Cât ai plăti pentru folosirea de aplicații populare?

Cât ai plăti pentru folosirea de aplicații populare dacă acestea ar fi nevoite să impună plata unui abonament? Această întrebare a apărut tot mai des începând cu anul trecut, oamenii sugerând alternative la modelul de business folosit de Facebook în prezent, care se bazează pe publicitate. Această întrebare a apărut din dorința oamenilor de a se simți mai în siguranță – până la urmă, dacă platforma nu colectează date nu ai de ce să îți faci griji pentru folosirea lor în feluri nepotrivite.

Mark Zuckerberg a declarat de nenumărate ori că Facebook va fi întotdeauna gratuit, adică finanțat de advertiseri. Însă care ar fi suma potrivită pentru un astfel de serviciu dacă ar trebui să plătim lunar? Pentru YouTube cât ai plăti? Dar pentru Google Maps?

O echipă din cadrul McGuffin Group a făcut un studiu pe 2000 de persoane care folosesc astfel de aplicații pentru a vedea unde se plasează aceștia. Rezultatele sunt interesante.

După cum se poate vedea, YouTube este aplicația pentru care oamenii ar plăti cel mai mult – cel puțin 4$ pe lună. Pe următoarele poziții se află Google Maps și Drive. Facebook s-a clasat pe poziția a patra, în ciuda faptului că este aplicația pentru care ar plăti cel mai mic număr dintre utilizatori.

Desigur, trebuie luată în considerare și ponderea dintre utilitate și distracție. După cum se poate vedea, LinkedIn are un preț potențial mai mare decât Instagram sau Snapchat sau Twitter, ceea ce arată că oamenii găsesc această rețea într-adevăr utilă. WhatsApp are cel mai mare număr de utilizatori care ar plăti pentru ea, ceea ce arată valoarea acesteia ca instrument de comunicare.

Cercetătorii de la McGuffin mai spun că femeile ar plăti mai mult cu 20% pentru Google Maps, Facebook și Pinterest, iar mileniali ar plăti mai mult cu 78% pe Instagram decât părinții lor.

Întrebarea pusă de către cei care au făcut studiul este foarte interesantă – dacă ar trebui să plătești ca să poți folosi aplicații populare, care dintre acestea oferă cel mai bun raport cost-beneficiu în viața de zi cu zi. Punând un preț pe fiecare platformă ne poate face să ne gândim mai mult la modul în care le utilizăm.

Nu există indicii că aceste platforme vor implementa vreodată abonamente, dar ca experiment este de luat în considerare. Poți vedea întregul studiu aici – https://www.mcguffincg.com/what-consumers-would-pay-for-popular-free-apps/.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl