Promovarea turistică în Social Media: o potrivire digitală perfectă

Modul în care oamenii îşi planifică vacanţele şi cercetează piaţa înainte de a călători, s-a schimbat. Nu numai că își fac aproape toată planificarea online, ci apelează deseori la social media pentru a pune întrebări.

De ce este importantă social media pentru companiile din domeniul turismului și cum să foloseşti cele mai importante reţele sociale pentru a crește gradul de cunoaștere a brand-ului și pentru a câștiga noi clienți.

Nu se poate nega faptul că social media a avut un impact impresionant asupra modului în care trăim. Cu toate acestea, există puține domenii pentru care reţelele sociale au reprezentat o oportunitate de marketing atât de semnificativă precum domeniul turismului.

Între social media şi marketingul turistic chiar există o potrivire digitală perfectă.

De ce?

Pentru început, călătoriile reprezintă unul dintre cele mai discutate şi populare subiecte pe cele mai importante rețele sociale (Facebook, Instagram și TikToc).

Oamenii adoră să împărtășească experiențe noi, iar când călătoresc, au parte de multe astfel de momente. De asemenea, ne place să discutăm cu prietenii noştri de pe reţelele de socializare despre planurile de călătorie viitoare și să ne amintim de ele după ce ne întoarcem.

Dar cum puteţi să profitați la maxim de acest instrument puternic?

Cum puteți profita de dorința naturală a oamenilor de a discuta despre toate aspectele referitoare la vacanţe şi călătorii și cum puteţi folosi toate aceste informaţii pentru a vă îmbunătăţi rezultatele campaniilor de promovare turistică?

Exact despre asta vom vorbi în acest articol, așa că citiţi până la sfârşit, pentru a afla sfaturile noastre despre social media şi marketingul în domeniul turismului!

De ce reprezintă reţelele sociale un instrument de marketing atât de eficient

Recomandările au fost mult timp cea mai eficientă formă de marketing. De ce?
Pentru că oamenii cumpără de la branduri în care au încredere.

În timp ce unii ar putea ignora complet anunțul tău, o recomandare din partea prietenilor sau o recenzie pe rețelele de socializare ar putea determina cu ușurință acea persoană să se gândească la modul în care ar putea să trăiască aceeași experiență interesantă despre care a citit lucruri atât de grozave.

În prezent, oamenii au tendința de a avea o neîncredere generală față de reclame. Rețelele sociale îţi permit să ocoleşti acest sentiment și să ajungi direct în punctul în care afacerea ta din industria turismului devine o resursă de încredere, care poate oferi aventură și emoție sau odihnă și relaxare.

Promovarea turistică în social media nu trebuie să ia forma strategiilor de publicitate tradiţionale. În schimb, pentru că rețelele sociale permit oamenilor să împărtășească recenzii şi comentarii cu privire la cele mai uimitoare calități ale mărcii tale şi să împărtășească imagini și videoclipuri despre experiențele lor, poţi să ajungi astfel mult mai aproape de alţi utilizatori, mai aproape decât orice reclamă ar putea vreodată să te aducă.

5 moduri în care social media a schimbat marketingul în domeniul turismului pentru totdeauna

Înainte de a-ţi prezenta cele mai eficiente strategii cu ajutorul cărora poți combina social media și marketingul turistic în perfectă armonie, trebuie să înțelegem modul în care rețelele sociale au schimbat marketingul în domeniul turismului.

1. Planificarea vacanţelor

Modul în care oamenii îşi planifică vacanţele şi cercetează piaţa înainte de a călători, s-a schimbat. Nu numai că își fac aproape toată planificarea online, ci apelează deseori la social media pentru a pune întrebări. Poate că nu te gândeşti la site-uri precum TripAdvisor ca la nişte platforme de socializare, dar TripAdvisor de exemplu este fără îndoială o rețea socială. Numărul de utilizatori/vizitatori unici – 390 de milioane – poate dovedi în mod clar acest lucru.

Acestea fiind spuse, tot mai mulți oameni apelează la rețelele sociale pentru a cere sprijin atunci când își planifică viitoarea aventură. Documentarea călătoriilor cu smartphone-uri și aparate foto DSLR de înaltă calitate nu a fost niciodată mai ușoară. Fotografiile și videoclipurile făcute în călătorii se numără printre cele mai populare tipuri de conținut online, iar cele mai populare locuri pentru a le distribui se află pe rețelele sociale de top.

Chiar și utilizatorii care nu postează conținut media, postează comentarii pe Facebook sau pe Instagram despre experiențele lor. În ultimul timp, reţelele de socializare au devenit, de asemenea, o resursă excelentă pentru a aduna informații despre destinații turistice, cazare, activități, mese, hoteluri, pensiuni sau case de vacanță dar și circuite turistice.

Recomandările Facebook

Deși nu este neapărat specifică pentru călătorii, funcția “Recomandări” a Facebook permite utilizatorilor să solicite sfaturi de la alţi utilizatori. Astfel, oamenii colectează feedback de pe rețelele sociale cu privire la orice: de la hoteluri, la echipamente de călătorie, până la destinațiile unde plănuiesc să ajungă.

Așa cum îți poţi imagina, pentru mulţi oameni este mult mai uşor să adune informaţii într-un mod familiar, de pe Facebook, prin intermediul recomandărilor, decât să fie nevoiţi să acceseze surse secundare, de pe alte site-uri. Ca atare, mulți oameni sunt predispuși să caute informaţii pe Facebook, cu ajutorul recomandărilor de la alţi utilizatori, apoi folosesc surse secundare pentru a completa lacunele de informații.

2. Descoperirea unor destinații noi de călătorie prin intermediul reţelelor sociale

Foarte mulţi turişti apelează în mod intenţionat la rețelele de socializare pentru a-și planifica vacanţele, dar ele reprezintă, de asemenea, o sursă importantă de inspirație pentru turiştii care nu au încă o destinaţie clară în minte.

Câți oameni nu visează cu ochii deschişi să renunţe la rutina lor pentru o săptămână în paradis, dar nu știu încă exact unde vor merge, unde vor sta, sau ce vor face? Iată oportunitatea perfectă de a le sugera destinaţii sau cazări, care se pot transforma în cele din urmă într-o vacanță completă!

3. Platforma perfectă de servicii pentru clienți

Una dintre cele mai neglijate – dar printre cele mai importante – modalități prin care social media a schimbat marketingul turistic este capacitatea de a oferi servicii superioare clienților. Rețelele sociale permit oamenilor de afeceri din turism să aducă în discuţie întrebări, comentarii și preocupări într-un singur loc, oricând și să-și demonstreze profesionalismul în același timp.

De exemplu, direcționarea clienților tăi către o pagină Facebook îţi oferă posibilitatea de a le oferi asistență instantanee prin intermediul Comentariilor sau Messenger, atunci când apar probleme. Unul dintre avantajele suplimentare este că poţi rezolva aceste probleme în mod public și astfel brand-ul tău poate câştiga o reputație de furnizor de servicii de calitate și profesionalism, atât pentru clienții actuali, cât și pentru clienții potențiali.

Știai că atunci când oamenii contactează un brand pe reţelele sociale, peste 50% dintre ei așteaptă un răspuns? Iar acest procent creşte la peste 75% când este vorba de o reclamație.

Oamenii se așteaptă ca întrebările sau comentariile lor de pe reţelele sociale să fie ascultate şi să primească răspunsuri, aşa că brand-ul tău ar trebui să fie tot timpul deschis către interacţiune şi orientat către rezolvarea problemelor cu profesionalism.

4. Reinventarea agenţiilor de turism

Potrivit unui articol al celor de la Entrepreneur, agențiile de turism încă generează 55% din toate rezervările companiilor aeriene și chiar mai multe rezervări pentru croaziere și pachete de călătorii. Cu toate acestea, având în vedere ușurința cu care se fac rezervări online, şi agenţiile de turism au fost nevoite să treacă la un model online, unul care poate beneficia foarte mult de pe urma rețelelor sociale și a marketingului turistic.

Pentru a rămâne relevante, agențiile de turism online ar trebui să folosească rețelele de socializare pentru a-și prezenta abilitățile de a oferi clienților lor experiențe unice, pe care poate altcineva ar avea probleme în a le asigura, fără ajutor profesional.

Pe măsură ce milenialii reprezintă un procent din ce în ce mai mare dintre toţi turiştii, prioritatea absolută pentru cei din domeniul turismului ar trebui să fie satisfacerea nevoilor lor unice. Tinerii mileniali continuă să aprecieze mai degrabă experiențele speciale, în defavoarea lucrurilor materiale, iar AirBnB, de exemplu, a ştiut exact cum să le ofere acest lucru.

Pe lângă ofertele simple de cazare, platforma AirBnB a adăugat recent experiențele la lista lor de oferte. Turiştii pot angaja localnici pentru a le arăta zone unice sau pentru a experimenta activități speciale.

Reinventarea tipurilor de activități pe care le pot oferi agențiile de turism clienților lor va ajuta ca ele să rămână relevante, într-o industrie care a devenit în mare parte a serviciilor de autoservire. Aşa că, ajută-ţi clienţii să facă lucrurile pe care le doresc şi pe care altfel nu ar putea să le planifice ei înșiși și vei rămâne mereu relevant.

5. Importanţa recenziilor şi a unui program de recompense

Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere importanţa recenziilor şi a unui program de recompense. Nu ești singurul care realizează cât de valoroase sunt recenziile pozitive ale clienților tăi. Majoritatea turiştilor înțeleg, de asemenea, importanţa lor şi faptul că merită o recompensă din partea brand-ului pe care îl menţionează.

De fapt, mulți dintre turişti se așteaptă deja să primească o recompensă sau un beneficiu în schimbul recenziei lor sau pentru că au partajat experienţa lor cu brand-ul tău pe rețelele de socializare. Ca atare, oamenii sunt familiarizați deja şi cu pașii necesari pentru a-și valorifica recompensa.

Acest lucru pur și simplu nu exista acum un deceniu, dar astăzi afacerea ta ratează o oportunitate importantă, dacă nu profită de disponibilitatea oamenilor de a împărtăşi pe reţelele sociale experienţele lor. Beneficiile depășesc cu mult costurile, deci ce ai de pierdut?

3 sfaturi pentru a profita la maxim de marketingul în domeniul turismului pe Social Media

După ce am analizat toate motivele pentru care rețelele sociale și marketingul în domeniul turismului se potrivesc atât de bine împreună, să analizăm modalitățile prin care poți utiliza social media pentru a-ţi creşte gradul de cunoaștere a mărcii și profitul.

1 – Încearcă să atragi recenzii

Ştim deja că clienții sunt mult mai predispuşi să lase recenzii despre brand-ul tău dacă ei sunt stimulați în mod activ să facă acest lucru.

Deci despre ce fel de stimulente sau recompense vorbim?

De exemplu, dacă deţii un hotel, o pensiune sau o casă de vacanță, poţi oferi o băutură gratuită sau un mic dejun gratuit, bilete la o atracție locală sau transport gratuit la plecare.

Cum transmitem acest mesaj?

Ţine cont de faptul că vei primi recenziile respective numai dacă le soliciți, în mare parte. Nu are rost să implementezi un program de recompense dacă clienții tăi nu știu despre el. De exemplu, dacă deţii un hotel, o pensiune sau o casă de vacanță, ai putea să pui anunţuri despre programul tău de recompense la recepție, pe mesele din restaurant, la bar, în camere și așa mai departe.

Ai putea, de asemenea, să le trimiți o notificare pe e-mail oaspeților noi, a doua zi după check-in. Dar gândeşte-te de două ori dacă vrei să postezi programul de recompense şi pe reţelele sociale, deoarece ar putea descuraja potențialii clienți care încă nu au experimentat serviciile tale extraordinare. Nu vrei să pară ca și cum ai cumpăra recenzii.

La urma urmei, nu despre asta ar trebui să fie vorba în programul tău de recompense. Obiectivul tău este să atragi mai mulți oameni care să împărtășească recenzii sincere și postări despre experiența lor, astfel încât să poți crește notorietatea mărcii tale și gradul ei de conștientizare.

Nu crea o strategie de recompense care să forţeze clienții doar să lase o recenzie de 5 stele pentru a-și câștiga stimulentele. În schimb, roagă-i să posteze fotografii sau videoclipuri interesante, relevante pentru afacerea ta, folosind un hashtag unic. Asigură-te de asemenea că îţi etichetează brand-ul în postare, astfel încât şi prietenii lor să ajungă să-l cunoască şi să-l urmărească.

2 – Pregăteşte-te şi pentru feedback negativ

O altă modalitate excelentă de a avea mereu un avantaj faţă de concurenţă este să te pregăteşti pentru inevitabil. Nicio afacere din istorie nu a reușit să mulțumească pe oricine. Vor exista întotdeauna clienţi care întâmpină probleme sau care doar caută un motiv pentru a se plânge.

În loc să îi laşi pur și simplu să facă acest lucru, fii pregătit să le răspunzi în cel mai bun mod posibil. Fii pregătit pentru orice problemă și pregătește-ți şi echipa să se descurce cu siguranţă în situaţiile cele mai grele.

Dar ce se întâmplă dacă clienţii nu te-au contactat direct?

Ei bine, există o soluţie şi în acest caz. Ascultarea socială reprezintă monitorizarea activă a reţelelor sociale, pentru a vedea dacă oamenii vorbesc despre tine sau îţi menţionează numele mărcii. Este o modalitate excelentă de a-i surprinde pe cei care nu te-au contactat în mod direct sau nu au făcut o reclamație formală, dar care ţi-au menționat marca într-un tweet negativ sau într-o postare pe Facebook, de exemplu.

Uimeşte-i pe cei care nu se așteptau la un răspuns, oferindu-le o soluție concretă pentru problema lor. Cel mai probabil, astfel vei putea să devii personajul pozitiv într-o situație negativă şi vei transforma un client nemulțumit într-un fan; în plus, vei arăta tuturor utilizatorilor care te urmăresc că marca ta face tot posibilul pentru a oferi clienţilor săi o experiență îmbunătăţită, indiferent de circumstanţe.

3 – Uimeşte turiştii ÎNAINTE să călătorească

O altă modalitate excelentă de a utiliza datele colectate cu ajutorul ascultării sociale este de a descoperi turişti care planifică o călătorie în orașul tău sau în zona ta. Căutarea de hashtag-uri referitoare la locația ta te va ajuta în mod inevitabil să găseşti oameni care de-abia încep să îşi planifice excursia.

Acesta este un moment excelent pentru a oferi acestor viitori turişti un ghid al orașului, o listă de sfaturi sau un planificator de itinerarii.

Astfel, vei dezvolta o relație pozitivă cu potenţiali clienţi, vei câştiga încrederea lor și le vei demonstra tipul de experiență la care se pot aștepta de la brandul tău.

Resurse care se pot descărca

Una dintre cele mai bune modalități de a oferi un serviciu de valoare clienților potențiali este cu ajutorul resurselor care se pot descărca, cum ar fi ghidurile, listele de sfaturi sau planificatoarele de itinerarii.

De exemplu, un hotel care se adresează cuplurilor ar putea crea un itinerariu pentru o escapadă romantică perfectă, care să includă cele mai bune restaurante romantice, cele mai bune locuri pentru a asculta muzică sau locaţia perfectă de unde se poate admira apusul soarelui.

Apoi, poți trimite aceste ghiduri, oferte etc., clienților potențiali pe care i-ai găsit prin intermediul ascultării sociale și astfel le oferi un serviciu de valoare de la început, fără ca aceștia să simtă că sunt ţintele vreunei reclame. Cu cât poți să oferi mai multă valoare în avans clienţilor, cu atât vei avea mai multe șanse să le câștigi încrederea și cu atât mai multe șanse vor fi să cumpere de la tine pachetul complet pentru vacanţa lor, în final.

Concluzie

Rețelele sociale și marketingul turistic se potrivesc, fără îndoială, perfect. Important de reținut este că, la fel ca marketingul în oricare alt domeniu, va trebui să fii consecvent. Creează conținut captivant în mod regulat, bazează-te pe indicatorii de ascultare socială și, dacă îţi vei muta serviciul de relaţii cu clienții pe o platformă de socializare, asigură-te că răspunzi la toate întrebările cât mai repede posibil, că eşti deschis către interacţiune şi orientat către rezolvarea eventualelor probleme cu profesionalism.

Dacă brand-ul tău încă nu este foarte prezent pe rețelele de socializare, acesta este momentul perfect să începi să profiţi de acest mediu. Reţelele sociale vor deveni din ce în ce mai importante pentru modul în care comunică societatea noastră, ceea ce înseamnă că ele vor deveni din ce în ce mai importante şi pentru strategiile de marketing.

Dacă ai experienţă în marketingul pe rețelele sociale, înțelegi deja acest lucru. De asemenea, înțelegi că depinde doar de tine să fii întotdeauna cu un pas înaintea concurenței și să fii la curent cu cele mai populare tendințe din social media. Înţelegerea şi folosirea corectă a celor mai noi funcționalități ale celor mai productive platforme sociale ar trebui să rămână o prioritate pentru tine. Încearcă întotdeauna noi tactici și lucrează mereu pentru a optimiza strategia ta de promovare turistică pe reţelele sociale.

Social media și marketingul turistic vor fi, fără îndoială, o parte a viitorului tău. Depinde de tine să decizi în ce măsură şi în ce formă. Putem discuta mai în detaliu despre cum poţi folosi toate aceste metode şi instrumente pe care ţi le-am prezentat, pentru a-ți dezvolta afacerea. Contactează-ne în orice moment pentru a deschide o discuție sau pentru a afla mai multe informații!

INFO: Servicii de promovare turistica și prețuri.

Laurențiu Barbu
Social Media Specialist
laurentiu.barbu@socialmedia.ro
0679.6565.00

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl