Secţiunea Facebook “Repere din Poveşti” ar putea fi realizată în curând

Facebook este renumită pentru că îşi schimbă modul în care funcţionează sau pentru că adaugă noi funcţionalităţi. Uneori, însă, împrumută idei şi transformă aceste idei în funcţionalităţi noi: de exemplu, poveştile. Snapchat a folosit deja o astfel de opţiune, pentru a da utilizatorilor posibilitatea de a alege să păstreze conţinutul mai mult timp. Facebook a creat propria opţiune pentru poveşti, numind-o exact la fel, Stories.

Stories are succes. Avea succes şi când Facebook a integrat această opţiune în Instagram în urmă cu puţin timp. Iar în curând a devenit clar că Facebook Stories şi Instagram Stories împreună depăşesc cu mult orice ar putea obţine Snapchat.
Nu e nimic fundamental greşit în legătură cu ceea ce s-a întâmplat şi putem presupune că ar costa prea mult pentru ca Snapchat să obţină un brevet pentru Stories, însă ce s-a întâmplat în continuare ne-a ajutat să înţelegem mai bine una dintre cele mai fascinante brand-uri din lume. Facebook a văzut Stories ca pe o oportunitate şi când în general se întâmplă acest lucru, Facebook beneficiază pe deplin de ocazia apărută.

Abordarea pe care Facebook a avut-o cu Stories

Este important de ştiut că abordarea pe care Facebook a avut-o cu Stories este încă o dovadă a naturii agresive şi competitive a acestei companii, demonstrând că poate reveni în top de fiecare dată. Achiziţia Instagram a fost o mişcare foarte inteligentă şi de asemenea a deschis calea pentru ca impactul considerabil pe care îl are Facebook să se reflecte şi asupra Instagram.

Apoi, în octombrie 2017, vedem că Facebook face din nou un pas în direcţia unei dominaţii mondiale. A integrat funcţionalitatea Stories în Pagini. De acord, compania a declarat în mod clar că această funcţionalitate va fi disponibilă doar prin aplicaţia de pe mobile, dar acesta a fost un mod de abordare coordonat, pentru a detrona singurul competitor la care se putea gândi, pe acest segment. Asigurându-se că Stories este disponibilă doar pe aplicaţia de pe mobile, a avut acces la un public tânăr.

Să nu uităm că Facebook deja atinsese o cotă considerabilă cu Instagram Stories. Devenise un mare câştig pentru Facebook. Şi era de aşteptat ca următorul pas să fie să încerce să acopere o cotă de piaţă cât mai mare.

Imagine: Facebook

Integrarea anunţurilor în Stories

Această nouă abordare (ca Stories să fie disponibilă doar pe aplicaţia de pe mobil) a fost inteligentă. Dar există şi posibilitatea ca Facebook să permită brand-urilor să afişeze anunţuri în poveşti. În mai 2018 presa a sugerat că Facebook deja testa această posibilitate. Aceste anunţuri de test erau sub formă de clipuri, iar utilizatorii puteau de asemenea să sară peste ele, astfel că nu erau deloc ostentative.

La conferinţa F8 din 2018, Chris Cox (Director de Produs pentru Facebook) a menţionat că în curând Stories va deveni modalitatea preferată pentru a împărtăşi conţinut cu prietenii pe Facebook. Începe deja să aibă un succes foarte mare, iar integrarea anunţurilor este doar o formalitate acum.

Pe măsură ce Stories devine tot mai populară, oferă o sursă nouă de venituri. În următoarele luni, aşteptaţi-vă să vedeţi opţiuni de integrare a anunţurilor în Stories, pentru brand-uri şi tot atunci Facebook va oferi cel mai probabil şi indicatori de monitorizare a performanţei.

Imagine: Facebook

Repere din poveşti

O dovadă suplimentară că Stories devine noua platformă preferată a Facebook este şi faptul că de acum va fi disponibilă secţiunea “Repere din poveşti” (Highlights). Aceasta oferă posibilitatea ca utilizatorii să selecteze conţinut expirat din cadrul Stories şi să îl afişeze în profilul lor. Astfel, utilizatorii îşi pot păstra poveştile. Sau, după cum a declarat Facebook:

“Oamenii ne-au spus că vor să aibă posibilitatea de a scoate în evidenţă şi de a păstra poveştile care sunt importante pentru ei. Vom începe în curând să testăm “Repere din poveşti” – o modalitate de a alege ca poveştile să rămână în profilul tău, fiind astfel mai uşor să îţi defineşti identitatea cu ajutorul amintirilor.”
(Firstpost.com)

Aşa că ceea ce face Facebook este să îşi schimbe o parte a modelului de afaceri. A avut loc scandalul “Cambridge Analytica” şi Zuckerberg a declarat că va proteja datele utilizatorilor, oferindu-le în acelaşi timp mai mult control asupra lor. Şi a făcut tocmai acest lucru. Dar în acelaşi timp, a confirmat că Stories va beneficia de mai multe funcţionalităţi şi că va permite şi integrarea anunţurilor.

Dacă ne uităm la scopul iniţial al Facebook, anume acela de a ne ajuta să păstrăm legătura cu aproape toate persoanele pe care le-am întâlnit, acest scop este mai aproape de a deveni realitate. Dar trebuie să ne reamintim faptul că Facebook ştie că adevăratele sale rădăcini sunt reprezentate de cheltuielile de publicitate şi exact acest aspect este luat în considerare Stories.

Dacă reprezinţi un brand şi te-ai îndepărtat de Facebook din cauza noului algoritm implementat, ar fi recomandat să revii. Prin intermediul Stories, cheltuielile tale de publicitate vor fi bine investite.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl