Email Marketing cu ajutorul Facebook şi impactul acestei strategii asupra ratelor de conversie

Îmbinarea campaniilor de email marketing cu reclamele Facebook te poate ajuta să obţii noi clienţi şi să îi loializezi pe cei existenţi. În acest articol prezentăm detaliile acestei strategii.

În ciuda tuturor discuţiilor neîntrerupte despre eficienţa marketing-ului cu ajutorul comunicării prin email, marketerii continuă să îl considere una dintre cele mai bune strategii pentru a creşte randamentul investiţei. Ceea ce s-a schimbat cu adevărat în domeniul email marketing este modul în care este realizat. Email-urile au devenit un canal de comunicare mai personalizat între brand şi client. Acestea sunt targetate, individualizate şi create pentru a genera interacţiune. De fapt, email-urile sunt presetate, în funcţie de diverşi indici comportamentali.

Cu toate acestea, în acest moment, discuţiile despre eficienţa email marketing se concentrează asupra diferenţelor între email marketing şi social media marketing. Într-un sondaj al celor de la Ascend2 de anul trecut, despre strategiile folosite în marketing-ul digital, email marketing este pe locul 5, după SEO, marketing-ul bazat pe tehnologii, marketing-ul prin conţinut şi social media marketing. Raportul poate să pară surprinzător, dar marketerii inteligenţi deja au găsit o cale de a folosi aceste informaţii: decât să se concentreze pe locul individual ocupat de fiecare tip de marketing, marketerii au început să îmbine social media marketing (mai exact, reclamele Facebook) cu email marketing.

De ce trebuie să fie sincronizată strategia de email marketing cu reclamele Facebook?

Adevărul este că Facebook este cea mai importantă platformă pentru social media marketing. Şi din moment ce Facebook îi îndeamnă pe marketeri să îşi dezvolte afacerea cu ajutorul reclamelor de pe Facebook (şi majoritatea populaţiei planetei este pe Facebook), marketerii încearcă să descopere tot ce are de oferit această platformă.

Reclamele Facebook sunt targetate şi te pot ajuta să îţi selectezi exact audienţa dorită şi de asemenea să foloseşti diferite filtre pentru a sorta abonaţii. De asemenea, folosind Facebook, ai mai multe şanse de a creşte rata de interacţiune şi rata de click.

O campanie de email marketing are succes dacă ai o listă mai mare cu abonaţi care sunt cu adevărat interesaţi de brand-ul tău. Iar asta înseamnă că mai întâi trebuie să generezi lead-uri, cu ajutorul paginilor de destinaţie; platformele social media reprezintă un mediu excelent pentru crearea paginilor de destinaţie.

Pe lângă asta, ai mult mai multe oportunităţi de promovare pe platformele social media, unde există un public masiv şi divers, activ în fiecare zi. De fapt, reclamele Facebook reprezintă o modalitate excelentă de a direcţiona trafic către pagina ta de destinaţie, unde utilizatorii îşi pot da acceptul de a fi incluşi în lista ta.

Un alt aspect important este acela că reclamele Facebook oferă posibilitatea ca utilizatorii să contacteze direct brand-ul pe Messenger, pentru a cere informaţii sau oferte. Un chatbot Facebook Messenger are un rol crucial în acest caz, pentru a facilita interacţiunea cu utilizatorul. După ce un utilizator a interacţionat cu chatbot-ul tău, poţi continua să îi trimiţi informaţii relevante din când în când, cu excepţia cazului în care îţi transmite că vrea să se dezaboneze. De fapt, chatbot-urile preiau date de pe contul utilizatorilor, iar apoi aceste informaţii pot fi folosite pentru reclame retargetate, pentru stabilirea profilului utilizatorilor şi în final pentru abonare.

Întregul proces este un lanţ de activităţi interdependente. Dacă îţi sincronizezi strategia de email marketing cu reclamele Facebook, îţi poţi amplifica rata de recuperare a investiţiei. Iată mai jos detaliile acestei strategii:

Impactul pe care îl are marketing-ul prin email pe Facebook asupra ratelor de conversie

P.SMarketing-ul prin email pe Facebook cu siguranţă nu înseamnă “trimiterea de email-uri de pe Facebook”.

Îmbinarea campaniilor de email marketing cu reclamele Facebook te poate ajuta să obţii noi clienţi şi să îi loializezi pe cei existenţi.

Dacă foloseşti un instrument de automatizare, asigură-te că acesta oferă opţiunea de a sincroniza audienţele personalizate ale Facebook cu segmentarea ta şi invers. Această opţiune îţi va oferi un avantaj în plus atunci când vei crea o campanie de marketing prin email relevantă.

(1) Reia legătura cu abonaţii inactivi şi converteşte-i

Reclamele Facebook te pot ajuta să reiei legătura cu abonaţii inactivi şi să ajungi mai aproape de conversia lor. Mulţi abonaţi încetează interacţiunea brusc, iar alţii nu interacţionează deloc, chiar şi după ce s-au abonat. Aceasta rămâne o provocare pe care marketerii continuă să o înfrunte.

Creierul uman reacţionează la ceva ce stârneşte curiozitatea sau la ceva de care este conştient. Astfel, oamenii vor vrea să vadă ceva ce le stârneşte curiozitatea sau ceva familiar. Aici intervine rolul reclamelor Facebook: acestea sunt targetate şi filtrate, în funcţie de vârsta utilizatorilor, de interesele lor, etc. Atunci când un utilizator vede o reclamă relevantă care are legătură cu interesele lui, are tendinţa de a o vizualiza. Această acţiune îl va redirecţiona către o pagină de destinaţie unde se poate abona pentru a primi şi alte noutăţi. Când va primi un email pe acelaşi subiect, îl va asocia imediat cu reclama iniţială.

Să luăm un exemplu: îmi place să călătoresc şi deşi nu am mai făcut nicio excursie de câteva luni bune, îmi planific mai multe posibile călătorii şi intru pe diferite site-uri de profil. La unele m-am abonat, la altele nu. Apoi am uitat o perioadă de toate aceste planuri şi nici măcar nu am deschis toate email-urile primite. În ultima vreme însă am început din nou să mă uit pe site-uri de călătorii şi după aproximativ o zi încep să văd reclame referitoare la călătorii şi rezervări. Deşi am ignorat în mod conştient multe dintre aceste reclame, cea de mai jos m-a atras în mod deosebit:

Mă abonasem deja la Expedia, dar cred că nu am deschis niciun email trimis de ei. După un timp, din cauza lipsei de interacţiune, nu am mai primit email-uri de la ei. Această reclamă, totuşi, m-a determinat să vreau să văd mai multe detalii şi astfel am ajuns iar pe lista lor cu utilizatori activi sau interesaţi. De această dată, email-urile primite de la Expedia se refereau direct la această ofertă specifică. Apoi, probabil în următoarele 24 de ore am primit un email cu ofertele zilei şi m-am uitat repede să văd care sunt.

Faptul că sunt oferte valabile doar 24 de ore m-a făcut să vreau să fac o rezervare chiar în acest moment, deoarece mi-am tot amânat planurile de călătorie prea mult timp.

(2) Nu ignora utilizatorii anonimi. Crearea listelor de email-uri

Chatbot-urile Facebook Messenger reprezintă încă un exemplu al îmbinării marketing-ului pe Facebook cu marketing-ul prin email. Facebook a observat repede această tendinţă şi a introdus interfeţe de programare a aplicaţiilor pentru chatbot-uri, astfel încât brand-urile să poată interacţiona cu utilizatorii pe Messenger în timp real. Brand-urile au profitat de această posibilitate şi au generat astfel o rată de interacţiune şi conversie mai mare.

Aproape toate brand-urile care vor să aibă o amprentă digitală puternică adoptă un instrument de automatizare pentru marketing. Ele sincronizează Facebook Messenger cu campaniile lor automatizate. Cum? Folosind sincronizarea audienţelor, încep să trimită reclame relevante către baza de utilizatori ţintită şi îi incurajează pe aceştia să declanşeze o conversaţie pe Messenger. Apoi aceşti utilizatori sunt adăugaţi în segmentul “Lead-uri Facebook Messenger”. Mai multe instrumente de automatizare oferă funcţii ca trimiterea de răspunsuri automate sau comentarii automate, ceea ce ajută la derularea conversaţiei. Dacă utilizatorul respectiv doreşte apoi să ofere adresa sa de email, va fi adăugat în segmentul de utilizatori aleşi pentru campanii automatizate prin email. Desigur, tiparul său comportamental şi interesele sale sunt cele mai importante criterii pentru a decide exact segmentul în care va fi adăugat.

De exemplu, mai jos este prima conversaţie a unui utilizator cu chatbot-ul The Wall Street Journal. Preferinţele sale au fost reţinute şi apoi a primit automat ştiri în conformitate cu această selecţie.

Utilizatorului i se oferă apoi mai multe variante: poate opta pentru podcast-uri sau doar pentru text. De fiecare dată când utilizatorul deschide un articol, apare fereastra de mai jos:

Poate o ignoră de câteva ori.

Dar nu pentru mult timp. După ce realizează că trebuie să aştepte acţiunea chatbot-ului de fiecare dată când vrea să vadă noutăţile, preferă să îi fie trimise toate pe email, abonându-se la varianta contra cost a The Wall Street Journal.

Iată cum arată pagina de destinaţie:

Şi iată primul email primit după ce utilizatorul s-a abonat:

(3) Conversii directe, fără ajutorul unui chatbot

Iată încă un exemplu care ne arată cum o reclamă Facebook poate transforma o conversie directă într-un client:

Să spunem că un utilizator caută o platformă care să ajute cu crearea unui clip de animaţie explicativ. În acest context vede această reclamă de la Toonly:

Deşi nu auzise de ei până atunci şi nici nu le vizitase site-ul, reclama îi captează atenţia.

Iată cum arată pagina de destinaţie:

Ce înseamnă toate acestea?

Aspectul esenţial de reţinut după aceste exemple este că reclamele Facebook şi marketing-ul prin email folosite împreună pot creşte şansele de a genera mai multe conversii. Reclamele pe Facebook te ajută să creezi liste de email-uri care sunt veritabile, iar faptul că aceste reclame sunt targetate şi personalizate va uşura trecerea de pe Facebook pe email. De asemenea, creşte şi vizibilitatea brand-ului, deoarece reclamele de pe Facebook iniţiază interacţiunea şi email-urile formează baza relaţiei.

De exemplu, un retailer din SUA a avut o creştere a achiziţiilor de 22%, după ce a trimis în mod regulat către 565,000 de abonaţi email-uri şi reclame pe Facebook.

Ultimele pregătiri: ce trebuie să faci

Iată câteva aspecte suplimentare de luat în considerare, pentru ca eforturile tale să aibă un impact pozitiv asupra conversiilor:

(1) Creează o audienţă specifică, incluzând date adiţionale, ca un anumit eveniment Facebook sau contul de Instagram asociat al utilizatorilor, sau informaţii despre vârsta, profesia sau interesele utilizatorilor.

(2) Creează o pagină de destinaţie dedicată pentru ca lead-urile să fie convertite în abonaţi. Nu redirecţiona imediat consumatorii către site-ul tău. După ce văd o reclamă, următorul lucru pe care ar trebui să-l vadă utilizatorii este o pagină de destinaţie proiectată în concordanţă cu reclama şi care oferă opţiunea rapidă de a se abona. Iată mai jos pagina de destinaţie a celor de la Toonly. De asemenea, asigură-te că pagina este creată fără greşeli.

(3) Evită să creezi reclame cu elemente care pot distrage atenţia. Reclama ta ar trebui să fie impecabilă: mesajul ar trebui să fie clar şi elocvent. Evită să foloseşti elemente de design care nu sunt necesare şi care ar putea să creeze confuzie. De exemplu, iată o reclamă extrem de simplă dar foarte percutantă de la Rand Owens:

(4) Nu uita de utilizatorii de terminale mobile. Reclamele tale nu ar trebui să apară secţionate când sunt vizualizate pe terminale mobile. De asemenea, asigură-te că utilizatorii de terminale mobile au acces la pagina de destinaţie şi se pot abona. Poţi verifica dacă totul este în regulă folosind testul oferit de Google, unde inserezi adresa paginii de destinaţie şi aştepţi evaluarea.

(5) Foloseşte reclamele Facebook pentru a testa subiectele email-urilor viitoare. Deoarece pentru reclame vei avea nevoie de mesaje scurte şi percutante, îţi poţi testa în acest mod subiectele email-urilor viitoare, pentru a le folosi pe cele care au avut succes.

P.S. Nu este un aspect obligatoriu, dar este important să testezi în continuare; testează pagina de destinaţie, conţinutul email-urilor şi toate elementele de design incluse în întreaga campanie.

(6) Strategia ta completă de comunicare trebuie să fie stabilită încă dinainte să lansezi reclama. Comunicarea ar trebui să înceapăcu un email de bun-venit şi să continue în funcţie de indicatorii comportamentali şi de interacţiune. Segmentarea audienţei şi selectarea abonaţilor pentru anumite email-uri trebuie actualizate în mod automat, imediat ce un contact se implică sau execută o anumită acţiune.

În concluzie

Email-urile vor continua să devină din ce în ce mai personale, iar Facebook va continua să rămână platforma preferată de milioane de utilizatori. Dacă nu îmbini cele două instrumente, pierzi o oportunitate excepţională.

Tu ce părere ai? Consideri că marketing-ului cu ajutorul comunicării prin email şi marketing-ul pe Facebook ar trebui îmbinate sau nu? Comentează mai jos la acest articol.

Laurențiu Barbu
ADX Digital Agency
0769.6565.00

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl