Învaţă de la companiile mari cum să fii „social” (2)

Cu bugete enorme şi departamente întregi dedicate social media marketingului, business-urile mari au conceput câteva moduri extrem de inovative pentru a folosi social media. Iată câteva lecţii pe care business-urile mici le pot extrage din campaniile celor mari.

Personalizează-ţi pagina de Facebook.

Retailerul funky de căşti Skullcandy a creat o aplicaţie Facebook prin care utilizatorii pot asculta muzică, pot viziona clipuri, pot descărca alte aplicaţii, pot face cumpărături şi multe altele. Dacă îţi lipseşte bugetul pentru a-ţi face o aplicaţie Facebook customizată, gândeşte-te că poţi angaja freelanceri tineri, care sunt dispuşi să dezvolte o aplicaţie pentru un onorariu mic sau chiar gratis, contând mai mult pentru ei să câştige experienţă. Alternativ, îţi poţi personaliza pagina de Facebook prin adăugarea unui blog, a unui board de discuţii sau prin dezvoltarea altor funcţii. Ideea e să-ţi surprinzi întotdeauna fanii, pentru ca ei să se întoarcă mereu şi mereu.

Angajează folosind social media.

Flight Centre, o agenţie de turism internaţională, cu sediul central în Brisbane, Australia, a folosit social media pentru a promova (şi pentru a angaja) posturile lor deschise în departamentul de social media. Compania a cerut aplicanţilor 5 dintre link-urile lor personale de social media, o scrisoare de intenţie de 140 de caractere în care să spună de ce cred ei că ar fi buni pentru a se alătura companiei şi un CV de 140 de caractere – toate acestea fiind postate pe Twitter, dar fără ca numele aplicantului să fie dezvăluit. „Cred cu tărie că afacerile mici ar trebui să utilizeze această metodă din perspectiva transparenţei, primind astfel şi informaţii mult mai personale ale candidaţilor”, spune Gregg Tilston, global social media leader al companiei Flight Centre.

Utilizează serviciul de localizare geografică într-un mod creativ.

Shopkick transformă modul în care companii precum Best Buy, Target, Wet Seal şi multe altele dau posibilitatea clienţilor lor de a câştiga cadouri sau diferite cupoane. Shopkick a dezvoltat o tehnologie denumită Shopkick Signal care permite acelora care au descărcat aplicaţia să primească credite de cumpărături, numite Kickbucks, numai pentru simplul motiv că au intrat în magazin. Clienţii mai pot căştiga numitele Kickbucks şi dacă scanează produsele cu camera lor foto. Şi dacă ai o afacere mai mică, te poţi folosi de tehnologie pentru a face interactivă şi mult mai plăcută experienţa de shopping a clienţilor tăi, în acelaşi fel în care fac şi retailerii mari.

Creează un website dedicat unei anumite campanii.

Când Burger King a vrut să promoveze, în 2008, campania lor Whooper Virgins, ei au creat un nou site denumit whoppervirgins.com, unde erau postate clipuri video a degustărilor live în care erau implicaţi participanţi reali. Folosind un nume de domeniu dedicat, poţi promova o campanie specifică unei audienţe targetate, cum ar fi noii clienți, de exemplu. Nu uita să incluzi şi un link către site-ul tău principal în pagina ta de promovare şi vice versa – cross-link-ul va conta şi pentru SEO şi îi va face şi pe clienţi să fie conştienţi de existenţa ambelor site-uri. Când Chevrolet a vrut să prezinte noua versiune maşinii Volt, a făcut-o din mers, la propriu. Compania a stabilit puncte de oprire în 12 oraşe mari, cu câte o echipă de social media în oraş, care arăta maşina fanilor interesaţi şi care relata pe bloguri şi pe toate celelalte canalele de social media în care s-a derulat campania despre progresul turului. Afacerile mici pot folosi această tactică la nivel naţional sau local – relatând pe bloguri, vloguri (video bloguri) despre diferite evenimente promoţionale, conectându-se în acest fel cu potenţiali clienţi, online sau face-to-face.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading…

0