Spotify adaugă țintirea pe baza preferințelor în materie de podcasturi

Cu câteva zile în urmă, Spotify a anunțat planuri de a își extinde capabilitățile pentru reclame cu țintire către ascultătorii de podcasturi. Noul format de reclame va permite marketerilor să țintească utilizatorii variantei gratuite (cea care afișează anunțuri publicitare) pe baza podcasturilor pe care le ascultă.

Aceasta este o schimbare față de modelul precedent de publicitate al platformei, în care utilizatorii puteau fi targetați doar pe baza tipurilor de muzică sau playlisturi pe care le ascultau. Conform MarketingLand, anumite piețe vor putea să-și rafineze și mai mult campaniile – reclamele apărând în anumite categorii de podcast precum comedie, lifestyle sau tehnologie.

Planurile Spotify arată încă un pas făcut pentru a face podcastul o parte mai importantă în afacerea lor. În acest fel nu doar că profită de creșterea popularității poscasturilor, dar și oferă mai multe opțiuni marketerilor.

De ce podcasturi?

În ultimul an Spotify a făcut investiții semnificative pentru a aduce podcasturile mai mult în atenția utilizatorilor. Recenta achiziție a Gimlet și Anchor, alături de eforturile de a crea o coleție exclusivă de podcasturi se încadrează în planul de a deveni cea mai de încredere platformă pentru creatorii de podcasturi din întreaga lume.

De asemenea, Spotify a implementat de curând o interfață schimbată pentru utilizatorii care plătesc, una care separă mai bine muzica de podcasturi. Platforma nu încearcă să „pornească” trendul podcasturile, mai degrabă vrea să devină principala sursă de streaming pentru astfel de conținut.

Prin crearea de serii exclusice și oferirea unei mai bune experiențe, Spotify vrea să devină platforma preferată pentru podcasturi, astfel atrăgând și mai mulți advertiseri. Reclama în domeniul podcasturilor a crescut cu 53% în 2018, ceea ce sugerează că advertiserii și-au dat seama de potențialul acestei audiențe.

Nu doar mediul este din ce în ce mai popular, dar cercetările arată că podcasturile sunt mai eficiente decât alte tipuri de reclame digitale. Un studiu făcut de Nielsen arată că reclame în podcasturi generează de 4,4 ori mai mult brand awareness decât reclamele standard de display.

De obicei, un advertiser va trebuie să vorbească cu gazda podcastului (sau compania) pentru a servi reclame. Totuși, noul model al Spotify permite marketerilor să ajugnp și la ascultători la care nu s-au gândit inițial. Încă nu se știe dacă aceste emisiuni exclusive vor necesita rostirea reclamei de către realizatorul podcastului sau dacă acestuia i se va pune pauză pentru a rula o reclamă preînregistrată – diferența fiind uriașă.  Auzind o reclamă spusă de realizator nu va „speria” ascultătorii.

În prezent, noua capabilitate este în faza beta și este testată de companii precum Samsung și 3M.

Concluzie

În vreme ce oamenii caută moduri prin care să interacționeze activ cu conținutul podcastul continuă să crească. Marketerii se pot folosi de acest lucru în mai multe moduri. De la a difuza conținut original care educă audiența pe anumite subiecte până la rularea de reclame în podcasturile unde se adună lumea.

Pe măsură ce Spotify continuă să își îmbunătățească partea de podcasting, advertiserii trebuie să își îndrepte atenția nu doar către reclame, dar și către subiectele de care e interesată audiența. Acest lucru poate arăta ce tipuri de conținut atrag utilizatori noi și ce conținut îi face pe cei existenți să interacționeze cu el.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl