Cum să îţi construieşti brandul personal în social media

[dropcap]Î[/dropcap]ntr-o lume condusă de social media, şi noi, oamenii, am devenit branduri. Tot ceea ce spunem sau facem pe reţelele de socializare vorbeşte celorlalţi despre cine suntem noi, pentru că activitatea de social media este o versiune 2.0 a comunicării nonverbale.

Astfel, trebuie să fii conştient că fiecare acţiune online publică – Like, Share, Pin, Retweet etc. – pe care o faci contribuie la crearea brandului tău personal. În acest caz, cum poţi fi sigur că îţi construieşti un brand personal bun prin intermediul social media? Iată câteva sugestii care te-ar putea ajuta să-ţi construieşti imaginea dorită.

Facebook

Există o vorbă care spune: Dacă nu ai Facebook, nu exişti! E clar o exagerare, dar arată cât de populară este această reţea de socializare în rândul oamenilor de toate vârstele. Astfel, întrebarea este cum poţi să utilizezi Facebook-ul pentru a te poziţiona ca o autoritate într-un domeniu sau într-o industrie?

Publică informaţii folositoare pe un ton prietenos! Dacă într-adevăr vrei să începi să fii cunoscut pentru expertiza ta într-un anumit domeniu, trebuie să arăţi că ştii multe lucruri despre acel domeniu. Caută bloguri din industria ta şi începe să vorbeşti despre ele. Educarea altor oameni este o modalitate excelentă de a construi fundaţia unei autorităţi. Dar reţine că nu toţi prietenii tăi de pe Facebook vor fi interesaţi de profesia ta, de munca ta, aşa că încearcă nu îi inunzi cu informaţii care nu îi interesează.

Dacă chiar vrei să te concentrezi pe propriul brand şi pe industria din care faci parte, ar trebui să te gândeşti să îţi creezi o pagină, în care să îţi construieşti o comunitate de oameni ca şi tine, care ar fi interesaţi de informaţiile pe care tu vrei să le transmiţi. Sau ai putea să cauţi sau să faci un grup pe Facebook, în care sunt oameni care activează în același domeniu ca şi tine şi în care poţi găsi sau posta conţinut profesional. Combinând aceste sugestii, vei reuşi să îţi creezi o voce credibilă în domeniu şi nu îţi vei plictisi nici prietenii.

Twitter

Twitter este un canal extraordinar pentru distribuirea blogurilor, articolelor din presă sau pentru a interacţiona cu oameni care au aceleaşi interese. Dar încearcă să nu fii un robotwitter, adică nu doar să distribui lucruri scrise de alţii, ci încearcă să foloseşti cele 140 de caractere pentru a-ţi spune şi propria părere.

Asigură-te apoi şi că foloseşti hashtag-uri potrivite, pentru ca tweet-urile tale să poată fi găsite uşor. Una dintre cele mai bune tactici de a-ţi construi un brand personal pe Twitter este să participi la Tweet Chats – acestea se întâmplă mai ales la webinarii, dar poţi găsi şi Tweet Chat-uri de sine stătătoare precum #Brandchat.

Tweet Chat-urile îţi oferă practic o platformă prin care te poţi conecta cu oameni ca şi tine, cu care poţi discuta diferite subiecte. Cu cât participi mai mult la astfel de discuţii, cu atât îţi poţi creşte credibilitatea şi vizibilitatea. Construirea unui brand personal pe Twitter înseamnă însă să aloci timp şi efort, dar dacă o faci cum trebuie, chiar poţi câştiga o mulţume de followers.

Google+

Am spus de atâtea ori că, din păcate, Google+ este prea puţin utilizată. Dacă facem o comparaţie cu alte reţele de socializare, Google+ ar putea părea ca un oraş fantomă, însă ar trebui să ştii că pe Google+ poţi găsi unii dintre cei mai buni profesionişti.

Comunităţile de pe Google+ sunt foarte bune pentru identificarea unor nişe, în care fie poţi începe o conversaţie, fie poţi participa la una. Însă, Google+ este ca oricare altă reţea de socializare – trebuie să postezi des (zilnic ar fi ideal), să postezi lucruri interesante pentru audienţa ta şi nu uita să incluzi în postările tale hashtag-uri relevante.

Un lucru de care trebuie să ţii cont în construirea unui brand personal pe Google+ este Google Autorhip. Asigură-te că îţi setezi Google Autorship, astfel încât Google să te poată recunoaşte ca un autor bine informat, care postează conţinut relevant şi de calitate.

LinkedIn

LinkedIn ar trebuie să fie fundaţia pe care să îţi construieşti brandul personal. Aici este locul în care trebuie să publici articole din industrie, să participi la discuţii şi să îţi postezi opiniile la conţinutul postat de alţii.

Una dintre cele mai bune funcţii pe care le are LinkedIn este posibilitatea de a susține (endorse – eng) şi de a recomanda alţi oameni. Primirea de recomandări şi „endorsments” îi ajută pe cei care îţi văd profilul să îşi dea seama de abilităţile tale.

Astfel, ar fi o mare greşeală să nu te foloseşti de LinkedIn, pe care să fii mereu activ, nu numai atunci când îţi cauţi un job. E adevărat, poate nu e atât de distractiv ca alte canale de social media, dar LinkedIn este platforma în care liderii se nasc şi evoluează.

Indiferent dacă vei folosi toate aceste canale sau doar unul, trebuie să mai ştii ceva foarte important, pentru a avea succes: Fii plăcut şi nu exagera! Nimănui nu îi plac lăudăroşii, neciopliţii sau cei care share-uiesc foarte mult conţinut. Aşa că, în social media cuvântul de ordine este: moderaţie.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0