Cum se adaptează influencerii la schimbările Facebook, Instagram şi YouTube

Influencerii sunt peste tot – îi vedem în newsfeed-uri, la televizor şi în media în general. Recent, New York Times a publicat câteva articole pe tema fenomenului influencer-ilor social media. Înainte, acest subiect putea fi întâlnit doar în publicaţiile de specialitate.

Aparent, influencerii sunt pe val şi se vor menţine aşa multă vreme. Am fi tentaţi să credem că platformele de socializare pe care aceşti influenceri au muncit din greu pentru a strânge public, conţinut şi interacţiune ar dori să creeze un mediu favorabil influencer-ilor. Şi totuşi, lucrurile nu stau chiar aşa.

În timp ce publicaţii precum revista Times acoperă tot mai mult subiectul “economiei influencer-ilor” iar brand-urile alocă buget pentru “influencer marketing”, trei platforme principale de socializare – Facebook, Instagram şi YouTube – au implementat schimbări care afectează în mod negativ impactul organic şi obţinerea veniturilor din punctul de vedere al influencer-ilor.

Schimbări pe Facebook:

Să începem cu Facebook. În ianuarie 2018, Facebook anunţa schimbări pe platformă care vor avea impact asupra Paginilor. Mai exact, a devenit mai dificil ca postările unei Pagini să ajungă la urmăritorii ei în mod organic. Presa a declarat faptul că aceste modificări sunt în detrimentul companiilor sau brand-urilor care folosesc Paginile pentru a ajunge la clienţi, dar că sunt benefice pentru influencerii care au parteneriate cu brand-urile, deoarece aceste schimbări nu îi vor afecta.

Acest lucru este total greşit. Influencerii, mai ales cei care lucrează constant cu brand-uri sau conţinut sponsorizat, folosesc Paginile, nu conturile personale de Facebook, pentru a publica conţinut care să ajungă la publicul lor ţintă. Prin folosirea Paginilor, influencerii pot folosi uneltele Facebook pentru a oferi partenerilor statistici.

Influencerii au observat schimbări asupra Paginilor înainte ca Facebook să le anunţe în ianuarie. Mulți influenceri au observat scăderi asupra impactului organic de până la 30%. Cum se descurcă aceştia cu reducerea impactului organic? Fac boost postărilor. Dacă un influencer a publicat o postare, acum este nevoie să facă boost post, adică să plătească Facebook pentru a scoate la înaintare aceste postări în faţa utilizatorilor, pentru a se asigura că îşi ating ţintele stabilite prin contract cu brand-urile.

Schimbările Instagram:

Facebook nu este singura platformă unde influencerii se lovesc de schimbări de algoritm. Şi Instagram a fost modificat.

Fără îndoială, influencerii au investit timp şi energie în ultimii ani pentru a strânge mulţi abonaţi pe Instagram. Conform unui studiu recent, 80% din influenceri spuneau că Instagram era platforma lor de socializare preferată.

Influencerii adoră Instagram, platforma oferindu-le posibilităţi multiple de a interacţiona cu urmăritorii. Pentru a se asigura că pot oferi în continuare statistici de campanie bune partenerilor pentru postările sponsorizate, mulţi influenceri folosesc un cont de afacere pe Instagram. De când Instagram şi-a schimbat algoritmul pentru conturile de afaceri, acesta funcţioneaza la fel ca pe Facebook. Astfel, dacă un conţinut partajat nu obţine interacţiune imediată, Instagram îl va arăta mai puţinor urmăritori.

Un Instagrammer cu aproape 200.000 de abonaţi mărturisea că a observat rata de interacţiune a postărilor pe Instagram scăzând cu o treime la începutul anului. Deşi numărul de abonaţi a crescut în mod constant în această perioadă, rata de interacţiune a scăzut enorm deoarece postările ei ajung la mai puţini utilizatori.

Aceste schimbări nu afectează doar influencerii. Şi brand-urile au observat o scădere a interacţiunii cu postările pe Instagram. O companie ce comercializează produse de înfrumuseţare a postat un anunţ vizibil de către cei 15,9 milioane de urmăritori, acuzând faptul că algoritmul Instagram distruge comunitatea de artişti şi mici întreprinzători.

Postarea respectivă a primit peste 30.000 de comentarii, majoritatea de susţinere.

Ca răspuns la aceste schimbări, utilizatorii de Instagram se unesc în grupuri în care se susţin reciproc, interacţionând rapid cu conţinutul postat de ceilalţi, nu doar prin “inimioare” dar şi prin comentarii la postări, în speranţa că această acţiune va duce la afişarea postărilor lor cât mai multor din urmăritori.

Schimbările YouTube:

Ca şi cum schimbările Facebook şi Instagram nu ar fi fost de ajuns, şi YouTube a făcut modificări. Începând cu luna februarie, YouTube nu mai permite creatorilor de conţinut să participe la programul YouTube Partner şi să primească bani atunci când canalul lor depăşeşte o mie de abonaţi şi 4000 de ore de vizionare în decursul ultimului an.

Aceste schimbări nu afectează influencerii care au mulţi fani pe YouTube ci mai degrabă pe micii creatori de conţinut care obţineau venituri pasive cu ajutorul videoclipurilor postate pe canalele lor. În cazul acestora nu este vorba de sume foarte mari de bani, dar dacă ar fi să adunăm aceste pierderi cu cele cauzate de schimbările Facebook şi Instagram rezultă o lovitură destul de mare pentru micii influenceri.

Ce altceva ar mai putea sa facă influencerii? Pe scurt, să se adapteze. Poate că aceste schimbări ar trebui să ne amintească faptul că publicul de pe platforme precum Facebook sau Instagram nu ne aparţine cu adevărat. Noi doar îl închiriem. Singurele lucruri pe care influencerii le deţin sunt blogul, lista de email-uri şi conţinutul creat. Schimbările ne amintesc să ne concentrăm şi pe aceste lucruri.

Marketing-ul prin intermediul influencer-ilor aduce mari beneficii brand-urilor, prin conţinutul interesant şi de încredere pe care aceştia îl oferă. 92% din consumatori au mai multă încredere în recomandările de la cunoscuţi decât în orice altă formă de reclamă.

Influencerii sunt bine poziţionaţi deoarece există multe brand-uri dispuse să colaboreze cu ei pentru a împărtăşi conţinut sponsorizat. Influencerii trebuie doar să se adapteze în continuu la schimbările platformelor de socializare.

Laurențiu Barbu
Social Media Specialist
Tel. 0769.656500
laurentiu.barbu@socialmedia.ro

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl