Facebook angajează jurnaliști pentru a modera o secțiune de Știri

La începutul lunii au început să apară zvonuri despre faptul că Facebook va introduce o secțiune de Știri, urmând să plătească agențiilor milioane de dolari pentru drepturile de preluare. Acum a apărut următorul element al acestei noutăți, care seamănă cu secțiunea Trending eliminată anul trecut.

Potrivit The New York Times, Facebook va angaja o echipă de jurnaliști pentru a lucra la această secțiune de Știri. Un aspect cheie este credibilitatea – noua funcționalitate trebuie să fie construită pe surse de încredere pentru a putea satisface cei 43% dintre adulți care se informează din social media (US).

Mark Zuckerberg a vorbit prima dată despre acest lucru în aprilie, într-un interviu cu Mathis Dopfner, CEO al editurii germane Axel Springer. Mark a declarat:

„Vrem să ajutăm la descoperirea de informații demne de încredere, așa că totul va fi personalizat. Ne punem, totuși, o întrebare: care ar trebui să fie nivelul nostru de implicare în cadrul alegerii materialelor din această secțiune de știri? – nu vom avea jurnaliști care să facă știrile – ceea ce vrem să facem este să aducem știrile de calitate în fața oamenilor.”

Dar cine va decide care știre este de calitate/de încredere și care nu? Aici intră în joc resursa jurnalistică care se va asigura că noua secțiune nu va avea problemele pe care le-a avut secțiunea Trending după ce Facebook a eliminat editorii.

Prin această mișcare, Facebook se revine asupra unei idei mai vechi, însă poate mai bine pregătit și cu mai mult accent pus pe specialiștii interni. The Information declară că rețeaua va fi ajutată să angajeze editori de Anne Kornblut, fost editor la The Washington Post și câștigătoare a premiului Pulitzer.

„Facebook dorește să folosească un algoritm pentru a selecta majoritatea articolelor din viitoare secțiune de știri, care ar trebui să debutee înainte de finalul anului. Editorii umani vor alege știrile doar știrile cele mai importante.”

Așadar, știm că Facebook angajează experți, știm că va utiliza un algoritm într-o oarecare măsură și că dorește să aibă o prezență mai mare pe partea de conținut de știri. Mai rămâne să aflăm cum va arăta exact secțiunea de Știri. Iată cum arăta viziunea lui Mark:

„Unul dintre lucrurile care chiar au funcționat în ultimii ani este Facebook Watch pentru video, unde oamenii puteau găsi toate clipurile care nu le apăreau în feed. Pentru că am observat o creștere rapidă, ne-am gândit că am putea face același lucru și cu știri.”

Facebook Watch este un tab distinct în aplicație – oare la fel va fi și cu Știrile? Având în vedere faptul că a fost făcută o investiție semnificativă, pe de-o parte, și relevanța conținutul de știri de cealaltă, probabil că se va dori să apară cumva și în feed, de unde să îi preia pe utilizatori și să-i conducă spre tabul dedicat.

O posibilă înfățișare ar putea fi asemănătoare cu ceva testat în 2017. Aceste liste bazate integral pe algoritmi nu sunt neapărat utile, însă un set de feeduri între care să comuți și care să fie verificate de oameni ar putea funcționa. Acest lucru seamănă și cu ceea ce încearcă Twitter în listele cu subiecte.

Și Twitter are un feed verificat de oameni, ceea ce arată trendul pieței de a se îndepărta de algoritmi. Companiile au descoperit că deși algoritmii măresc engagementul direcționând utilizatorii către conținut relevant, ele alimentează și biasul și mișcările îngrijorătoare. În mod ideal, algoritmii nu au fost făcuți pentru asta – platformele i-au folosit pentru a scădea implicarea în conținutul postat, pentru ca acesta să îi reprezinte pe utilizatori.

Având în vedere că utilizarea acestor algoritmi a rezultat în răspândirea de informații îndoielnice, are sens această mișcare către creșterea implicării umane care să înlăture elementele negative. Care va fi deznodământul? Pentru utilizatori va aduce reducerea dezinformării și a minciunilor.

Problema este că, pe rețelele sociale, adevărul este „în ochiul celui care citește”. Iar atunci când oamenii nu mai cred nici în lucruri explicate științific, cum ar fi forma Pământului, cum poți spune care este o informație de încredere și care nu?

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at Internet Advertising srl