„WhatsApp este o aplicație sănătoasă” spune un nou studiu

Studiile precedente spuneau că rețelele sociale au consecințe neplăcute din punct de vedere psihologic, însă noi studii arată că nu toate aplicațiile sunt la fel. Cercetătorii de la Edge Hill University au descoperit că dacă petreci timp interacționând cu prietenii și familia pe WhatsApp te vei simți mai bine.

Oamenii care petrec mai mult timp în aplicațiile de mesagerie au avut niveluri mai mari de încredere în sine și s-au simțit mai puțin singuri.

„Există multe dezbateri despre efectul pe care îl are petrecerea timpului pe rețelele sociale, dar noi am descoperit că nu este mereu atât de rău pe cât ai putea crede” a spus Dr. Linda Kaye. „Cu cât oamenii petrec mai mult timp pe WhatsApp, cu atât se simt mai aproape de familie și de prieteni”.

Studiile precendete arătau că folosirea social media poate avea efecte neplăcute asupra sănătății mentale – referindu-se în special la aplicații precum Facebook, Instagram și Snapchat. Un studiu din 2016 realizat de Universitatea din Copenhaga spunea că folosirea Facebook crea un sentiment de invidie – tendința de a fi invidios pe viețile celorlalți după vederea postărilor lor din platformă.

Un alt studiu, al Universității din Pensylvania, publicat în 2018, a descoperit o legătură directă între timpul petrecut în social media și niveluri crescute de anxietate, depresie și singurătate. „Dacă folosești rețelele sociale mai puțin decât ai face-o în mod normal vor scădea sentimentele de depresie și singurătate” spune autoarea studiului, Melissa Hunt.

„Aceste efecte sunt mai pronunțate în cazul persoanelor care erau mai depresive la începerea studiului”. Însă, în cel mai recent studiu, care a implicat 200 de utilizatori social media, sugerează că discuțiile de grup, dar și cele individuale îi pot ajuta pe oameni.

„Concret, descoperirea arată modul în care factorii de incluziune legați de capitalul social de legătură sunt foarte pertinenți în acest domeniu ca o modalitate de a înțelege cum se raportează utilizarea tehnologiei la bunăstarea psihologică” spune Dr. Kaye.

„Aceasta dă naștere la ideea că tehnologia socială, cum ar fi WhatsApp, poate stimula relațiile existente și oportunitățile de comunicare, mărind astfel aspecte ale bunăstării utilizatorilor”.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl