Legătura dintre recenzii și SEO

Pentru orice afacere locală recenziile sunt sarea și piperul. Cercetările arată că dacă ai recenzii pozitive, acestea sunt cele mai importante pentru clienții care se gândesc să facă o achiziție. Informații noi arată că recenziile din Google My Business sunt un factor care influențează poziționarea unei companii în motoarele de căutare.

Recenziile lăsate pe internet sunt opinii nepărtinitoare despre afaceri. Acestea reprezintă informații adunate de la mai mulți indivizi, care nu vin din partea proprietarului afacerii (sau așa ar fi ideal) sau de la cineva plătit pentru acest lucru. Așadar, nu este de mirare că recenziile au devenit un factor SEO. Google a început să trateze recenziile la fel ca pe linkurile externe – cu cât mai mulți oameni vorbesc despre afacerea ta, cu atât site-ul îți va apărea mai sus.

Google nu a dezvăluit cum face acest lucru, însă sunt câteva indicii pe baza cărora ne putem face o idee.

1.Conținutul recenziei contează

Acum că Google+ este tras pe linie moartă și se adaugă funcționalități locale în My Business, recenziile sunt tot mai importante pentru SEO.

Recenziile care conțin termeni cheie sunt al doilea factor ca importanță în optimizarea pentru motoarele de căutare; ele determină dacă o companie va fi afișată pe primele poziții, sub hartă, unde sunt afișate afacerile care corespund termenilor căutați. Acel loc este primul văzut de către oameni.

Afacerea ta are șanse mai mari să apară în locul menționat anterior dacă recenziile acesteia conțin cuvintele cheie pe care dorești să te plasezi și orașul/cartierul în care compania își desfășoară activitatea.

Recenziile te ajută să te plasezi mai bine pe cuvinte cheie, dar sunt și un mod în plus de a avea conținut optimizat pentru Google My Business. Întrebări și Răspunsuri Google este o funcție care arată întrebările oamenilor la care alți oameni sau companii oferă răspunsuri. La fel ca recenziile, acele întrebări și răspunsuri vor apărea în căutare dacă conțin termeni cheie.

Google permite companiilor să adauge o listă inițială cu cele mai comune întrebări și răspunsuri – lucru de care poți profita. Poți adăuga aici termenii tăi cheie pentru a încerca să-ți îmbunătățești optimizarea.

2.Interacțiunea e o armă cu 2 tăișuri

Sigur ai auzit de importanța pe care interacțiunile o au în social media, iar acestea sunt relevante și pentru Google My Business.

În loc ca cei interesați de produsele tale să îți aprecieze sau să comenteze la postările pe Facebook, îți dorești ca aceștia să lase recenzii pe Google și să pună întrebări în Q&A.

GMB are o pagină de ajutor numită „Cum să-ți îmbunătățești plasarea pe Google” în care recomandă companiilor să interacționeze cu clienții răspunzând la recenziile acestora. Acest lucru indică faptul că poziția în motorul de căutare este influențată de acest tip de interacțiune. Chiar dacă nu ar fi așa, răspunsurile acestea pot schimba modul în care o persoană privește compania și îi poți schimba părerea negativă în una pozitivă. 89% dintre consumatori spun că și-ar schimba o recenzie negativă în funcție de răspunsul pe care îl primesc de la companie.

3.Recenziile aduc clickuri și cresc vizibilitatea

Recenziile au o importanță mai mare decât optimizarea pentru căutări. Toți consumatoriii se bazează pe acestea atunci când aleg o afacere locală, iar 50% dintre ei sar peste companiile care au mai puțin de 4 stele.

Cu cât sunt mai bune recenziile și notele, cu atât este mai probabil ca cineva să cumpere de la tine. Acest lucru are, totuși, legătură și cu optimizarea, căci Google pare să răsplătească site-urile care au o rată de click-through organică mare.

Putem concluzia prin faptul că Google My Business – și recenziile primite acolo – sunt foarte importante pentru SEO. Asigură-te că ai un profil GMB, că răspunzi la recenzii și postezi întrebări și răspunsuri pline de informații pentru a îți optimiza afacerea locală în Google.

What do you think?

Articol scris de Laurențiu Barbu

CEO & Founder at ADX Digital Agency srl