Cum să obții mai mult engagement pe orice rețea socială

Vrei să ai mai mult engagement în social media? Te întrebi cum să menții o conversație cu urmăritorii? Iată câteva sfaturi cu care să îți faci postările mai interesante pentru audiență.

Cele 3 reguli de bază pentru mai mult engagement în social media

Înainte de a intra în detalii, să ne asigurăm că avem bazele comunicării pe rețelele sociale. Fără acestea, comunicarea poate fi sortită eșecului.

Fii consistent!

Dacă ai tot auzit acest lucru, motivul este dat de importanța lui foarte mare. Trebuie să creezi conținut în mod constant pentru ca oamenii să aibă cu ce să interacționeze. Astfel le creezi încredere – de ce le-ar păsa oamenilor de tine dacă ție nu îți pasă de ei? De asemenea, creearea constantă de conținut te ajută să le creezi urmăritorilor un obicei.

Dacă tu și prietenii tăi plănuiți să luați cina în oraș, care sunt șansele să vă întâlniți în același loc și la aceeași oră (fără a fi vorbit dinainte)? Același lucru este valabil și în online. Dacă postezi mereu în aceleași momente ale zilei oamenii vor apărea în acele momente.

Pune întrebări precise!

De multe ori marketerii cred că pun întrebări pentru a genera engagement, fără a avea rezultatul dorit. Dacă nu pui întrebările corecte este probabil că oamenii nu vor răspunde. Dacă spui „Ce părere aveți despre asta?” s-ar putea să nu ai prea multe interacțiuni; încearcă „Crezi că am dreptate să greșesc în legătură cu…?”

Oamenii sunt ocupați și distrași de zeci de lucruri. Probabil ei fac mai multe lucruri în timp ce citesc postarea ta, astfel încât trebuie să te asiguri că ești conștient de asta și pui întrebări specifice.

Include o glumă!

Uneori e momentul să lăsăm formalitățile la o parte, să evităm limbajul de lemn și să folosim limbajul din zilele noastre. Un strop de umor îți poate aduce mai mult engagement pentru că oamenii reacționează la lucruri care îi fac să simtă ceva. Învățatul este util. Dacă te și distrezi în timp ce înveți, e perfect!

Alte 6 sfaturi pentru mai mult engagement pe rețelele sociale

1. Creează o atmosferă exclusivistă

Trebuie să îi faci pe oameni să se simtă speciali, să simtă că se află într-un loc doar al lor, astfel vor interacționa mai mult. Un mod prin care poți face asta este să dai un nume audienței tale – exemplu de la Jill și Josh Stanton (Screw the Nine to Five) care și-au numit audiența Scroupies (Groupies of the Screw). Jill face referire la Scroupies în conținutul ei, iar comunitatea se identifică cu acest nume, acest lucru creând mai multă comunicare.

Un alt mod de a crea o atmosferă exclusivistă este repetarea anumitor teme de-a lungul postărilor tale. Acest lucru ajută la integrarea personalității proprii în conținut. Oamenii se identifică cu o temă, așa că, după un timp, ei singuri vor aduce acea temă în discuție.

2. Încurajează conversația cu declanșatori ai audienței

Pentru a avea tipul de engagement care vine de la sine (adică pentru care nu trebuie să muncești prea mult) va trebui să folosești declanșatori de audiență. Aceștia se folosesc de preferințele personale ale audienței și transformă conținutul educațional în conversațional.

Exemple:

 – folosește animăluțe în postări – toată lumea îndrăgește câinii sau pisicile;

 – folosește teme vizuale – folosește un element vizual repetitiv în conținutul tău (ex. taco în matematică, în loc de 1+1=2 va fi 1 taco + 1 taco = 2 taco)

 – pune accent pe cuvinte inventate de comunitate – ex. poți numi „certurile” din mașină „carguments”, pe cele la cafea „coffeeguments”

3. Folosește indicii emoționale!

Toți oamenii sunt conduși de emoții. Acționăm în funcție de ceea ce simțim. De aceea storytellingul este cea mai veche formă de comunicare. Engagementul este bazat pe emoție – nimic nu se întâmplă fără aceasta.

4. Folosește gamificarea!

Gamificarea este un mod simplu și amuzant de a crea mai mult engagement. O femeie a întrebat la un moment dat ce să facă într-o situație frustrantă. Făcea clipuri live în social media, însă intra foarte mult zgomot de afară în camera ei. Aceasta locuiește în San Francisco și își folosește propriul apartament pentru a filma.

Într-o zi cineva dezmembra mobilă chiar în dreptul ușii ei. Se simțea atât de neprofesionistă! Însă era momentul potrivit pentru gamificare. Așa că a început să întrebe audiența: „Ce se întâmplă afară? Să fie o mașină de pompieri sau o canapea este tăiată în două? Prima persoană care răspunde corect câștigă! Poți juca trivia cu urmăritorii și folosi subiecte de interes ca răspunsuri pe care aceștia să le ghicească. Sunt mai multe feluri prin care poți crea mai mult engagement prin gamificare, ai nevoie doar de o idee bună.

5. Invită la împărtășirea de păreri

Scenariul ideal pentru o comunitate dedicată este atunci când oamenii vorbesc între ei, nu doar cu tine. Încurajează-i pe aceștia să vorbească unii cu alții; poate sunt oameni din același oraș sau cu pasiuni comune. Cu cât audiența ta creează mai multe conversații, cu atât crește engagementul și încrederea.

Ai o sumedenie de oameni inteligenți care te urmăresc, permite-le să își spună părerea să își arate expertiza într-un anumit domeniu. Oamenilor le place acest lucru deoarece văd că le pasă și nu produci conținutul doar pentru beneficiul personal.

6. Nu opri conversațiile

Una dintre marile greșeli pe care oamenii le fac atunci când vine vorba de engagement este să oprească o conversație înainte de a începe. Atunci când cineva spune „Super video!” sau „Un articol grozav”, ce tinzi să spui? Cei mai mulți spun „Mulțumesc”. Însă ai putea adăuga și „Ce ți s-a părut cel mai interesant?” Astfel încurajezi conversația în loc să o oprești.

Sfat bonus pentru live video – atunci când faci clipuri live se va întâmpla destul de des să ai vizitatori noi. Le poți cere să se prezinte în comentarii. După ce i-ai salutat îi mai poți întreba din ce țară sunt sau să spună ceva despre ei.

Concluzie

Știm cu toții că în social media ai nevoie de engagement pentru a „împinge” algoritmul în direcția pe care o dorim. Dacă deja creezi conținut pe care oamenii îl apreciază, însă nu primești comentarii sau interacțiuni, încearcă sfaturile de mai sus și cu siguranță vei avea mai mult engagement.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl