Ghid de promovare turistică: cele mai eficiente platforme Social Media şi cele mai actuale tendinţe

În ultimii ani, rețelele sociale au devenit o parte esențială a strategiei de marketing a oricărei companii – dar cu atât mai mult pentru companiile din domeniul turismului.

Când s-a întamplat ultima dată să stai mai mult de câteva ore fără a-ţi verifica notificările de pe telefon? Fie că este vorba de un mesaj pe WhatsApp, o poză pe Facebook, o știre de ultimă oră sau o postare pe Instagram, vrem întotdeauna să ne asigurăm că nu pierdem nimic din ce se întâmplă în jurul nostru.

Și, deși această dorinţă de conectare permanentă ne oferă oportunități incredibile care depășesc chiar şi visele noastre cele mai frumoase, ea oferă, de asemenea, aceleaşi oportunități oricui altcuiva ştie să profite de ele – ceea ce face mult mai dificil pentru noi, ca specialiști în marketing, să creăm cu adevărat o conexiune cu publicul nostru țintă.

Piaţa turistică este deja a patra din punct de vedere al celor mai urmărite domenii pe rețelele de socializare (după tehnologie, mijloace de comunicare și frumusețe), iar această tendință nu prezintă semne de scădere.

Astfel că nu este deloc surprinzător când vedem că 76% dintre utilizatorii de Social Media publică postări și fotografii legate de vacanțe și despre timpul petrecut împreună cu prietenii sau familia.

Rețelele sociale sunt, fără îndoială, un loc în care clienții tăi potențiali sunt deschiși să asculte și să primească orice are legătură cu călătoriile şi cu vacanţele.

Din acest motiv, ghidul de promovare turistică pe care îl voi publica aici este practic şi va fi foarte util pentru tine.

Un nou profil al clientului: turistul care alege experienţe foarte diferite

Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem este că strategiile convenționale de segmentare a publicului nu mai sunt utile atunci când facem publicitate în domeniul turismului pe Social Media. În prezent, turiştii își doresc cât mai multă varietate în vacanţele şi în călătoriile lor.

Astăzi este posibil ca ei să își dorescă o aventură sălbatică, într-o călătorie cu rucsacul la munte iar mâine este posibil să caute un hotel cu centru spa şi servicii complete, pentru o escapadă romantică la mare.

Motiv pentru care, pe această piață, trebuie să fim deosebit de atenți atunci când analizăm şi filtrăm toate informațiile furnizate de seturile mari de date (Big Data) pentru campaniile noastre de promovare.

Ar trebui să știm cu cât timp în avans sunt planificate diferitele tipuri de călătorii şi cum să asociem aceste informații cu modelele de comportament recente, pentru a ști cum să oferim clienţilor noștri exact ceea ce au nevoie, exact când au nevoie.

Noile modele de călătorie în era Social Media

Deși este posibil să caute o gamă întreagă de experiențe diferite, turiştii din era Social Media au în comun câteva caracteristici foarte importante. Următoarele trei tipare de comportament te vor ajuta să îţi direcționezi eficient campaniile de reclame pe reţelele sociale.

1) Luxul accesibil

Fenomenul lowcost (oferte la cele mai mici preţuri), care a explodat din cauza anilor de criză economică, și-a pus amprenta asupra modului de gândire al turiştilor și asupra a ceea ce caută atunci când își planifică vacanța. Există o parte semnificativă dintre aceștia care nu se mai mulțumesc cu ofertele la cele mai mici preţuri, dar care nu sunt nici dispuși să își golească buzunarele: vor experiențe de lux, pentru prețuri adaptate la mijloacele lor.

2) Revoluția dispozitivelor tehnologice

Un consumator din industria turismului de astăzi este foarte diferit, comparativ cu unul de acum 10 ani. Astăzi, turiştii sunt permanent conectați la Internet şi îşi împărtăşesc experiențele din călătorii în timp real pe rețelele sociale. Ei ştiu, de asemenea, că au foarte multe opțiuni din care pot alege și vor să facă cea mai bună alegere posibilă, ceea ce înseamnă că își explorează în mod constant opțiunile, de pe diferite dispozitive.

3) Supremaţia recenziilor

Iar atunci când vine vorba de explorarea destinațiilor și a opțiunilor de călătorie, opiniile altor turişti sunt extrem de influente.

În ultimii ani, am văzut foarte multe site-uri și aplicații mobile pentru recenzii, care pot distruge o afacere din industria turismului, sau o pot propulsa direct către succes.

Cu ani în urmă, pentru a alege o destinaţie, turiştii se bazau pe sfaturile prietenilor, pe recomandările revistelor specializate sau ale agențiilor de turism, dar acum puterea este în mâinile consumatorilor… și aceştia nu ezită să o folosească.

Rezultatul este că foarte multe afaceri din industria turismului (hoteluri, agenții de turism, restaurante, etc.) sunt din ce în ce mai preocupate de opiniile și recenziile turiştilor, acordând mai multă atenție relaţiilor cu clienții și experienței oferite acestora.

Multe companii au folosit această tendință pentru campaniile lor de publicitate pe reţelele sociale, încurajând utilizatorii mulțumiți să își adauge recenziile.

Tehnici câștigătoare pentru marketingul în domeniul turismului pe reţelele sociale

1) Marketingul prin conţinut multimedia

Domeniul turismului este unul dintre domeniile care pot beneficia cel mai mult de marketingul prin conținut. Utilizatorii adoră să împărtășească liste interesante despre monumente, locurile care trebuie vizitate în orașul respectiv sau cele mai bune locuri pentru a mânca acolo. Dacă vreţi să profitaţi de această tendință, utilizați rețelele sociale pentru a vă promova conținutul și a atrage utilizatorii pe site-ul vostru, pentru a finaliza achiziția.

Și dacă doriți cu adevărat să profitați la maxim de marketingul prin conținut, folosiți conținut multimedia pentru a genera interacţiune. Doar folosirea textului în reclame nu mai este suficientă; de fapt, reclamele video sunt una dintre marile tendințe din acest an.

2) Vânzarea pe reţelele sociale

Am trecut de la utilizarea rețelelor sociale ca platformă pentru promovarea conținutului sau pentru servicii pentru clienți, la utilizarea acestora ca un instrument de vânzare directă. Atât Facebook, cât și Instagram au introdus un buton specific de achiziție, care permite utilizatorilor să își rezerve în mod direct vacanțele.

Această schimbare este, dincolo de orice îndoială, o mare oportunitate pentru mărcile din industria turismului de a-și îmbunătăți ratele de conversie.

3) Reclamele pe reţelele sociale

Dacă vrei să aibă succes campaniile tale de publicitate pe reţelele sociale, ar trebui să utilizezi reclamele cu înțelepciune, pentru a putea ieşi în evidenţă într-un ocean nesfârșit de publicitate.

Doar într-o singură zi, sunt distribuite peste 500.000 de fotografii pe minut pe Facebook și Instagram, ceea ce înseamnă că imaginile, copiile și opțiunile tale de segmentare trebuie să funcţioneze toate împreună pentru a face ca anunţurile să iasă în evidență cât mai mult posibil.

4) Comunităţile specifice turiştilor

Nu în ultimul rând, dacă doreşti să ai succes în acest domeniu, cu ajutorul reclamelor pe rețelele de socializare, nu trebuie să uiți de toate comunitățile și profilurile concepute special pentru turişti. Posibilitățile sunt nelimitate, de la familiile interesate să călătorească cu copii, până la turiştii care vor să experimenteze mâncărurile locale, opţiunile fiind valabile pentru toate destinațiile și bugetele.

Comunităţile specifice turiştilor reprezintă o oportunitate excelentă pentru a păstra legătura cu potențialii clienţi și pentru a construi o relație bazată pe încredere cu aceştia.

Dacă decizi să urmezi această cale, ar trebui să știi că Instagram și Facebook sunt rețelele cu cel mai mare potențial pentru a partaja videoclipuri, conținut și imagini.

Cele mai bune platforme de Social Media pentru promovare turistică

În ultimii ani, rețelele sociale au devenit o parte esențială a strategiei de marketing a oricărei companii – dar cu atât mai mult pentru companiile din domeniul turismului. Atunci când faci publicitate în domeniul turismului, inspirația, motivarea și câștigarea încrederii clienţilor sunt de cea mai mare importanță. Acest aspect a devenit foarte repede unul dintre cele mai importante instrumente pentru marketingul în domeniul turismului.

De ce ar trebui să fie prezentă compania mea pe rețelele de socializare?

S-ar putea să te întrebi în acest moment, cu atâtea alte companii care au același obiectiv, merită efortul să investesc în publicitatea pe rețelele de socializare? Ca marketeri, trebuie să fim exact acolo unde se află publicul nostru și, dacă sunt pe rețelele de socializare – ceea ce este incontestabil – atunci exact acolo trebuie să fim. Aceste rețele sociale ne oferă o oportunitate neprețuită și unică de a ne plasa, literalmente, în buzunarele utilizatorului nostru.

Studiile au arătat că 92% dintre consumatori au încredere mai mare în conţinutul generat de alţi utilizatori, în detrimentul oricărei alte forme de publicitate. În timp ce alte forme de publicitate sunt create de o echipă instruită pentru a scoate în evidență calităţile unei anumite companii, conţinutul generat de alţi utilizatori provine din experiențele lor reale şi reprezintă opiniile lor reale, ceea ce consumatorii apreciază mai presus de orice. Un alt studiu realizat de Hospitalitynet.org ne arată că 71% dintre mileniali afirmă că au încredere în conținutul generat de utilizatori cu 50% mai mult decât orice altă sursă de informații, inclusiv TV, ziare și reviste. Rețelele sociale reprezintă unul dintre puținele canale de comunicare în care publicul tău poate interacționa deschis cu compania ta și cu reclamele tale.

Având în vedere numărul foarte mare de escrocherii online și publicitate înșelătoare, combinate cu ușurința fără precedent de a comunica din orice punct de pe glob, oamenii au devenit extrem de sceptici față de multe forme de mass-media tradiționale – și cu siguranţă că vor face o analiză aprofundată înainte de a decide să aibă încredere într-un brand.

Adevărul este că turiştii nu sunt cumpărători din impuls – vor analiza aproape toate aspectele călătoriei lor înainte de a decide să își rezerve vacanța. Există un întreg proces de alegere a unei destinații, a modului de transport pentru a ajunge acolo, a companiei de turism, a cazării, a duratei călătoriei și este important să rămâneți alături de ei la fiecare pas, pentru a putea ieși în evidență la sfârșitul zilei când vine momentul ca ei să facă rezervările finale.

Așadar, să aruncăm o privire asupra modului în care fiecare dintre aceste platforme de socializare poate eficientiza strategia ta de promovare turistică.

Facebook: gigantul Social Media

Indiferent de cât de multe rețele sociale noi și la modă apar de-a lungul anilor și cât de populare devin, nu există încă una care să fi reușit să rivalizeze cu Facebook. Când vine vorba de cifre, nu se poate nega faptul că rețeaua lui Zuckerberg este o forță de care trebuie să se țină cont: conform datelor colectate recent, Facebook are peste 2 miliarde de utilizatori unici și activi care se conectează în fiecare lună – mai mult sau mai puţin întreaga populație a lumii. În România sunt în jur de 12 milioane de utilizatori activi, asta înseamnă că, indiferent de tipul de public căruia i te adresezi, vei găsi cel puțin o parte din clienţii tăi aici.

Și vestea bună pentru marketerii din domeniul turismului este că se pare că această industrie joacă un rol foarte important pentru Facebook – potrivit Social Times, 52% dintre utilizatori au recunoscut că au visat la vacanțe şi la călătorii atunci când erau pe Facebook (chiar şi fără să aibă planificate excursii), iar 76% dintre utilizatorii de social media postează actualizări și fotografii despre vacanțe. Este o platformă excelentă pentru a-i face pe oameni să se îndrăgostească de fotografiile tale și de brand-ul tău și pentru a-i determina să le împărtășească cu prietenii – 52% dintre utilizatori au spus că fotografiile prietenilor lor le-au inspirat planurile de călătorie.

Dar Facebook mai are un alt avantaj foarte important pentru companiile din domeniul turismului, care nu trebuie trecut cu vederea: oferă posibilitatea consumatorilor de a lăsa recenzii oficiale pe baza experiențelor anterioare. După ce ai creat o pagină Facebook pentru marca ta, asigură-te că investeşti timp şi efort și în recenzii și conținut organic, și nu doar în reclamele plătite. Conectează-te, de asemenea, cu oameni care au cumpărat deja produsul sau serviciile tale și vei vedea cum comunitatea ta va creşte – și cu aceasta, vânzările. Potrivit Smart Insights, 80% dintre oameni sunt mai predispuși să rezerve o călătorie de la o companie recomandată de un prieten pe Facebook, decât printr-o reclamă convențională.

Și nu îţi face griji cu privire la primirea unor feedback-uri negative – oricât de paradoxal ar putea părea, de fapt acest lucru te poate ajuta într-o anumită măsură. Feedback-ul negativ oferă paginii și recenziilor tale mai multă credibilitate în ceea ce privește conținutul generat de utilizatori, arătând că acestea sunt de fapt opinii reale ale clienților reali – și nu au fost fabricate de tine. De fapt, potrivit Hospitalitynet.org, clienții care caută recenzii negative sunt mult mai hotărâţi să facă o achiziţie, petrecând de 5 ori mai mult timp pe un site, adunând informații. Doar asigură-te că abordezi imediat problema semnalată și răspundeți la comentariul sau recenzia clientului respectiv, cerându-ţi scuze și explicând politicos situația.

Instagram: uimeşte utilizatorii cu imaginile pe care le postezi!

Instagram este o platformă vizuală, creativă, uimitoare. În prezent, există peste 1 miliard de utilizatori activi lunar și o cantitate remarcabilă de imagini minunate ale fiecărui loc din lume. SocialMediaToday a dovedit că 48% dintre utilizatori se bazează pe Instagram pentru a găsi o nouă destinație de călătorie, iar 35% folosesc această platformă pentru a descoperi un loc complet nou. În România utilizatorii de Instagram sunt în jur de 5 milioane de persoane.

Deci, dacă oamenii intră deja pe Instagram pentru a-și da seama unde vor să meargă, de ce să nu le oferim noi idei sau chiar sfaturi despre cum să ajungă acolo, unde să se cazeze sau cum să-şi petreacă timpul în locurile respective?

În ceea ce privește conținutul generat de utilizatori, Instagram oferă un întreg univers de conținut autentic care îi va face pe ceilalți să se îndrăgostească de locurile respective și pe care îl poți folosi pentru a îţi promova marca și serviciile. Și nu numai că poți folosi conţinutul care există deja, dar poți solicita și încuraja alte postări, prin inițierea de concursuri, cerându-le utilizatorilor să folosească hashtag-urile create de tine. 

Dacă bugetul îţi permite, poţi lua legătura și cu anumiţi influenceri de pe Instagram și puteţi coopera pentru ca ei să îţi prezinte compania către un număr cât mai mare de oameni, dintre followerii lor.

Însă reține că oamenii sunt pe Instagram pentru că se aşteaptă să fie cuceriţi prin conținutul incredibil și uluiţi de imaginile uimitoare dintr-un anumit loc – asigură-te că îţi vei inspira followerii, mai degrabă decât să faci publicitate!

Acesta este doar vârful aisbergului, atunci când vorbim despre numeroasele şi diferitele moduri în care rețelele sociale te pot ajuta în strategia ta de promovare turistică; o strategie eficientă care este executată în mod profesionist va avea un potențial incredibil de a îţi creşte brand-ul şi de a îţi dezvolta afacerea! Cu toate acestea, întreg demersul poate fi destul de copleșitor, așa că ne poţi contacta în orice moment pentru a deschide o discuție sau pentru a afla mai multe informații despre cum poţi folosi aceste metode!

Pentru a veni în întâmpinarea oamenilor de afaceri din turism, am dezvoltat un site web de promovare turistică www.romtur.ro și o comunitate pe Facebook: facebook.com/RomTur.ro precum și grupul Facebook: facebook.com/groups/RomTur unde vom promova destinații turistice, hoteluri, pensiuni sau case de vacanță dar și circuite turistice.

Prețuri pentru promovare turistica aici: https://romtur.ro/promovare-turistica

Laurențiu Barbu
Social Media Specialist
laurentiu.barbu@socialmedia.ro
0769.6565.00

What do you think?

39 Points
Upvote Downvote

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl