Top 5 tendințe de promovare turistică în era digitală

Fie că este vorba de marketing prin e-mail, de retargetare, de promovarea conținutului adiacent sau de campanii foarte bine segmentate, era digitală a eliminat limitele din trecut, oferindu-ne posibilități infinite nu numai de a automatiza ceea ce este aproape imposibil de făcut manual, ci şi de a ne cunoaște clienţii și de a le oferi exact ceea ce au nevoie, exact atunci când au nevoie.

Timpul pare că trece tot mai repede și în fiecare zi sunt lansate noi tehnologii, gadgeturi și instrumente. Problema este că majoritatea par să dispară la fel de repede pe cât au apărut, lăsându-ne în faţa unei dileme: care dintre ele vor rămâne actuale şi eficiente și care sunt doar o modă ce poate fi uitată până la sfârșitul săptămânii? Odată cu începerea anului și cu stabilirea planurilor de marketing, trebuie să știm în care dintre aceste tendințe de marketing digital merită să investim și cum le putem aplica marketingului din industria turismului.

1. Promovarea pe dispozitivele mobile

Zona de dispozitive mobile nu mai este o “tendință de marketing” – nu mai există nicio îndoială că dispozitivele mobile au devenit o parte intrinsecă și esenţială a vieții noastre de zi cu zi și acest lucru nu se va schimba. În prezent, accesarea internetului de pe dispozitivele mobile a devansat desktop-urile și această tendinţă nu prezintă semne de încetinire. Potrivit SmartInsights, 90% dintre utilizatorii de internet dețin un smartphone și procentul este în creştere. Și putem vedea efectele acestei schimbări în toate domeniile, inclusiv în zona marketingului pentru turism: rezervările făcute cu ajutorul dispozitivelor mobile reprezintă peste 60% iar această rată continuă să crească.

Fie că este vorba de căutarea unei destinații, de planificarea unei călătorii, de a face o rezervare, sau de a lăsa o recenzie, nu se poate nega importanța pentru companiile din turism a unei prezenţe personalizate pentru dispozitivele mobile. Cu toate acestea, nu este suficient să ai un site care poate fi vizualizat și pe un dispozitiv mobil. Experiența digitală a unui utilizator cu marca ta trebuie să fie simplă, intuitivă și fluidă – altfel, utilizatorii nici nu se vor deranja să interacţioneze cu compania ta.

2. Marketingul prin conținut

Marketingul, în special pentru industria turismului, se reorientează din ce în ce mai mult către a inspira utilizatorii. Oamenii se aşteaptă să fie cuceriţi prin conținutul incredibil și uluiţi de imaginile uimitoare dintr-un anumit loc și tocmai asta îi va face să dorească să cumpere ceea ce le oferi tu. Aici intervine marketingul prin conținut – marketingul viitorului. Adevărul este că turiştii nu sunt cumpărători din impuls – vor face analize amănunțite înainte de a alege unde să își petreacă prețioasele lor zile de vacanță. Oferă-le oamenilor informații, ceea ce doresc să știe și să vadă, și arată-le modul în care produsul sau serviciul tău se raportează la acea nevoie sau modul în care îi poate ajuta să își atingă obiectivul.

Fie că este vorba de articole uimitoare pe blogurile de călătorii, sau de fotografii uluitoare – obiectivul tău ar trebui să fie atragerea utilizatorilor, mai degrabă decât să te îndrepţi în mod insistent către ei cu reclame.

De exemplu, pe site-ul nostru www.romtur.ro am investit într-o strategie de marketing de conținut, publicând în fiecare zi articole în care prezentăm utilizatorilor cele mai frumoase destinații turistice, locuri incredibile pe care le pot vizita și experiențe pe care le pot trăi în timpul călătoriile lor și foarte important, le recomandăm totodată anumite unități de cazare pe care noi le-am analizat și le-am considerat cele mai potrivite. În prezent, campaniile de publicitate de conținut pe care le desfășurăm, pe baza acestor articole, generează aproximativ 40% din totalul vizitelor pe site și peste 85% din noii utilizatori care descoperă marca în fiecare lună.

Fotografiile de înaltă calitate joacă, de asemenea, un rol foarte important în turism – există puține lucruri care să inspire utilizatorii mai mult decât o fotografie uimitoare a unui loc unde visează să călătorească. Imaginile pe care noi le publicăm pe pagina noastră Facebook: www.fb.me/RomTur.ro sunt de înaltă calitate, sunt imagini unice cu drepturi de autor și ele provin în mare de la cititorii noștri care ni le trimit spre publicare. Este un avantaj faptul că nici măcar nu trebuie să facem singuri pozele! Putem lansa concursuri pe reţelele sociale pentru cele mai bune imagini și fotografii cu anumite subiecte sau destinații utilizând un hashtag potrivit. Nu numai că ne vom promova brand-ul dar și vom genera discuţii despre serviciile sau produsele noastre, iar la final putem prezenta fotografiile câştigătoare pe pagina Facebook şi pe site-ul nostru web.

3. Importanţa deosebită a reţelelor sociale

Importanța deosebită a rețelelor sociale în viața fiecăruia dintre noi, fie ca utilizatori, fie ca marketeri, este incontestabilă – acum este momentul să îţi pui la punct strategia de marketing pe rețelele sociale!

Rețelele sociale reprezintă platforme excelente nu numai pentru a te adresa utilizatorilor, ci și pentru ca ei să te contacteze și să interacționaţi. Făcându-i să te adauge în comunităţile lor digitale, brand-ul tău va avea un loc în viața lor de zi cu zi – modul în care folosești această expunere și profiți de ea apoi, depinde doar de tine. Oricare ar fi strategia ta de marketing pe rețelele sociale, asigură-te că interacționezi cu utilizatorii și anunță-i că eşti prezent dacă au nevoie de ajutor, dar implică-i de asemenea şi în proiecte distractive! Lansarea unor concursuri sau jocuri sau implicarea în alte activități interactive nu numai că îţi va consolida relația cu utilizatorii existenţi, dar va crea și multe discuţii în jurul mărcii tale, ceea ce te va ajuta să atragi mult mai mulţi clienţi noi.

Rețelele sociale reprezintă de asemenea platforme foarte eficiente pentru a profita la maxim de conținutul generat de utilizatori și pentru a genera un flux de conținut care promovează marca ta, dar care nu a fost creat de echipa ta de marketing, ceea ce este foarte important. Social Times a arătat că 92% dintre consumatori au mai multă încredere în conţinutul generat de alţi utilizatori, în detrimentul oricărei alte forme de publicitate – și, având în vedere toate escrocheriile care există, cine îi poate învinui?

4. Review-urile înseamnă rezervări

Adevărul este că recenziile pozitive de la oameni reali care au avut experiențe reale sunt aproape la fel de importante ca prețurile mai mici. Potrivit unui sondaj efectuat de Webcredible, când vine momentul efectuării unei rezervări online, 29% dintre utilizatori consideră că recenziile online pozitive sunt cele mai influente, comparativ cu 38% dintre consumatori care consideră că prețurile mai mici sau ofertele speciale sunt cele mai influente. Ceea ce înseamnă că, dacă eşti în căutarea unei modalități de a-ţi crește vânzările fără a reduce prețurile, ar fi indicat să investeşti timp și efort în crearea unei baze de recenzii, care îţi poate îmbunătăți semnificativ conversiile. Și asta nu este tot: datorită recenziilor, oamenii vor petrece mult mai mult timp pe site-ul tău.

Cu siguranță, ar trebui să încurajezi utilizatorii să lase cât mai multe recenzii și să facilitezi acest lucru şi nu-ţi va fi greu: 76% dintre oamenii care călătoresc își împărtășesc experiențele prin intermediul rețelelor de socializare și le consideră o sursă de informații de încredere. De fapt, 49% dintre oamenii care călătoresc consideră că recenziile sunt “cea mai utilă” sursă de informații atunci când planifică o călătorie.

Și doar pentru a te liniști: recenziile proaste nu sunt rele – de fapt, sunt pozitive (într-o anumită măsură)! Unele recenzii proaste oferă site-ului tău mult mai multă credibilitate, iar reacția ta la aceste recenzii arată utilizatorilor cât de implicat eşti şi cât de eficient poţi rezolva o anumită situaţie, atunci când ceva nu merge bine. Doar asigură-te că le răspunzi tuturor utilizatorilor și faci tot posibilul pentru a remedia orice aspecte semnalate de ei!

5. Personalizarea: fiecare client este unic, aşa că tratează-l ca atare!

Să recunoaștem – cantitatea de conținut din online este cu totul copleșitoare și este foarte ușor să pierzi din vedere unele informații. Astfel, devine absolut imperativ să personalizezi strategia de marketing în funcție de consumatorul individual. Abordarea de tip “soluţie universală” şi promovarea ei în speranța că va genera câteva succese întâmplătoare nu mai este actuală. Desigur, chiar și un ceas defect arată ora corectă de două ori pe zi, dar această abordare este pur și simplu ineficientă.

Fie că este vorba de marketing prin e-mail, de retargetare, de promovarea conținutului adiacent sau de campanii foarte bine segmentate, era digitală a eliminat limitele din trecut, oferindu-ne posibilități infinite nu numai de a automatiza ceea ce este aproape imposibil de făcut manual, ci şi de a ne cunoaște clienţii și de a le oferi exact ceea ce au nevoie, exact atunci când au nevoie. Personalizează mesajele pe care le trimiţi clienţilor, pentru a-i asigura că eşti prezent şi implicat, că îi cunoşti și că oferta pe care le-o trimiţi este special creată pentru fiecare dintre ei.

Tendințele din marketingul digital de astăzi, (în domeniul turismului sau în oricare alt domeniu), fie prin intermediul rețelelor de socializare sau prin aplicarea inteligenței artificiale instrumentelor folosite, ne oferă oportunități unice și nemaivăzute până acum de a ajunge cât mai aproape de publicul nostru și de a vedea lumea prin ochii lor – permițându-ne nouă, ca marketeri, să folosim strategiile de promovare potrivite pentru a ne ușura viața atât nouă, cât și clienților noștri.

Cu toate acestea, crearea unor strategii de Promovare Turistică cât mai profitabile în Social Media poate fi destul de complexă dacă nu ai experiență în acest domeniu, așa că ne poţi contacta în orice moment pentru a deschide o discuție sau pentru a afla mai multe informații despre cum poţi folosi aceste metode!

Laurențiu Barbu
www.romtur.ro
0769.6565.00

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl