Google Ads sau Facebook Ads: Care dintre aceste două soluţii de publicitate este cea mai potrivită pentru afacerea ta?

Foloseşte datele în mod interşanjabil între cele două platforme, când poţi, dar ţine minte că pe fiecare platformă diferă contextul în care utilizatorii sunt angrenați. Aşadar, va trebui să testezi tu însuţi fiecare strategie, pentru a afla care dintre ele generează cele mai bune rezultate pentru afacerea ta.

Dacă am face un top al întrebărilor pe care ni le adresează antreprenorii în fiecare zi, pe aceasta am regăsi-o în primele trei poziţii: “Google Ads sau Facebook Ads: Care dintre aceste două soluţii de publicitate este cea mai potrivită pentru afacerea mea?”

Răspunsul nu este simplu, dar dacă am fi nevoiţi să facem un rezumat, acesta ar fi:

Ambele soluţii generează rezultate foarte bune, pentru că atunci când vorbim despre publicitate online, Google Ads şi Facebook Ads domină industria.”

Dacă vrei să ajungi la clienţi, atunci Rețeaua de căutare Google sau Secțiunea Noutăți de pe Facebook sunt instrumentele perfecte. Facebook are în acest moment 2.3 miliarde de utilizatori activi pe lună, iar Google Ads ajunge la miliarde de oameni în fiecare zi, prin intermediul căutărilor, al email-ului, sau al altor activităţi online.

Dar atunci când este momentul să alocăm bugetul pentru publicitate şi trebuie să alegem între cele două platforme, pe care ar fi mai bine să o alegem: Google Ads sau Facebook Ads? 

Cum să faci alegerea potrivită pentru afacerea ta? Ar fi mai bine să investeşti în ambele platforme? Asta vom afla în continuare.

Dar pentru început, să vedem de ce trebuie să iei în considerare o platformă pentru publicitate online.

De ce publicitatea online este esenţială

Odată cu avansul smartphone-urilor şi al computerelor, modul în care căutăm răspunsuri sau produse online s-a schimbat radical.

Acum, “a căuta pe Google” a devenit o rutină atât de obişnuită, încât expresia a intrat în limbajul zilnic.

Conform unui studiu din anul 2017, o persoană obişnuită va petrece mai mult de cinci ani şi patru luni din viaţă interacţionând pe reţelele sociale — pe Facebook, YouTube sau Instagram.

Din 2012, utilizarea reţelelor sociale a crescut cu o oră pe zi (la 144 de minute). Suntem online ore întregi în fiecare zi. Şi, pe lângă această creştere, am devenit de asemenea mai curioşi, mai exigenţi şi mai nerăbdători atunci când căutăm produse, informaţii sau servicii.

Consumatorii vor răspunsuri repede. În plus, ei sunt în acest moment mult mai puternici şi mai stăpâni pe situaţie. Este mai uşor decât oricând să caute şi să găsească produse online, ceea ce înseamnă că piaţa este mult mai competitivă pentru afacerea ta.

Pentru a ajuta consumatorii să îţi găsească brand-ul, trebuie să participi la căutarea lor. Trebuie să îi asişti, astfel încât să îi convingi că afacerea ta este cea mai bună opţiune.

Odată cu această schimbare în modul în care cumpărăm produse sau căutăm informaţii, parcursul clientului s-a modificat de asemenea în mod esenţial. A devenit mai interconectat şi mai complicat decât înainte, iar brand-ul tău are nevoie de o strategie pentru a se evidenţia în acest mediu complex.

În acest punct intervine publicitatea online.

Publicitatea online (Google şi Facebook Ads) te poate ajuta să

 • Dezvolţi vizibilitatea mărcii
 • Măreşti distribuţia de informaţie
 • Determini comportamentul cumpărătorului
 • Furnizezi un reminder cumpărătorilor curioşi
 • Foloseşti modelele repetitive pentru a îmbunătăţi vânzările
 • Propui multiple modalităţi de achiziţie

Iar acestea sunt doar începutul.

Marketerii au studiat ani întregi comportamentele cumpărătorilor şi au descoperit câteva principii interesante, cu ajutorul cărora publicitatea online poate genera rezultate spectaculoase.

De exemplu, un principiu numit “banner blindness” (tendinţa de a evita bannerele afişate pe site-urile vizitate) indică faptul că utilizatorul obişnuit evită marginile unei pagini web aproape în totalitate:

Atât Google cât şi Facebook s-au adaptat la acest comportament şi se asigură că audienţa va fi atrasă, creând reclame care captează interesul:

Pe scurt, reclamele de pe Google şi Facebook au o capacitate mai mare decât oricând de a te ajuta să-ţi creşti afacerea. Dar doar dacă ştii cum să le foloseşti.

Mai jos vom detalia caracteristicile acestor două platforme extraordinare.

Ce este Google Ads?

Google este cel mai mare motor de căutare din lume, având mai mult de 75% din piaţa motoarelor de căutare. Bing şi celelalte sunt la o distanţă semnificativă în urmă.

Conform celor de la Internet Live Stats, în prezent se execută zilnic cinci miliarde de căutări pe Google. Sunt foarte multe căutări — şi foarte multe priviri. Google Ads este instrumentul potrivit pentru a crea anunțuri online, dacă vrei să ajungi la utilizatorii motorului de căutare şi să profiţi de această cantitate imensă de trafic.

Google Ads oferă câteva opţiuni de bază pentru a-ţi promova afacerea şi pentru a ajunge la utilizatorii noi:

 • Rețeaua de căutare: Rețeaua de căutare permite campaniilor să fie afişate în căutări bazate pe cuvinte-cheie. Anunţurile apar astfel la începutul listei de rezultate:
 • Rețeaua de display: anunţurile sunt afişate pe site-uri şi în aplicaţii când există o legătură între cuvintele tale cheie şi conţinutul site-ului. Aceste anunţuri pot fi videoclipuri, imagini sau pot avea alte formate.

  Iată cum arată un anunţ tipic:
 • Google Cumpărături: anunțurile pentru Google Cumpărături se vor afişa când se execută căutări relevante, bazate pe un produs anume.

  De exemplu, când cineva caută încălţăminte de baschet, poate fi afişat produsul tău, plus alte informaţii ca preţul, review-uri, sau alte detalii (cum ar fi “livrarea gratuită”):
 • Anunţuri Video: anunţurile video se vor afişa pe site-urile de streaming ca YouTube şi de asemenea în reţeaua Google de display.
 • Retargetarea: Google oferă o formă sofisticată de retargetare, pentru a le reaminti clienţilor pierduţi de produsele tale şi pentru a încheia vânzarea.

Acestea sunt câteva opţiuni de bază pe care le oferă Google Ads.

Există şi altele, desigur. Dar pe cele de mai sus le vei folosi cel mai des.

După ce am aflat care sunt opţiunile de bază pe care le oferă Google Ads, mai jos vom detalia de ce această platformă este potrivită pentru aproape toată lumea:

Conform Google, promotorii care folosesc platforma lor pot câştiga 2$ pentru fiecare 1$ cheltuit.

Ceea ce înseamnă că dublarea investiţiei pe platforma lor este un lucru obişnuit, dacă implementezi strategia de publicitate în mod corect. Unele companii însă au un randament al investiţiei mult, mult mai mare, iar altele (dacă strategia de publicitate nu este implementată în mod corect) au un randament al investiţiei mult mai mic.

În plus, poţi crea anunţuri în diferite formate, ceea ce înseamnă că poţi ajunge la o audienţă mai mare.

 • Dacă vinzi produse online, poţi profita cu uşurinţă de Google Ads.
 • Dacă ai o companie locală şi vrei să vinzi mai mult, poţi crea campanii bazate pe locaţie, pe rețeaua de căutare şi chiar pe Google Maps.
 • Vrei să creşti numărul de clienţi pentru firma ta de avocatură, sau pentru agenţia ta de SEO, de exemplu? Anunţurile din rețeaua de căutare bazate pe cuvinte-cheie generează cea mai mare rată de conversie.

Pe scurt, Google Ads se remarcă atunci când scopul tău este generarea de trafic şi o rată de conversie cât mai mare.

De exemplu, când cineva caută cu nişte cuvinte-cheie ca “instalator în zona mea,” cel mai probabil va suna la primii instalatori pe care îi găseşte.

Doar din simpla citire a acestor cuvinte-cheie îţi poţi da seama că utilizatorul respectiv vrea să rezolve repede o problemă. Este gata să cumpere.

Dar Google este capabil de mult mai mult, nu doar de conversia clienţilor care vor să cumpere imediat.

Anunţurile din reţeaua de căutare reprezintă instrumentul principal pentru mijlocul şi zona de jos a pâlniei de vânzări, dar rețeaua de display şi anunţurile afişate pe YouTube vor construi vizibilitatea mărcii şi vor oferi asistenţă după o achiziţie.

Aşadar Google Ads poate fi folosit şi pentru branding, ceea ce înseamnă că va concura în mod direct cu Facebook Ads.

În concluzie, Google Ads este o opţiune complexă, orientată în mai multe sensuri şi care poate oferi ceva fiecărei mărci cu prezenţă online.

Scurt ghid despre Facebook Ads

De ce folosesc oamenii Facebook?

Vor să caute un cuvânt-cheie şi să rezolve o problemă? Au nevoie de un instalator?

De obicei, nu. 

Facebook este o reţea de socializare. Ceea ce înseamnă că cei mai mulţi oameni nu o folosesc pentru a căuta produse sau pentru a se abona la diverse servicii. O folosesc pentru a păstra legătura cu prietenii, pentru a discuta despre pasiunile lor şi pentru a partaja pozele din ultima lor excursie.

Deşi am putut observa o creştere a căutărilor locale pe Facebook, Intenţia de cumpărare nu este la fel de mare ca în cazul Google Ads.

Dar asta nu înseamnă că bugetul pentru aceste anunţuri este folosit în mod inutil.

Facebook are mai mult de două miliarde de utilizatori activi pe lună. Poţi găsi aproape orice tip de audienţă sau nişă de piaţă pe această platformă.

Cu o bază de clienţi atât de mare şi de diversă, ai foarte multe şanse ca strategia ta să aibă succes.

Reclamele pe Facebook au stilul folosit în secțiunea Noutăți şi sunt poziţionate exact în aceasta, arătând ca o postare normală.

Aceste tipuri de postări sunt menite să genereze click-uri.

În prezent poţi să rulezi reclame pe dispozitive mobile, pe desktop, Instagram şi chiar pe Facebook Messenger.

Facebook îţi permite de asemenea să poziţionezi reclame pe bara laterală, în secțiunea Noutăți pentru utilizatorii de dispozitive mobile şi chiar să foloseşti anunţuri video.

Reclamele Facebook în format carusel îți permit să prezinți până la 10 imagini sau clipuri video într-o singură reclamă, fiecare cu propriul link.

Pe Facebook poţi să îţi alegi exact scopul pentru care vrei să creezi reclamele:

 • Vrei să amplifici vizibilitatea mărcii şi numărul de aprecieri pe pagina afacerii tale? Poţi face asta cu uşurinţă.
 • Vrei să atragi mai mulţi clienţi potenţiali? Există anunţuri eficiente pe Facebook pentru generarea de clienţi potenţiali.
 • Vrei mai mult trafic pentru postările de pe blog şi un grad de interacţiune mai mare pe site? Poţi face asta.
 • Vrei să creşti numărul de vânzări şi numărul de vizite? Poţi face asta.
 • Vrei să creşti numărul de vizualizări pentru un clip video? Poţi face asta.
 • Vrei să targetezi utilizatorii Instagram? Poţi face şi asta, cu ajutorul soluțiilor pentru publicitate de la Facebook.

Opţiunile sunt la fel de diverse ca în cazul Google Ads şi chiar mai numeroase.

Dar ţine minte: intenţia este diferită pe Facebook. 

Facebook se remarcă de asemenea atunci când vorbim de targetare.

Există opţiunea configurării unei audienţe personalizate, care permite trimiterea anunţurilor către utilizatori în funcţie de diverse date demografice: descrierea job-ului, vechime, nivel salarial, sau chiar pasiuni şi programe TV preferate.

Configurarea unei audienţe personalizate poate deveni foarte detaliată şi se pot crea inclusiv “audiențe asemănătoare” sau se pot targeta utilizatorii care ţi-au vizitat site-ul.

Este promovarea pe Facebook potrivită pentru afacerea mea?

Răspunsul este: da, cel mai probabil. Iată de ce:

 • Aproape toată lumea este pe Facebook. Companiile B2B şi B2C şi aproape toţi angajaţii lor folosesc platforma.
 • Orice afacere este pe Facebook, de la restaurantul local până la companiile mari de tehnologie.
 • Pe lângă asta, suma minimă cheltuită e de 1$ pe zi şi costul mediu pentru fiecare click este incredibil de mic.

De fapt, în funcţie de scopul avut în vedere, costul mediu pentru fiecare click este de aproximativ 0.75$:

Asta înseamnă că poţi să cheltuieşti doar 50$ pe lună şi tot vei obţine mii şi mii de afişări pentru afacerea ta.

În plus, pe lângă campaniile de pe Facebook, poţi folosi alte strategii, cum ar fi implementarea unor chatbot-uri, sau aplicarea unei soluţii de marketing folosind email-ul.

De exemplu, poţi trimite un set targetat de mesaje către anumite audienţe, sau poţi elabora un set de email-uri planificate şi trimise automat, sau poţi trimite mesaje non-promoţionale către audienţe puternic segmentate. Aceste metode deja au foarte mult succes şi le poţi folosi chiar şi cu Facebook ads.

Iată un exemplu:

Dacă poţi să faci un efort în plus şi să te familiarizezi cu chatbot-urile, există un potenţial imens de a crea liste de abonaţi cu ajutorul lor, înainte ca brand-urile mai mari să observe această oportunitate.

Aşadar… ar trebui să investeşti în Facebook ads, pentru a beneficia de costurile mici şi targetarea demografică excelentă?

Sau în Google Ads, pentru a beneficia de o optimizare puternică bazată pe intenția de căutare a utilizatorului, generând o rată de conversie mai mare?

Sau… ar trebui să investeşti în ambele?

Google Ads sau Facebook Ads: care dintre platforme este mai bună pentru tine?

Aşadar, Google Ads versus Facebook Ads. Sunt două platforme foarte diferite, cu intenții de căutare diferite şi cu beneficii diferite.

Google Ads şi Facebook ads sunt amândouă excelente pentru a-ţi promova afacerea. Sunt relativ ieftine (în funcţie de domeniul tău) şi au miliarde de utilizatori, cu posibilitatea ţintirii unor audienţe variate.

Aşadar, este una dintre ele mai bună decât cealaltă? Răspunsul depinde evident de obiectivele tale şi de buget.

Trebuie să te întrebi:

Care este scopul tău? Ce vrei să obţii?

 • Dacă vrei să obţii mai multe vânzări, sau mai mulţi clienţi potenţiali — ambele platforme vor fi perfecte.
 • Dacă vrei să obţii o vizibilitate mai bună a mărcii sau creşterea numărului de urmăritori, Facebook este superioară.
 • Dacă vrei să vinzi produse direct, probabil Google Ads este mai bună (deşi ambele platforme pot fi la fel de eficiente).

Continuă să citeşti şi vei descoperi câteva modalităţi de a-ţi maximiza rezultatele pe ambele platforme azi!

Cum să foloseşti Google Ads

Rețeaua de căutare Google Ads este cea mai eficientă metodă de publicitate online prin care vei obţine rezultate rapid.

Pentru rețeaua de display ai nevoie de conţinut video sau imagini, dar pentru rețeaua de căutare ai nevoie doar de conţinut scris.

În plus, rata medie de clicuri pentru anunţurile video în orice format şi indiferent de poziţionare a fost de doar 0.05% pentru SUA, în 2019.

Aşadar rețeaua de căutare este cea mai bună metodă pentru început.

Pentru a începe, trebuie să identifici cuvintele-cheie pentru afacerea ta. Apoi trebuie să te familiarizezi cu Planificatorul Google de cuvinte-cheie.

Introdu un cuvânt-cheie, o frază sau un URL asociate cu afacerea ta.

Astfel, Google Ads îţi va sugera instantaneu câteva cuvinte-cheie semnificative pentru targetare, fără să le cauţi tu.

Iată cum arată planificatorul în detaliu şi semnificaţia câtorva dintre datele statistice pe care le vei analiza:

 1. Indicatorul “Competiţie” arată câţi alţi promotori încearcă să liciteze pentru acel cuvânt-cheie. Cu cât este mai mare competiţia, cu atât mai multe afaceri licitează.
 2. Intervalele de licitare arată limitele minime şi maxime pe care le plătesc promotorii obişnuiţi pentru clicuri.

Folosind aceste date poţi începe să-ţi faci o idee despre costul campaniei tale şi cuvintele-cheie care sunt potrivite pentru afacerea ta.

Cum să-ţi promovezi afacerea pe Facebook

După cum am menţionat, Facebook oferă opţiuni impresionante de targetare.

Dar această varietate poate fi şi o problemă. Există foarte multe opţiuni pentru diferite campanii.

Iată câteva sfaturi pentru început:

#1. Creează o audiență asemănătoare, pe baza vânzărilor anterioare sau a clienţilor existenţi.

Una dintre cele mai bune metode de a începe să foloseşti Facebook este folosirea unei audiențe asemănătoare.

Cu acest instrument, Facebook multiplică lista ta de clienţi existenţi, pentru a-ţi maximiza profitul.

Poate de asemenea să identifice profilele Facebook pornind de la lista de e-mailuri ale clienţilor tăi.

După aceea, caută alţi utilizatori cu atribute similare pentru targetare, iar asta înseamnă că vei avea o listă nouă de utilizatori care se aseamănă cu clienții tăi existenți.

În plus, durează foarte puţin să o creezi şi o poţi integra cu platforma MailChimp.

Creează un cont de Business Manager, dacă nu ai unul deja, apoi deschide secţiunea “Audiențe”:

Apasă pe meniul vertical “Creează o audiență” și alege “Audiență asemănătoare”:

Selectează apoi sursa pentru audienţa asemănătoare, care poate fi o audienţă personalizată sau un Facebook Pixel:

Poţi de asemenea să alegi doar utilizatorii dintr-o anumită regiune.

După aceea asigură-te că selectezi 1% pentru “Dimensiunea audienţei”:

Dimensiunea audienţei setată la 1% va duce la scăderea costului, deoarece audienţa este mai specifică. Apoi apasă pe “Creează audiența” şi eşti pregătit să pui lucurile în mişcare.

#2. Utilizează imagini pentru a avea un impact puternic asupra conversiilor.

Imaginile înseamnă 75-90% din eficienţa unei reclame pe Facebook.

Dacă sunt create bine, nici nu ai nevoie de text.

Încearcă să foloseşti o platformă precum Canva pentru a crea imagini de înaltă calitate pentru Facebook Ads.

Canva are un şablon pentru reclamele de pe Facebook care te va ajuta să îţi creezi anunţul exact pe măsurile corecte. Au de asemenea şi o bază de imagini din care îţi poţi alege şi poţi rapid să-ţi creezi o reclamă.

3 strategii pentru a folosi Facebook şi Google Ads împreună

După ce ai aflat cum funcţionează aceste două platforme, vom explora mai jos câteva idei pentru a le folosi împreună.

1. Foloseşte Facebook pentru a creşte vizibilitatea mărcii şi Google pentru a încheia tranzacţia

După cum am văzut, Facebook este o platformă excepţională pentru a creşte vizibilitatea mărcii şi pentru a face cunoscut unor audienţe noi produsul sau serviciul tău.

O campanie în care targetarea este făcută corect te va ajuta să ajungi la o audienţă nouă şi apoi acei utilizatori vor începe să caute brandul tău pe Google.

De fapt, studiile au arătat că reclamele pe Facebook generează o creştere semnificativă a căutărilor pe Google aproape imediat după ce au fost vizualizate.

Iar explicaţia pentru acest comportament este simplă:

Majoritatea utilizatorilor de pe Facebook care văd reclama ta, dacă ţintirea este făcută corect, au deja un interes preexistent în legătură cu produsul sau serviciul oferit. Doar că nu îţi cunosc brandul încă.

Aşa că, atunci când îţi descoperă brandul şi vor să afle mai multe informaţii, caută automat pe Google, pentru a se documenta.

Acest lucru este excelent, pentru că utilizatorii nu numai că îţi accesează reclama, ci şi execută o căutare organică, ceea ce înseamnă că reclama continuă să funcţioneze fără întrerupere.

Cel mai important este să foloseşti numele brandului propriu drept cuvânt-cheie în Google Ads şi să foloseşti mesaje similare pe ambele platforme. Astfel, când un utilizator vede a doua reclamă pe Google, după cea de pe Facebook, ştie unde să se ducă.

Deşi poate să pară contraintuitiv, o practică recomandată este să creezi reclame cu propriul brand drept cuvânt-cheie. Mai mult ca sigur competiţia va folosi numele brandului tău drept cuvânt-cheie, aşa că dacă vrei să rămâi competitiv, va trebui să creezi reclame cu propriul brand drept cuvânt-cheie.

Foloseşte această strategie pentru a atrage audienţe noi, apoi finalizează vânzarea pe Google, când consumatorii se decid să îţi caute brandul.

Este combinaţia perfectă, care demonstrează că Google şi Facebook sunt foarte eficiente când sunt folosite împreună.

2. Targetează audienţa de pe Facebook folosind datele Google Ads

Dacă foloseşti Facebook Ads, probabil ai integrat un Facebook Pixel pentru a te ajuta să monitorizezi comportamentul utilizatorilor şi să colectezi mai multe date.

Dar aceasta nu este singura strategie cu ajutorul căreia poţi să îmbunătăţeşti acurateţea datelor utilizatorilor.

Sunt câteva informaţii foarte folositoare în Google Ads pe care le poţi transfera pe Facebook, pentru a îmbunătăţi targetarea:

 • Genul
 • Venitul pe gospodărie
 • Intervalul interacţiunii
 • Retargetarea audienţelor

Toate acestea (şi altele) te pot ajuta să îţi ajustezi anunţul, pentru a face cunoscut oamenilor produsul sau serviciul tău.

Cu o targetare îmbunătăţită, vei avea şi rezultate mai bune pe termen lung.

3. Găseşte audienţe asemănătoare pe Facebook, pentru a îmbunătăţi performanţele pe ambele platforme

Dacă te întrebai, poţi implementa această strategie şi invers: folosind date de pe Facebook pentru a identifica audienţele pe Google.

Iată la ce trebuie să fii atent în acest caz:

Una dintre cele mai eficiente funcţionalităţi ale Facebook este conceptul de “audiențe asemănătoare”:

Dacă te decizi să foloseşti Facebook pentru publicitate, este recomandat să afli cât mai multe informaţii despre audiențele asemănătoare şi să le utilizezi la potenţialul lor maxim, pentru a-ţi ajuta brandul.

Iată câteva informaţii de bază:

Cea mai bună practică este să foloseşti datele clienţilor tăi ideali pentru a crea audiențe asemănătoare.

Astfel, vei identifica clienţi cu profil similar pe Facebook care vor cheltui mai mulţi bani pe produsele sau serviciile tale.

Dar cea mai bună strategie ar fi să foloseşti datele în mod interşanjabil, între Google şi Facebook, pentru a îmbunătăţi considerabil eficienţa reclamelor tale.

Sau cu alte cuvinte, transferă audiențele asemănătoare de pe Facebook şi foloseşte aeleaşi date pe Google, pentru a crea o audienţă care se suprapune şi funcţionează împreună cu audiența asemănătoare de pe Facebook.

Acest sistem va mări eficienţa anunţurilor de retargetare şi va creşte vizibilitatea mărcii mult mai mult decât dacă te-ai baza doar pe datele de pe o singură platformă.

Dacă vei evita totuşi folosirea unor audienţe care se suprapun masiv, acest sistem de a utiliza datele în mod interşanjabil, între Google şi Facebook se poate dovedi un succes.

Foloseşte datele în mod interşanjabil între cele două platforme, când poţi, dar ţine minte că pe fiecare platformă diferă contextul în care utilizatorii sunt angrenați. Aşadar, va trebui să testezi tu însuţi fiecare strategie, pentru a afla care dintre ele generează cele mai bune rezultate pentru afacerea ta.

Laurențiu Barbu
Social Media Specialist
hello@socialmedia.ro
0769.656500

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl