Dar tinerii unde se duc când se duc de pe Facebook?

[dropcap]A[/dropcap]m vorbit într-un articol trecut cum adolescenții și tinerii pleacă de pe Facebook pe măsură ce părinții lor îl folosesc tot mai des. Dar tinerii unde se duc când se duc?

Se pare că tinerii preferă mai mult aplicațiile de tip messenger, precum WhatsApp, WeChat sau Kakao Talk, fiind practic o consecință a succesului Facebook – ceea ce în anii trecuți era o platformă utilizată în special de tineri, acum a devenit tot mai populară și printre părinții adolescenților, lucru care i-a făcut pe acestea să găsească alternative prin care să poată comunica la fel de bine cu prietenii lor. Practic, în drumul său, prin care a atins 1.2 miliarde de utilizatori activi lunar, Facebook a întâlnit și mame, și tați, și mătuși, și unchi, și chiar bunici ai pionierilor Facebook. Problema nu este că părinții, unchii și bunicii sunt pe Facebook, ci că aceștia le inundă wall-urile copiilor și nepoților cu citate motivaționale și inspiraționale, cu animăluțe gingașe și simpatice și, mai rău, cu comentarii la postările sau pozele lor. Astfel că nu e surpinzătoare deloc migrarea tinerilor către alte tărâmuri, acolo unde s-a mutat și toată distracția, adică pe mobilele lor.

Atunci când a apărut WhatsApp și alte asemenea aplicații mobile, acestea păreau o amenințare pentru operatorii de telefonie mobilă, care au pierdut în 2012, numai în America, circa 23 de miliarde de dolari din cifra de afaceri provenită din SMS-uri din cauza acestui tip de aplicații mobile. (Acestea permit trimiterea de mesaje scrise, iar de câteva luni și mesaje audio, în mod gratuit, dacă telefonul este are conexiune la internet. În plus, există și aplicații mobile, precum Viber, prin care se pot face apeluri telefonice gratuit, fiind, la fel, necesară numai o conexiune la Internet.)

WhatsApp are mai bine de 350 de milioane de utilizatori activi lunar în toată lumea, fiind astfel cea mai mare aplicație de mesagerie din lume – este chiar mai mare decât una dintre cele mai îndrăgite platforme de social media, Twitter, care are 218 milioane de utilizatori. Aproape 90% din populația Braziliei, trei sferturi din ruși și jumătate din englezi folosesc aplicații de mesagerie, potrivit firmei de cosultanță în acest domeniu Tyntec, scrie The Guardian. Numai WhatsApp este instalată pe mai bine de 95% dintre toate smartphone-urile din Spania, majoritatea utilizatorilor având sub 25 de ani.

Popularitatea acestui tip de aplicații printre tineri se datorează doar în parte faptului că părinții acestora folosesc din ce în ce mai mult Facebook-ul; alt motiv este faptul că acest tip de aplicații îți oferă ceea ce platformele de tipul Facebook nu mai oferă de mult – intimitate. Pe WhatsApp nu poți vorbi decât cu oameni pe care îi cunoști, în condițiile în care să te conectezi cu cineva pe WhatsApp trebuie mai întâi să ai numărul lui de telefon. Astfel, aplicațiile de mesagerie promovează comunicarea în timp real cu prieteni din viața reală, ceea ce înseamnă că tinerii, care mereu au fost criticați pentru faptul că mare parte din viața lor socială se petrece în spațiul virtual, vor, de fapt, servicii în care au parte de intimitate, în care comunicarea se face cu prieteni reali și care nu au publicitate, așa cum este WhatsApp.

”Acum, folosesc numai WhatsApp să comunic și să trimit poze”, spune, pentru The Guardian, Natalie West, care are ”douăzeci și ceva de ani” și care lucrează în domeniul financiar-bancar în Londra. În ultimii ani, ea a folosit din ce în ce mai puțin Facebook-ul pentru că nu dorea ”ca toată lumea să știe” ce face. Când oamenii creează evenimente sau întâlniri pe Facebook, West și prietenul ei au tendința de a răspunde pe WhatsApp, pentru că ”este mai personal”. Din același motiv, 78% dintre adolescenți și tineri folosesc aplicațiile de mesagerie pentru a organiza întâlniri cu prietenii, potrivit firmei de cercetare Youth.

Un alt motiv pentru care tinerii preferă acest tip de aplicații este că multe dintre ele nu sunt numai niște aplicații de trimis mesaje. Ele sunt rețele de socializare. Cele mai bune exemple vin din Asia, cu platformele de mesagerie Kakao Talk (Korea de Sud), WeChat (China) și LINE (Japonia). Toate au zeci și sute de milioane de utilizatori – WeChat are mai bine de 200 de milioane de utilizatori -, și oferă o multitudine de servicii, de la mesagerie până la jocuri, stickere sau servici de music sharing. Și, deși ați crede că stickerele ar fi un serviciu inutil, ar trebui să știți că acestea sunt un generator de bani pentru LINE: din 58 de milioane de dolari, cât a făcut firma în primul trimestru din 2013, jumătate provin din vânzarea de jocuri și 30% din vânzarea stickerelor (compania are disponibile 8.000 de modele diferite). ”Unii utilizatori aleg stickere în loc de cuvinte atunci când au nevoie să se exprime”, spune un executiv al LINE. ”Este cunoscut faptul că am ajutat cupluri să se împace mai ușor, oferindu-le multiple stickere prin care să spună <Îmi pare rău>.”

Și jocurile sunt un generator de bani. Cu Kakao Talk, care este instalată pe 90% dintre smartphone-urile din Korea de Sud, utilizatorii pot alege din peste 100 de jocuri, pe care le pot juca împreună cu altcineva. Numai din vânzarea jocurilor compania a făcut 311 milioane de dolari în prima jumătate a acestui an. ”Cred că este o eroare în felul în care sunt categorisite aceste aplicații”, spune Pavel Durov, care a fondat versiunea rusească a Facebook, VK.com, și care a lansat recent și un serviciu mobil de mesagerie denumit Telegram. Durov spune că aceste aplicații sunt, de fapt, rețele de socializare, nu doar simple aplicații de mesagerie, pentru că, la fel ca pe orice altă rețea de socializare, și pe acestea ai un profil, un newsfeed și posibilitatea de a trimite poze, de a te juca sau de a trimite muzică.

În această întrecere de a deveni platforme cu extra servicii, cea mai mare excepție este WhatsApp. Fondatorul Jan Koum a spus public că nu are niciun plan ca aceasta să înceapă să furnizeze jocuri. Koum și co-fondatorul Brian Acton, ambii foști manageri Yahoo și printre primii care au creat o aplicație mobilă de mesagerie, cred că WhatsApp trebuie să rămână la scopul ei inițial – comunicarea. Este o abordare cumva conservatoare, comparând cu majoritatea celorlalte platforme de mesagerie, însă WahtsApp se răspândește în continuare în lume.

Viitorul acestor aplicații este încă incert. Unii dintre experții din industrie cred că vom asista în viitorul apropiat la achiziții din partea marilor companii de Internet precum Google, care se pare că a și flirtat cu WhatsApp la începutul acestui an. Până la urmă însă, când totul este despre bani, va supraviețui cel care va putea să monetizeze serviciul, așa cum se întâmplă și s-a întâmplat cu toate marile platforme de socializare.

What do you think?

Laurențiu Barbu

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Lasă un răspuns

Avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0