Scade engagementul pe Instagram?

Instagram este una dintre cele mai populare platforme ale momentului, cu tot mai multe branduri care se înghesuie să profite de Stories și de mișcarea rețelei către comert. Însă este posibil ca toate aceste acțiuni să facă să scadă engagementul pe Instagram?

Acest lucru este posibil. La sfârșitul lui 2017 Instagram raporta că are 25 de milioane de companii active în platformă. Deși nu au mai fost raportate alte cifre de atunci, ne putem imagina că acest număr a crescut – iar odată cu aglomerarea feedurilor cu conținut de brand engagementul, per total, scade – pentru că utilizatorii petrec tot atât timp ca până acum în rețea.

Un studiu nou ne arată și cât scade engagementul pe Instagram. Trust Insights a analizat peste 1.4 milioane de postări (nu includ Stories) de la peste 3600 de profiluri de brand pentru a vedea ratele de interacțiune. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, acestea sunt în scădere, lucru care se datorează, evident, competiției în creștere.

engagementul pe Instagram

Problema cu creșterea Instagram, cel puțin pentru companii, este că într-un final vom vedea aceleași trenduri ca pe Facebook. Acesta din urmă a început prin a oferi brandurilor mult reach organic, pe care l-au diminuat cu timpul până în punctul în care a devenit dificilă menținerea comunicării cu audiența fără a avea un buget.

Justificarea Facebook este că oamenii vor să vadă mai mult de la prieteni și mai puțin de la branduri, dar beneficiul secundar al companiei este că le obligă pe companii să plătească pentru reach. Același lucru s-ar putea întâmpla și pe Instagram – chiar dacă e adevărat că oamenii intră pe platformele sociale pentru a vedea conținut de la familie și prieteni, faptul că 80% dintre utilizatori urmăresc și companii sugerează că conținutul de brand este de asemenea apreciat. Poate Instram să ofere aceeași justificare pentru reach-ul scăzut și să crească nevoie de afacerilor de a plăti reclame?

În 2016, Mark Zuckerberg a discutat despre strategia de monetizare a companiei, vorbind despre procesul în 3 etape care stă la baza ei:

1. Fă un produs pe care oamenii să-l iubească

2. Facilitează utilizarea funcțiilor de către afaceri (gratuit)

3. Oferă posibilități adiționale pentru companii pentru a-și mări prezența și audiența

A treia etapă nu spune nimic despre limitarea celei de-a doua, deși este logică, iar faptul că se menționează „gratuit” înseamnă că, la un moment dat, brandurile vor fi nevoite să plătească. Acea etapă ar putea fi, de fapt, al patrulea element – limitează activitatea organică pentru a maximiza profitul. Având în vedere acest lucru, descoperirile studiului de față nu sunt surprinzătoare, ba chiar nu doar profilurile de brand sunt afectate. Influencerii au parte de același „tratament”, ceea ce face dificilă evoluția marketingului pe platformă.

engagementul pe Instagram

Așadar, ce facem pentru a crește engagementul pe Instagram? Trebuie să ne concentrăm în continuare pe conținut atrăgător pentru audiență. Nici nu e nevoie să ajungi la toți oamenii, îți trebuie doar cei care au cea mai mare probabilitate să cumpere ceva de la tine. Maximizarea reach-ului este o cale de a capta cât mai mulți potențiali clienți, dar axarea pe audiența țintă poate crește interacțiunile și, într-un final, vânzările pentru că vei avea o comunitate mai unită.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl