și pentru ceea ce postezi.

În concluzie

Atunci când trebuie să postezi în mod regulat pe rețelele sociale este ușor să aluneci către practici dăunătoare, iar unele branduri fac greșeala de a posta orice conținut (slab) în loc să nu posteze nimic. Însă folosirea acestor tipuri de postări enumerate mai sus poate aduce mari deservicii companiei și trebuie evitate cu orice preț.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl